Hallyu geçmişi açısından 2009 ikonik bir yıldı. Hatta bazıları, 2009’un Kore dışındaki K-pop kitlelerine ulaşma konusunda 2012’deki “Gangnam Style”ından daha etkili bir dönem olduğunu savunuyordu. 2014 yılında Amerika’daki Kore Yaratıcı İçerik Ajansı tarafından yapılmış ve yayınlanmamış bir araştırmaya göre, 2012 ve 2013 yılları arasında % 26,8 oranında bir kitle artışı olmasına rağmen, Amerika’daki K-pop hayranlarının çoğunluğu (% 39,5) 2009’dan daha erken bir zamanda K-pop dinlemeye başladı. PSY kendi ismiyle viral bir fenomen haline getirmiş olabilir, ancak 2009 yılı bugünkü kpop için başlangıç altlığı oldu.
1. TVXQ’s ‘Mirotic’
Release date: September 26, 2008
Her ne kadar TVXQ 2005’te Japonya ve Çin’de kendilerine yol açsa da, kpopa tüm Asya kapılarını açan ve kpop’ın kısmen de Batı’da tanınmasını sağlayan mega-hit şarkıları Mirotic oldu. Sosyal medyanın şu anda olduğu gibi olmadığı bir zamanda bile Mirotic, Asya’da 5 milyondan fazla indirildi ve Asya’da tüm zamanların en çok satan digital singlelarından biri haline geldi. Mirotic ayrıca 600.000’den fazla kopya satarak, 2. neslin en çok satan fiziksel albümü olmaya devam ediyor. Hallyu dalgası Batı’da yayılmaya başladığında, TVXQ grubun bölünmesiyle sonuçlanan dava nedeniyle 2 yıllık bir ara yaşadı.
2.Super Junior’s ‘Sorry Sorry’
Release date: March 9, 2009
2009, K-pop’un küreselleşmesi için ikonik bir yıldı. K-Pop grupları peş peşe birçok hit şarkı çıkardı ve Super Junior’ın Sorry Sorry’si de bunlardan biriydi! Sorry Sorry, Güneydoğu Asya’da, Güney Amerika ve Avrupa’da büyük bir hit oldu. Tayvan’da üst üste 36 hafta listelerde 1 numarada kaldı ve ayrıca Tayvan’ın radyo kanalı ‘Hit Fm’de 2009 yılı için 100 single listelerinde de 1. sıradaydı.
3.Girls’ Generation’s ‘Gee’
Release date: January 5, 2009
“Gee” aslen Kore içi yerel kitleye hitap etmesi içindi, ancak Girls Generation’ın online fandomu ve YouTube sayesinde kendiliğinden uluslararası bir hit haline geldi ve kpop’u daha geniş bir denizaşırı kitleye ulaştırdı. Girls’ Generation da uluslararası engellerin üstesinden gelebildi çünkü söylemesi ve dans etmesi kolay şarkıları vardı. Gee, herkesin dans edebileceği bir şarkı oldu ve Güney Amerika, Güneydoğu Asya, Avrupa ve daha pek çok ülkede Youtube üzerinden yayıldı.
4.Wonder Girls’ ‘Nobody’ (English ver.)
Release date: September 30, 2009
Wonder Girls, 2008’de Güney Kore’deki en büyük K-Pop grubundan biri olduktan sonra, 2009’da “Nobody” şarkısını İngilizce olarak yeniden yayınladı. Wonder Girls “Nobody’yi çıkardığında, Güney Kore’nin müzik sektörü Amerika’da öne çıkmaya henüz başlamıştı. Şarkı, Billboard Hot 100’ün 31 Ekim 2009 tarihli listeye 76 numaradan giriş yaptı. Wonder Girls, listeye giren ilk Güney Koreli grup oldu. Şubat 2012 itibariyle Nobody, Amerika’da hem dijital hem de fiziksel olarak toplamda 120.000 kopya sattı. Şarkı, Amerika’da yılın en çok satan fiziksel single’ı haline geldi ve Billboard Hot Single satışlarının yılsonu tablosunda zirvede yer aldı. Nobody, Amerika’da 78.000’den çok indirilmiştir.
5.2NE1’s ‘I’m The Best’
Release Date: June 24, 2011
2NE1, 2011’de büyük bir hit olan “I Am the Best” ile domine etkisi yarattı. Küresel başarılarının zirvesi olan şarkı, kızların swagger izlerini taşıyordu ve ünlülerin hayatlarına dair sözlerle doluydu. Şarkı resmi olarak radyo marketine verilmemesine karşın birçok Amerikan radyo kanalında yayınlandı.
6.BIGBANG’s ‘Fantastic Baby’
Release Date: March 7, 2012
Bigbang, kısmen şarkının dinamik altyapısı ve müzik videosundaki uyarıcı görsel şölen sayesinde “Fantastic Baby” ile, uluslararası alanda dikkat çeken birkaç K-pop şarkısından birini üretmiş oldu. Kışkırtıcı müzik videosuna eşlik eden isyankar müziği ile farklı tarzları harmanlayan altyapısı o zamanlar için oldukça yeni ve şaşırtıcıydı. Heyecan verici bir şarkı ve video ile, kpopu yaratıcılık konusunda yeni bir seviyeye çıkaran “Fantastic Baby”, YouTube’da en çok izlenen Korece müzik videolarından birine dönüştü. Single, Asya’da 6 milyondan fazla indirildi ve Asya’daki tüm zamanların en çok satan dijital single’lerinden biri oldu.
7.EXO’s ‘Growl’
Release Date: August 5, 2013
EXO’nun hem ulusal hem de uluslararası hiti olan Growl, Amerika’da en çok satan beşinci K-pop şarkısı olurken ve “Wolf” teklisi ise dokuzuncu oldu. “Growl”, Billboard K-Pop Hot 100’te üçe yükselirken, Gaon Dijital listesinde 2.ci oldu. XOXO’nun tüm sürümleri, toplu olarak bir milyonun üzerinde kopya satarak Exo’yu 12 yıl içindeki bu dönüm noktasına ulaştıran ilk Güney Koreli sanatçı yaptı.
8. BTS’ ‘Blood, Sweat & Tears’
Release date: October 9, 2016
Hiç şüphe yok ki, BTS küresel olarak K-pop’u tamamen yeni bir seviyeye taşıdı ve Batı’daki K-Pop’un yolunu açtı. Onları dünyaca ünlü yapan şarkı Blood, Sweat & Tears’ın müzik videosu 24 saat içinde 6 milyondan fazla izlenerek 24 saat içinde en çok izlenen K-pop grubu müzik videosu oldu. Billboard’un Dünya Dijital Şarkı Satış listesinde 5 Kasım’a denk gelen hafta boyunca 2.sırada kalmayı başardı. Bu başarılar grubun Billboard ödüllerinde performans göstermelerini sağladı ve sosyal medya ödülünü aldılar. BTS’in G.Kore’de 1 numara olan ilk şarkısı olan “Blood, Sweat & Tears”, dinamik soundu ve sanatsal müzik videosu sayesinde hızla grubun en anıtsal parçalarından birine dönüştü.
Kaynak: allkpop
BONUS.
Amerika’da ve Asya dışında konser verebilen ilk Koreli sanatçı, MTV’de ödül kazanmış ilk Koreli sanatçı, Time’ın en etkili 100 isim listesine açık ara farkla 2006’da girmeyi başarmış ilk Koreli sanatçı ve birçok şarkısını Billboard’ta ilk 10’a sokmuş Koreli sanatçı olarak Bi Rain’in hit şarkılarından birini de biz eklemek istedik:
K-Nedio haber kategorisi, Güney Koreli idoller, dramalar veya benzeri bir çok konuda liste haber tarzında hazırlanan paylaşımların yayınlandığı kategoridir.