Naver’a bağlı V Live, sunduğu orijinal canlı yayın deneyimlerini en büyük satış gücü haline getirerek, K-Pop içerik savaşında daha güçlü bir yarışmacı haline geldi. Şirketin üst düzey yetkilisi, V Live’ın, Twitter ve YouTube’un yanı sıra K-Pop hayranları için “temel” olan üç platformdan biri olduğunu söylüyor.
V Live’ın işletme bölümünün başkanı Han Ah Reum, kaliteli canlı yayının Güney Kore platformunun en büyük gücü olduğunu dile getirdi.
Naver binasında Kpop Herald‘a röportaj veren Han, “Farklı platformlarda canlı yayın deneyimleri yaşayan eğlence şirketleri, görüntü kalitesi açısından ve abonelerin çok hızlı bir şekilde bilgilendirilmesi ve bu sayede genel olarak sorunsuz bir yayına olanak tanıması açısından, V Live’ın en iyisi olduğunu söylüyor.” dedi.
“V Live Ağustos 2015’te piyasaya sürüldü. Naver’ın, global kullanıcıların aktif olarak yer aldığı ilk hizmeti Line olsa da, lansman ve operasyonla ilgili birçok şey öğrenip bilgi edindik.”
V Live kullanıcılarının %80’inden fazlası kadın ve çoğu 24 yaşından küçük. Ve yarısı K-Pop kanalları olmak üzere 1000’den fazla kanal var, ancak her biri farklı şekilde çalışıyor.
BTS’in V Live’da 13,4 milyonu aşkın takipçisi var ve bu sayı, grubun Twitter’daki @bts_bighit hesabından yalnızca 1 milyon gerisinde. Son dönemde Jungkook’un yaptığı canlı yayın, tek başına 5 milyondan fazla görüntüleme aldı.
“BTS’in net bir platform stratejisi var. Twitter için yalnızca Twitter’da içerik yapıyorlar, YouTube için sadece YouTube’da. “Run BTS” sadece V Live’a yüklendi.”
Han, bu stratejinin, grubun takipçilerinin her bir platformu takip etmesini sağladığını ve diğer idollere de, bu stratejiyi uygulaması için ilham verdiğini açıklıyor.
Han ve ekibi son birkaç yıldır BTS’in yeni albümleri yayımlandığında, comeback özel şovları hazırlıyor ancak grubun global başarısı, canlı yayın risklerini her zamankinden daha çok arttırmış durumda.
Canlı yayının dünya çapındaki izleyici kitlesine hiçbir aksaklık olmadan ulaşmasını sağlamak önemliydi. BTS yeni albümünü ilk yayımladığında, Kore müzik servisi Melon ile ilgili bağlantı sorunu hakkında şikayetler vardı. Yayın esnasında kesintisiz çeviri de çok önemliydi çünkü grup üyeleri genellikle Korece konuşuyorlardı. Global hayranlar, sevgili yıldızlarının söylediği her kelimeyi anlamak istedikleri için gelişmiş çeviri hizmetlerine duyulan ihtiyaç artmıştır.
“V Live canlı yayınları için özel olarak çeviri hizmeti sağlayan bir ekimiz var. Henüz %100 mükemmellikte hizmet sağlayamasak da bunun üzerinde çalışıyoruz. Canlı yayın esnasında kaçırdığımız şeyleri, yayını tekrar oynatma listesine aldığımızda telafi etmeye çalışıyoruz.”
Her bir fandom topluluğunun demografisi de farklı. Blackpink, Monsta X ve GOT7 yurtdışında daha popüler olmakla birlikte, güçlü küresel varlığına rağmen BTS hala Kore’de en fazla takipçi sayısına sahip.
YouTube ve Twitter gibi sosyal medya devleri giderek K-Pop’a daha fazla odaklanıyor; peki V Live, BTS gibi yıldızları tutmayı nasıl başaracak?
“Birçok insanın aklında aynı soru olabilir ancak BTS, 13 milyon takipçisi ve 2015’ten bu yana yaptıkları tüm yayınlar varken, tüm bunlar onların değerli varlıklarıyken, kanallarını kapatmaları için iyi bir neden göremiyorum. Mesela bir geri dönüş yaptıklarında küresel hayranlara ulaşabilecekleri alanlardan biri burası.” diyen Han, platformun rolüyle gurur duyuyor.
Genel olarak BTS ve K-Pop, V Live’ın global bir platform olarak büyümesinin ana motorları olsa da, K-Pop içeriğini yeni bir kaynak olarak görmeye başlayan YouTube ve Twitter’a karşı çıkmak büyük bir meydan okuma.
K-Pop platformları üzerindeki yoğun rekabet göz önüne alındığında, Naver’ın avantajının hedef kitlesi için özel içerik sunma kabiliyeti olduğunu belirtiyor Han Ah Reum. Yerel eğlence şirketleriyle güçlü işbirlikleri sayesinde Kore teknoloji devinin, hayranların kim olduğunu ve ne istediğini anlayabildiğini dile getiriyor.
“V Live’ın rekabet gücü, temel hayran kitleleri yaratma ve sürekli büyümelerini sağlama yeteneğidir. YouTube, içeriği sunmada daha hızlı olsa da, onu gelişmiş bir içeriğe dönüştürmekte biz daha iyiyiz. Diğer global platformlara kıyasla, bizim en büyük avantajımız, eğlence şirketleriyle aynı dili konuşabilmemiz. Sadece kendilerinin öngördüğü bir şeyi yaratabilme yeteneğimize güveniyorlar.”
V Live, dünya çapındaki hayranlarla olan ilişkiyi arttırmak için “Fanship” adı verilen, en yeni özel bir premium hizmetine sahip. Servis geçen ay, beş K-Pop yıldızıyla uygulamaya başladı: Stray Kids, Sunmi, Chungha, Kard ve Momoland.
Kore eğlence şirketlerine iş fırsatlarını genişletmede de yardımcı olan Fanship, global hayranların, çok sevdikleri K-Pop yıldızlarıyla etkileşim kurmaları için eşsiz fırsatlar veriyor. Bunun yanı sıra genç K-Pop yıldızlarının da, kendilerini global bir izleyici kitlesine tanıtmasını sağlıyor. Örneğin, Sunmi ve Chungha’nın, Fanship’le çalışmaya başlatan önce resmi bir hayran kulübü yoktu.
“Koreli bir işletme olarak eğlence şirketleriyle çok daha hızlı iletişim kurabildiğimiz için küresel platformlarda üstünlük sağlıyoruz. Biz iş ortaklarıyız ve bence bu konuda güven ortamı oluşturduk.”
Kaynak: The Korea Herald
Sosyal Medya haber kategorisi, Güney Koreli idollerin ve tüm ünlülerin sosyal medya hesaplarında paylaşımlarına dair çevirilerin bulunduğu haber kategorisidir.