Stray Kids’in yakın zamanda yayınlanan son albümünün başlık parçası Miroh, müzikal altyapısıyla olduğu kadar koreografisiyle de dikkatleri üzerine çekti. Alışılmadık dans hareketlerine sahip koreografi bizler için yeni olsa da aslında dünyada oldukça bilinen geleneksel dans hareketlerini kapsıyor. Haka dansı, Yeni Zellanda’ya ait 140 yıllık geçmişe sahip, hala daha yaygın olarak yapılan bir çeşit savaş/meydan okuma dansı. Şarkı için böyle bir dansın tercih edilmesi ise tesadüf değil. Albümdeki tüm şarkıların yapımına katılan grup üyeleri, şarkıyı anlatırken, yabancı/tuhaf bir şehre girdiklerini hayal ederken, girdikleri o büyük kapının balta girmemiş çılgın bir şehre açıldığını söylüyor. Kapı arkalarından kapandığında ise artık ‘geri dönüş yok’ anlamına geliyor ve bu mücadele etmekten, meydan okumaktan başka şans yok demek !
Haka dansı ise, şarkıyı yazarken konsepti de hayal eden üyelerin bu anlatımına oldukça uyum sağlıyor. Nasıl mı? Yeni Zellanda’daki Maori kabilesinin yaptığı bu savaş dansı, düşmanı ürkütecek hareketleri barındırıyor ve hala daha güncel mücadeleler sırasında yapılıyor. Spor müsabakalarında yapılan birkaç Haka dansı örneği:
2011 Dünya Rugby Kupası:
2014 FIBA Basketbol Dünya Kupası, Yeni Zellanda & ABD Maçı:
Düğün ve cenaze gibi merasimlerde bile yapılan bu dans Yeni Zellanda’nın en önemli kültür sembollerinden biri.
Cenaze:
Düğün:
Bu örnekleri izlediyseniz, Haka dansına aşina olmuşsunuz demektir. Gelin şimdi Stray Kids’in Miroh koreografisindeki Haka hareketlerine beraber göz atalım, klipteki ilk meydan okumada, müziğin enerjisinin artışına Haka dansı eşlik ediyor: (bkz. 1.23)
Fakat dans videosunu izlediğimizde, şarkının girişinden son anına kadar bu meydan okumanın izlerini görüyoruz:
Sizler hangi hareketleri yakaladınız? Sizce de dans, şarkının ruhunu çok iyi yansıtmıyor mu?
Kaynak: youtube + kpopherald + vikipedi
Sitemizin editörlerinin kişisel olarak hazırladıkları köşe yazıları.