Kore müzik piyasasında genel anlamda çok daha özenli ve yüksek bütçeli işler yapılıyor. Ortalama herhangi bir albümün çıkış süreci bile oldukça ayrıntılı, her grup (veya solo sanatçı) albümlerini önceden duyuruyorlar ve albüm yayınlanana kadar gerisayım sürecinde birçok teaser yayınlıyorlar. Genelde konsept fotoğraflarını, müzik videosundan kısa bir kesit olan video teaserı takip ediyor ve nihayet müzik videosuyla beraber albüm de yayınlanıyor. Bunlar hemen hemen her grupta gördüğümüz temel adımlar. Fakat bazı albümler var ki oldukça “şahsına münhasır”. Yayınlanma süreciyle ya da albümün kendisiyle dikkatimi çeken, farklı bulduğum albümlerden seçkiler hazırladım:
5) ATEEZ – TREASURE EP.3: One To All (2019)
Henüz çaylak bir grup olan Ateez son albümleri için oldukça farklı bir yöntem izledi. Promosyon yapacakları başlık parçasının seçimini hayranlara bıraktılar. Yayınlanan enstrümental teaserlardan sonra hayranların verdiği oylar %40, kısa koreografi videoları sonrası verilen oylar %40, son aşamada grup üyelerinin verdiği oylar ise %20’lik bir etkiye sahipti, sürecin sonunda 2 başlık parçası adayından biri seçildi. Oylama sistemi, teaser yayınlama sürecini oldukça interaktif hale getirdi. Daha ayrıntılı bilgi için BURAYA tıklayabilirsiniz.
4) G-DRAGON – Kwon Ji Yong (2017)
Kwon Ji Yong, GDRAGON’un gerçek ismi. Albümün isminin Kwon Ji Yong olması, sahnedeki güçlü ve sert imajlı Gdragon’un ardındaki gerçek Ji Yong’u anlatıyor olmasından kaynaklanıyor. Albüm, dinleyicilere Gdragon’u değil, Ji Yong’u anlatıyor. Albümün fizikseli ise alışageldiğimizin aksine flash bellek şeklinde yayınlandı. Hayranlar albüm olarak bu USB’yi satın almış oldu. USB’deki seri numaralarla resmi siteden şarkıları indirebilen hayranlar, daha sonra yayınlanan Bullshit müzik videosunu da bu kodlar sayesinde izleyebildi. Yani USB albüm sahibi olanlar albümdeki güncellemeleri, yeni yüklemeleri yakından takip edebildi. Albüm alışagelmiş formatta olmadığından müzik platformalarında fiziksel albüm olarak kabul edilmedi, GD bu duruma “Sorun ne? Dünyadaki her şeyin artıları ve eksileri var, ancak müzik kayıtlarının fiziksel formları oldum olası değişegeldi, kasetten CD’ye ve şimdi CD’den dosya indirme formatına. Müzik için en önemli şey, insanların kulaklarında, dillerinde ve zihinlerinde uzun süre kalacak, insanlara dokunup onları güldürüp ağlatabilecek sözler değil mi?” cevabını verdi.
3) YONGGUK – BANGYONGGUK (2019)
Tabiri caizse el emeği göz nuru, oldukça samimi bir albüm. Albümün tüm konsepti Yongguk tarafından ince ince düşünülmüş ve her şey tamamen onun elinden çıkma. Albümdeki şarkıların sözleri, tuttuğu günlüğe yazdıklarından oluşuyor. Daha da samimi olan şey ise, satışa sunulan fiziksel albüm o el yazılarını, karalamaları, beyin fırtınalarını içeren şahsi günlüğün ta kendisi, yani fiziksel albüm bir günlük şeklinde ! 15 şarkıdan oluşan albümdeki 4 şarkının klibi olsa da başlık şarkısının klibi bulunmuyor.. Günlük şeklindeki fiziksel albüme dair daha fazla görsel için BURAYA, albüm hakkında daha fazlası için BURAYA tıklayabilirsiniz.
2) BTS – WINGS (2016)
Bir albüm öncesi kısa video teaserları görmeye alışkınız fakat Hermann Hesse’nin Demian kitabından esinlenilen WINGS albümü öncesinde gruptaki her üye için kısa film serisi yayınlandı ve yayınlanan her kısa film başlı başına müzikal ve görsel olarak oldukça özenli videolardı. Keza albüme sayılı günler kala yayınlanan “Intro: Boy Meets Evil” da albüm öncesi teaser dönemine son noktayı koyan ve herkesi yaklaşan albüm için heyecanlandıran etkili bir intro oldu. Yayınlanan fiziksel albüm de W,I,N ve G olmak üzere 4 versiyona sahipti.
Bu albüm için yayınlanan kısa filmler ve klip sonrası kpoptaki klipler sinematografi açısından başka bir noktaya sıçradı. Daha deneysel, sanatsal müzik videoları çoğalmaya başladı.
1) BIGBANG – MADE (2015-2016)
MADE, yayınlanma süreciyle kpopta ve hatta dünyada bir ilki gerçekleştirdi. Albümde 11 şarkı var, 2015 yılında her ayın başında albümdeki 2 şarkı için klip yayınlandı. M, A, D, E single albümleri 4 ayda tamamlandığında 8 şarkı yayınlanmış oldu. Kalan 3 şarkı ise 2016’da yayınlandı ve albüm tamamlandı. Bu srüeçte 11 şarkının 9’una promosyon yapıldı. 11 şarkılık albüm için 9 tane klip yayınlandı. Her biri için yayınlanan teaserları söylememe gerek yok sanırım. Normalde bir albümün tek bir başlık şarkısı için işleyen süreç MADE albümünde 9 şarkı için birden işledi. Albüm süreciyle ilgili daha fazla bilgi için BURAYA tıklayabilirsiniz.
MADE’den sonra kpopta birbirini tamamlayan mini albümler furyası başladı. Artık aynı yıl içinde bir hikayenin parçaları olan mini albümlerin yayınlandığını daha sık görüyoruz.
Sizce bu albümler oldukça yenilikçi ve özgün değil mi? Peki sizlerin farklı bulduğunuz, bu listeye eklemek istediğiniz albümler hangileri?
K-Nedio haber kategorisi, Güney Koreli idoller, dramalar veya benzeri bir çok konuda liste haber tarzında hazırlanan paylaşımların yayınlandığı kategoridir.