Ben de birçokları gibi herhangi bir beklentim olmaksızın sadece merak ederek açtım Blackpink’in Coachella performansını ve yine birçokları gibi ben de izlediğim şey karşısında şaşırıp kaldım. Koreografiyi icra eden diğer kız gruplarından farklı olarak ilk kez Blackpink sahneyi doldurup, çok etkili bir performansla beni şaşırttı. Debutlarından beri sanırım ikinci kez onlar için ‘vay be’ dedim. Onların benim takdirime ihtiyacı yok biliyorum, o yüzden acaba başkaları bu performanslar hakkında ne düşündü diye merak ederek birçok tepki videosu izledim. Özellikle yetkin ve objektif değerlendirme yapanların tepkilerine göz attım ve sizlerle de paylaşmak istiyorum. Çünkü alanında uzman kişiler de Blackpink’in kendini geliştirdiği, hem de çok geliştirdiği konusunda hem fikir. Herkes şaşkın, herkes gururlu. Özellikle Koreliler gruba karşı sahiplenici bir tavır sergiliyor mu sergilemiyor mu kestiremiyorken, Koreli yapımcı ve vokal koçlarının değerlendirmelerinin bir nebze aydınlatıcı olacağını düşünüyorum. Çünkü bu kişiler zaten k-pop sektöründe olduklarından grubu gayet iyi tanıyorlar, dolayısıyla kıyas da yapabiliyorlar.
Sizler için seçtiğim ilk performans değerlendirmesi Koreli yapımcılara ait:
[0.50- 1.17]
-Bugün değerlendireceğimiz şarkı Blackpink’ten Kill This Love. İnsanlar, Coachella sahnesinde olağanüstü bir performans sergilediklerini söyleyip duruyordu. O yüzden orijinal parçayı değil sahne performanslarını değerlendireceğiz.
-Coachella’yı biraz anlatır mısın?
-Coachella’yı Ultra Music Festival gibi düşünebiliriz. Büyük isimlerin sahne aldığı büyük bir festival.
[1.32 – 4.18]
-Oh, ilk andan itibaren davulla başlıyorlar.
-Canlı davul mu? Canlı orkestraları var??
-Davul introsu çok epik.
-Vaa, canlı sahnede iyiler.
-YG artistleri rapte çok iyi.
-Sahne kıyafetler de çok iyi.
-Canlı performansta gerçekten iyi gibi duruyorlar. Canlı sahnenin en iyi tarafı canlı orkestra ile performans yapabilmektir. Sanatçıların kendisi de (canlı müzikte) performans sergilerken çok eğlenirler. Çünkü enstrümental (kaydını) çalmazsın, daha doğrusu çalarsın da, parçaya canlı enstrüman da eklersin. Bu şarkıyı tamamen farklı bir parça yapar. Şarkıyı (birnevi) yeniden düzenlemiş olursun.
-Kamera açılarında çok iyi iş çıkarılmış, dansın ve orkestranın enerjisini çok iyi hissediyorsun, açılar mükemmel.
-Sahneye ses düzeneği de kurulmuş, her bir ses çok temiz duyuluyor. (Şuan videoyu) i-pad’ten dinliyoruz ve ses çok temiz geliyor. Sahne tekink donanımı çok iyi çalışmış.
-Sanatçılar dünya turuna çıktıklarında hep aynı orkestrayla performans sergilerler. (Üyeler) orkestrayla nasıl uyum sağlayacaklarını biliyora benziyor ve YG nasıl temiz bir ses sağlayabileceğini biliyor.
-Şunu bilmelisiniz ki, sahnenin ses donanımını sağlamak çok uzun vakit alır. Çünkü bütün mikrofonların sesini tek tek ayarlamanız gerekir. Örneğin davul seti, davula vurmanız, zile dokunmanız tüm hepsinin sesini duyup tek tek mikrofonlarının seslerini (birbirlerine uyumlu olacak şekilde) ayarlamanız lazım. (Enstrümanların her birinden gelen) sesleri dinleyip, mixer’den ses düzeylerini ayarlamanız lazım. Bu uzun vakit ve çok efor alan bir şey. Bu videoda duyduğumuz ses kalitesini duyabilmek için yapılması gereken şey bu. Sesleri sürekli denetlemek ve mixer’de ses ayarı yapmak zorundasınız. Kesinlikle bu sahnenin ses donanımı mükemmel.
[5.38- 6.46]
-Kabul ediyorum bu (performans) cidden iyiydi. İnsanların bu sahne için neden bu kadar iyi şeyler söylediklerini anladım. Sahne güzeldi ama ses de çok iyiydi ve tüm bunlar bir araya geldi.
-I-pad’ten dinliyor olmamıza rağmen çok temiz ses geliyordu.
-Nakarattaki brass soundu için gerçek kornolar değil VSTi kullanılmış. Bu şarkının altyapısını daha agresif yapmış. Canlı seslerle birlikte mükemmel kombinasyon olmuş.
-Sahnenin eksiksizliği için çok iyi hazırlanmışlar.
-Evet çok iyi hazırlanılmış.
-Kamera açıları, sesler, orkestradan gelen o enerji, her bir üyenin karizması, her şey kameraya geçmiş.
-Elektro brass’tan konuşmuştuk ya hani, birçok şirkette şarkıları yazanlar ve konseptleri planlayanlar farklı kişilerden oluşuyor. Sanırım YG, bir soundla hangi konseptin iyi gideceği konusunda işini biliyor.
[7.40- 8.54]
-Yg’deki yapımcı Teddy’nin DJ’lerle çok çalıştığını duydum. Beatleri yapımcı yaptığında veya DJ bestelediğinde ortaya farklı renkler çıkıyor, baya farklı. Bence beatmaker’ların DJ’leri dinleyerek öğrenecekleri çok şey var.
-Şüphesiz. İlk duyduğumda çok şaşırmıştım. DJ’lerin sound’ları düzenleme yeteneği sanırım çok daha iyi, DJ’ler sesleri yapımcılardan daha fazla tecrübe ediyorlar.
Sonuç olarak, Blackpink’in Coachella performansını izledik. Çok iyi iş çıkarmışlar.
-İnsanların neden övdüklerini anladık.
-Sesler iyiydi, sahne iyiydi.
-Kıskandım. Her sanatçı yüksek kaliteli canlı performans videosu olsun ister.
-Sahneye baktığımızda çok büyük bir gelişme vardı.
(Lena Park, Gummy, Bobby Kim, SG Wanna Be, Infinite, Shinhwa, Davichi, Highlight ve benzeri birçok isimle çalışmış bu iki vokal koçu ilk kez Blackpink’in canlı sahnesi izleyerek yorumluyorlar. İkilinin, Coachella’daki Ddu Du Ddu Du canlı performansı değerlendirmesi için BURAYA tıklayabilirsiniz.)
[0.10-0.30]
-Canlı performans mı?
-Çok iyi intro.
-Orkestra da mı var?
-(Orkestra için söylüyor) Koreli değiller gerçi
[1.06-1.30]
-Bu kısmı seviyorum, çok çekici bir vokali var.
-Jisoo vokalini geliştirmiş
-Bayıldım
-Rose, şarkı söylemeden her zaman iyiydi
-Onun dosdoğru vokalini seviyorum, tatmin edici
[2.05- 2.36]
-Orkestra, yoğunluğu tekrar tekrar diri tutuyor ve sürekli odaklamamı sağlıyor.
-Jisoo’nun vokal/ses kullanımı kesinlikle değişmiş
-Bu kadar yoğun dans ederken bile sesi oldukça stabil, inanılmaz
[2.54- 5.10]
-(Şimdiye kadarki kısımla ilgili) ne düşünüyorsun? Şarkının ikinci kısmı bitti.
-Gözlerimi alamadım, (sahneleri) odaklanmamı sağladı. Öncelikle, düşündüğüm Blackpink imajı tamamen farklıydı. Çünkü genelde Koreli idol erkek ve kız gruplarının imajları artistik değildir, daha hafiftir.
-Katılıyorum
-Ama bu performans çok iyi, çok büyük bir müzisyen sahne alıyormuş gibi. (Arkalarındaki) orkestra da çok iyiydi. Dans performasının, ışıkların, partların çok yönlü uyumu mükemmel. Sadece şarkı söyleyişleri değil görsel performansları da çok iyi, yabancı müzisyenlerin hissiyatında. Onlarla gurur duyuyorum.
-Şuan dünya turu yaptıklarını duydum. Sanırım hep aynı orkestrayla performans yapıyorlar. Bu (versiyon), Kill This Love’ın normal AR versiyonundan farklı, canlı enstrüman olduğu için. Ddu Ddu Ddu [dönemi) ile de kıyaslayınca Jisoo vokalini çok geliştirmiş, level atlamış. Artık nasal sesleri nasıl kullanması gerektiğini biliyor, şuan sesini nasıl daha iyi kontrol edeceğini biliyor.
-Ve şuan şarkı söylerken yüz ifadelerini kontrol etmeyi de öğrenmiş. Tatmin ediciydi. Vokalini kesinlikle geliştirmiş ve şarkı söylerken imikleri kontrol etmek önemlidir, şuan bunu da gayet iyi yapıyor.
-Ve Rose’nin yüksek aralıkları söylerken ağzını tam açması beni sevindirdi. Sesinin tonu çok temiz. Hadi devamını izleyelim.
[5.50-7.40]
-İlk olarak, intro, synthesizer (*elektronik sentezleyici) sesi, basslar, dans ve vokaller beni şaşkına çevirdi. Jisoo’nun vokali ve Lisa’nın rapi çok güçlüydü, karizmatikti.
-Blackpink’e dair sahip olduğum düşünce tamamen farklıydı, canlı sahne olduğu için sanırım (şaşırdım). (Normal) AR altyapıyla kıyaslandığında, canlı performans şarkının strüktürünü/düzenlemesini vurgulamış.
-Bu benim için oldukça yeniydi.
-Idol gruplarının görsele odaklandıkları ve müzik konusunda çok iyi olmadıkları gibi basmakalıp bir düşüncem/önyargım var. Bu video fikrimi değiştirdi. Şuan onlarla gurur duyuyorum. Beyonce’un Kore’deki konseri gibi. Orkestra (kulanılmasını) seviyorum, kaydı aynen çalmak yerine şarkıyı kendileri yorumluyorlar. (Videoda) introdan itibaren tüm o partlara bayıldım. Çok çoşkululardı. Orkestra Blackpink’le çok iyi gitmiş.
K-pop sektörüne aşina yerli figürlerden sonra gelelim Blackpink’i pek tanımayan yabancı yapımcı ve vokal koçlarına;
(Kanalın Coachella’daki Ddu Du Ddu Du canlı performansı değerlendirmesi için BURAYA tıklayabilirsiniz.)
[4.33- 5.53]
-Bekle bekle, buradaki tasarıma bak. Daha önce Ariana ve Billie Eilish’in performanslarını izlemiştik, Billie’nin tarzı iyiydi, ama Ariana da iyiydi.
-Ariana her zaman çok iyi görünüyor.
-Bu kızlara (BP’yi kastediyor) gelecek olursak bunlar da çok cool gözüküyorlar. Ariana ile kıyasladığımda, söylemek zorundayım ki bu şaşırtıcı.
-Ya ciddi misin? Bunlar performans kıyafeti, Ariana’nınki sahne performansı kostümü (daha ağır bir elbiseyi kastediyor) kullanmıştı.
-Ama bence bu kızlar Ariana’dan daha fazla dans edecek, Ariana da dans ettiğinde daha hafif giyiyor. Bu kıyafetler çok cool.
-Vaow, ne kadar iyi canlı söylüyor.
-Evet, daha önce onları canlı dinlememiştik.
[7.59-10.40]
-Bu olağanüstü, minyon, Asyalı genç kızlar ama sonra geliyorlar ve ortalığı yıkıyorlar. Orada onları izleyen daha önce hiç k-pop dinlememiş Amerikalıların (yüzlerini) görmek isterdim, “burda neler oluyor böyle” kıvamındadırlar.
-Canlı orkestra öğeleri duyuyorum. Elektro-gitar görüyoruz, -muhtemelen farklı soundlar çıkaran iki tane klavyenin başında bir klavyeci var, öbür tarafta aynı sistemden bir tane daha var. Akoru çalan elektro-gitar, bu apaçık canlı. Ama arkadakı(orkestradaki) her şeyi tam olarak seçemiyorum. Davul canlı olmalı, bu çok büyük bir davul seti, zil sayısına bak. (…) Normalde standart minimum bir davul seti, 2 zilden oluşan 1 tane Hi-Hat, 1 crash, 1 sağ zil bu minimum set; ama bak burda ne var bir Hi-Hiat daha, bir tane de burda ve burda.. Çok da fazla davul var, hayret verici.
[11.55- 12.44]
Burada ana-vokali duyuyoruz ama playback de eklenmiş, arkaplan sesleri orjinal palyback olabilir. Bunu Ariana ve Billie performasında da açıklamıştım. Sanatçı tarafından söylenen şarkı arkada çalar ama üzerine canlı okurlar.
[14.36-16.18]
-Arkafonda playback var ve üzerine okuyorlar. Ama bu çok zordur, çünkü kısmen düzenlenmiş stüdyo üretimi sesi duyarken, o (düzenlenmiş) sesin üzerine canlı okuyorsun. O mükemmel ayarlanmış sesin üzerine sen gerçek sesinle söylüyorsun. Bu ikisi uyum sağlamadığında çok kolay göze çarpar. Ama söylemek zorundayım ki, burada uyumsuz sesi seçemiyorsunuz, normalde (kusursuz stüdyo kaydına ayak uyduramayan) sesler çok kolay seçilir. Orjinal sesin dışına çok minimal ölçüde çıkmışlar, bu şaşırtıcı, üstüne bir de dans ediyorlar. Biliyorum Mamamoo’nun vokal queen olduğunu söylemiştiniz ama bence Blackpink de öyle. Mamamoo daha güçlü olabilir, onları da izleyeceğiz ama Blackpink de çok güçlü.
-Bunu canlı izlemek mükemmel olmalı.
Sizlerle paylaşmak istediğim bir diğer teknik değerlendirme ise yabancı bir vokal koçundan:
Elbette birçok gruba, şarkıya ve sahneye reaction çekiliyor, fakat bugün sizler için bu içeriği hazırlamamın sebebi, benim için Blackpink miladı olan Coachella sahnesinin gözler kaçmasını istemiyor olmam. Grubun hayranı olun ya da olmayın -ben de Blink değilim- bu sahne gerçekten takdire şayan ve izlemeye değer bir sahneydi. Özellikle grubu tanıyan Korelilerin yaptığı teknik değerlendirmeler de üyelerin gerçekten kendilerini geliştirdiğini kanıtlar nitelikte. Bu kızlar son bir yılda ne yiyip içtiler, ne kadar emek verdiler bilmiyorum ama gerçekten üzerine çok şey katarak geridönüş yapmışlar. Liste başarıları benim için önemli değil çok fazla takip etmiyorum, beni bu geridönüşlerinde böyle düşünmeme sevk eden şey müzikleri oldu, izlediğim şey beni oldukça tatmin etti ve henüz izlemeyenler varsa mutlaka bir baksınlar diyerek yazıya son veriyorum. Sevgiler.
Sitemizin editörlerinin kişisel olarak hazırladıkları köşe yazıları.