Big Hit Entertainment’ın yeni erkek grubu “Tomorrow by Together” (TXT), 4 Mart’ta gerçekleşen çıkışları öncesi halka açık hiçbir faaliyette bulunmadı. Üyeler, hayatta kalma programları gibi televizyon programlarında görünmemişti ve seslerini bile duyurmadılar. 10 Ocak’ta yayımlanan ilk tanıtım videosundan bu yana Big Hit Entertainment, videoları yalnızca sosyal medya hesaplarına ve Naver V Live’a yükledi. Ancak yine de, ilk tanıtım videosu YouTube’da herhangi bir tanıtım yapılmadığı halde, 15 milyon görüntülenmeyi aştı.
3 Mart itibariyle, Big Hit Entertainment’ın 21,5 milyondan fazla YouTube abonesi var. TXT’nin ilk tanıtım videosunun kaydettiği bu görüntülenmeyi alması bekleniyordu. Ancak çıkış haftası, 25-26 Şubat ve 1 Mart’ta yayımlanan tanıtım filmleri ve özel videolar, sırasıyla 4.7 milyon, 4.5 milyon ve 3.97 milyon izlenme aldı. Genel bakış açısına göre, çıkış tarihi yaklaştıkça ne kadar fazla içerik yayımlanırsa o kadar fazla izlenme alma eğilimi vardır. Bu örnekte ilk teaser en çok izlenmeyi aldığı için genel eğiliminin tersi bir durum söz konusudur. TXT’nin ilk tanıtım filminden bu yana birçok insanın daha spesifik içeriklerle ilgilendiğini söylemek mümkün. Bu, daha ticari anlamda bir ilgi diyebiliriz. TXT’nin ilk albümü “The Dream Chapter: STAR”, iki hafta önce 100.000 ön siparişi aştı ve bunun 30.000’den fazlası ilk gün gerçekleşti. İlk gün satışları, tipik bir çaylak erkek grubunun ilk haftaki satış hacmini aşıyor. Bu, herhangi bir TV programına çıkmadan, kurum içi realty show ve V Live uygulaması olmadan, YouTube’a yüklenen 15 videonun sonucudur. Big Hit Entertainment, sosyal medya aracılığıyla ilgi toplar ve bu ilgiyi satışa nasıl dönüştürüleceğini bilir.
TXT çıkış yapmaya hazırlanırken Big Hit, BTS fandomu ARMY için “ARMYPEDIA” etkinliğini başlattı. Çevrimiçi olarak ve dünyanın dört bir yanındaki yedi şehre dağıtılmış QR kodlarını avlamanız gereken bu etkinlik, Big Hit tarafından ARMY’nin, ilk çıkışından bu yana BTS’in 2080 gününe dair anılarını paylaşmalarına izin verecek şekilde tasarlandı. Etkinliğin açıklanmasından sonra ARMY’ler, dünyaya dağılmış QR kodlarını toplamak ve BTS’in anılarını canlandırmakla meşguldü. YG Entertainmet, erkek grupları IKON ve WINNER’ın çıkışları için bir reality show hazırladı ve Big Bang üyeleri G-Dragon ile Taeyang’ın şovda görünmesini sağladı. Bir çaylak grubu tanıtmak için en popüler grubu kullanmak, büyük bir şirket olmanın nimetlerinden yararlanmanın en etkili yollarından biridir. Ancak Big Hit, dünyanın en popüler erkek grubunun bu büyük etkinliğini yeni grubun çıkışından hemen önce başlattı. TXT’nin çıkışından önce, TXT ve BTS’in birlikte çekilmiş tek bir fotoğrafını bile göstermediler. Big Hit Entertainment’in basın bülteninde “ikinci BTS” veya “BTS olmayı hayal eden grup” gibi ifadeler yok. Kitlesel medyada teşhirinden şirketteki popüler sanatçıların kullanımına kadar, Big Hit’in TXT için hazırladığı çıkış programı tutarlı bir eğilimdir. Onlar, ‘3 Büyük’ olarak adlandırılan mevcut büyük şirketlerden ve ayrıca geleneksel Kore pop müzik endüstrisinden farklı olmayı seçtiler.
TXT’nin ilk tanıtımından sonra, bazı BTS hayranları grubu “destekleme” veya “reddetme” konusunu tartıştılar. TXT’yi tanıtmak için BTS’in aşırı kullanmasından veya yeni erkek grubu nedeniyle BTS’in ihmal edilmesine kadar, duydukları endişeleri şirkete dile getirdiler. Kayda değer miktarda sermaye ve insan gücü kullanılarak hazırlanan ‘ARMYPEDIA’ projesi, Big Hit Entertainment’ın ARMY’ye verdiği açık bir sinyaldir: BTS üzerinden toplanan şirketin sosyal medya abonelikleri TXT’nin tanıtımının temelidir. Ancak bununla birlikte, TXT’nin BTS’in performansını olumsuz yönde etkilemesi veya şirketin TXT’den dolayı BTS’i destekleyecek kaynaklarının bulunmaması gibi bir ihtimal yoktur. Ek olarak, TXT’nin “Crown” isimli ilk single’ı, ilk çıkışlarında karanlık ve asi bir karakteri olan BTS ‘in tam tersi olarak ferahlatıcı bir atmosfere sahiptir. Fanların, TXT’yi BTS’in benzeri veya bir rakip olarak hissetmesi pek olası değildir. Hiç kimse şirketin kararının arkasında ne gibi niyetler bulunduğunu tam olarak bilmiyor. Ancak sonuç olarak, BTS fandomunun çoğunluğu TXT’yi ‘reddetmedi’.
Sadece ARMY değil, K-Pop fandomları da ciddi değişiklikler geçiriyor. En sevdiğiniz grubun şirketi tarafından çıkış yaptırılacak diğer gruplarla ilgileniyor olabilirsiniz, ancak artık aynı şirketten oldukları için “sevginizi” diğer gruplara da dağıtmak zorunda değilsiniz. Çeşitli eğlence şirketleri bünyesindeki sanatçıların fandomları arasındaki çatışmaları görmek yaygındır. Fandomlar, en sevdikleri grubun ve şirketteki diğer grupların hangi giysileri giydiğini ve hangi personelin onlarla çalıştığını belirler. Kore’deki idol endüstrisi, hayranların sanatçılara duyduğu coşkuya odaklanarak tüketici başına satışları en üst düzeye çıkarmaya çalışır. Bu yüzden hayranlar sanatçıların her şeyiyle ilgilenir. Bu enerjinin nasıl yönlendirileceği, birçok şirketin bugünkü zorluğudur. Popüler idol gruplarının şirketleri ve fandomları arasında yakın zamanda çatışmalar yaşanması tesadüf değil. YG Entertainment’in yaşadığı kriz, yalnızca bazı suçlamalarla karşı karşıya olan Big Bang üyesi Seungri nedeniyle değil. Yeni çıkış yapacak grubun üyelerinin “YG Treasure Box” adlı hayatta kalma programı ile seçileceğinin açıklanmasından bu yana, ilgili grubun hayranları çok çeşitli taleplerde bulunuyor ve yapımcı Yang Hyun Suk’u protesto ediyorlardı. Hayranlardan gelen şikayetler, üye düzeninden görünüşlerine, konseptlerden tanıtım planlarıyla ilgili yatırımlara kadar sınırsız konulardaydı. SM Entertainment’in erkek grubu NCT Dream’in fandomu, grup üyesi Mark’ın “mezuniyet” sistemleri nedeniyle artık NCT Dream’de yer almamasını protesto etti. JYP Entertainment’in yakın zamanda çıkış yapan kız grubu ITZY’nin bazı hayranları, belirli bir üyeye itiraz ederek, grubun çıkış öncesi üye düzeni ile ilgili şikayette bulundular. K-pop fandomları, özellikle coşkulu çekirdek fandomlar, tüketici olmanın ötesine geçmek ve taleplerini şirketlere kabul ettirmek isteyen çıkar grupları veya hissedarlar olarak hareket eder. Geçmişte tamamen şirketin etki alanında olan sorunlar şimdi çatışma, müzakere ve fandomla uzlaşmaya dönüşüyor.
Doğru ya da yanlış olduğunu bir kenara bırakırsak, piyasa talebi tamamen değişti. Aslında, endüstrinin geçmişten tamamen farklı olduğunu söylemek yanlış olmaz. Big Hit Entertainment, değişik bir çalışma şekli benimseyerek değişime cevap veriyor. Big Hit’in BTS ve TXT’yi yönetme şeklinin, geleneksel eğlence şirketlerinden çok, bilişim ve teknoloji şirketlerine daha fazla benzemesi önemlidir. Big Hit, kendi ana sayfası ve çeşitli sosyal medya kanallarıyla, hayranlara çeşitli içerik ve etkinlikler sunarak, onların bu platformlarda daha fazla zaman harcamalarını sağlıyor. ‘ARMYPEDIA’, dünyanın dört bir yanındaki billboardlarda yer alan, büyük bir etkinlik olmasına rağmen, ücretsiz. Hayranların etkinlikten şikayet etmeleri için hiçbir neden yok ve etkinliğe katıldıkları için BTS’e daha fazla zaman harcamış oluyorlar. V Live uygulaması, YouTube, mixtapeler ve vloglar gibi BTS ile ilgili tüm ücretsiz içeriklerin kanıtladığı gibi, bu durum nihayetinde paraya dönüşüyor. TXT gibi Big Hit’ten çıkış yapacak yeni bir grup, 21,5 milyondan fazla abonesinin bulunduğu bir platformda bir tavsiye listesine eklenebilir, grubun tanıtımı yapılabilir. En sevdiği sanatçı ile ilgili etkinliklerde yoğun olarak yer alan hayranlar, şirket platformlarında olabildiğince mutlu zaman harcadığında, şirketin mesajlarına olumlu tepkiler gösterebiliyor.
BTS’in sosyal medyayı aktif olarak kullanması, başarısının ardındaki sebep olarak belirtiliyor. Ancak, K-Pop endüstrisinin özünün fandomlar olduğu düşünüldüğünde, idollerin sosyal medyayı kullanması, 2019 fandomunu anlamanın bir sonucudur. Fandomlar artık en sevdikleri sanatçılara dair bilgi ve içerikleri kitle iletişim araçlarında aramıyor. Bilgi, portal sitesinin ana sayfasına düşmeden önce Twitter’da yayılıyor. Bazıları bilgiyi hızla diğer dillere çeviriyor. Big Hit, BTS aracılığıyla, medya araçlarının hayranları asla tatmin edemediği alanlara dokundu. Buna karşılık TXT, kendi rengini dünya genelinde etkili bir platform aracılığıyla tanıtmaya odaklandı. Fandomların tepkileri gruplara ve koşullara göre farklılık gösterir ve bir şirket her durumda yeterli içerik, hizmet ve etkinlik sağlamalıdır. Yalnız, ‘ARMYPEDIA’ gibi bir etkinliğin, ancak dünyanın dört bir yanındaki şehirlerde, en sevdiği grubun tarihini coşkuyla kaydedecek tutkulu bir fandom olduğu zaman bir anlamı vardır. Bu süreçte, Big Hit Entertainment, ARMY’nin BTS tarihine resmi olarak dahil olmasına izin verdi. Şirket, grubu ve fandomu platformlarında birbirine bağlıyor ve fandomun tüketmesi için bir neden sunuyor. Bu, parça parça fikirler oluşturmaktan veya içeriği daha iyi hale getirmekten farklı bir konudur. Bu, temel olarak yönetim vizyonuyla ilgili bir sorudur: Şirket ne yapar ve kimin için yapar?
Eğlence endüstrisi şimdiye kadar türlerin ve içeriklerin üretilme şeklini değiştirmeye odaklandı. Kore ve Çin’de eşzamanlı aktiviteler için optimize edilmiş EXO ve üyelerin oylama temelinde seçildiği Mnet ‘Produce’ serisi gibi örnekler KPop’ta değişimin bir parçasıydı. Ancak, gerçekte değişen şey tüketicilerdir. BTS’in gösterdiği gibi, fandomun küresel tüketim gücü, Kpop’un mevcut sınırlarını aşıyor ve fandomun davranışları ve aktif olduğu alanlar geçmişten tamamen farklı. Big Hit Entertainment, yönetim yaklaşımları da dahil olmak üzere, işlettikleri platformlar aracılığıyla değişikliği yansıtıyordu. BTS yedi ve TXT de beş üyeden oluşuyor ve bu durum mevcut KPop gruplarından çok farklı değil. Ayrıca tamamen yeni bir müzik ve dans türü ile geldikleri de söylenemez. Ancak, Big Hit’in elde ettiği sonuçlar, kimse fark etmeden, sektörün standardı haline geldi. Artık herkes, tıpkı BTS gibi, sosyal medyalarını Twitter, VLive ve YouTube odaklı yönetiyor.
İdollerin aktivitelerinin, şarkıcı ve YouTuber arası bir şey haline gelmesinden bu yana uzun zaman geçti. Bir zamanlar Japonya hakkında sürekli konuşmakta olan şirketler, şimdi Amerikan pazarının tepkileriyle ilgili basın bültenleri yayımlamaktadır. JYP Entertainment’in erkek grubu Stray Kids gibi, hip hop, kendi şarkılarını üretme, gençlik ve isyan konuları ve albüm serileri oluşturma bakımından içerik düzeyinde BTS’in bazı unsurlarına sahip olan gruplar ortaya çıktı. Big Hit Entertainment’in mevcut durumu K-Pop endüstrisinin geleceğidir. Sadece bazıları bunun gelecek olduğunun farkında değil.
Gelecek geçmişte başlamıştı. Bulletproof Boys, tv eğlence şovlarında görünmeden fandomunu genişlettiğinde, müzik videolarına çekilen tepki videoları viral hale geldiğinde, albüm satış eğilimleri mevcut idol gruplarının trendlerini aştığında her şey çoktan değişmeye başlamıştı. Billboard Müzik Ödülleri, iki yıl önce BTS’i En İyi Sosyal Sanatçı kategorisinin kazananı olarak seçti. Amerikan müzik endüstrisi çoktan, sosyal medyadaki mentionların miktarına ve ARMY gibi coşkulu bir fandomun sektördeki etkisine dikkat ediyordu. Ancak, ironik bir şekilde Koreli yapım şirketleri ve kitle iletişim araçları bu olguyu değerlendirmek için bir standart bile bulamıyor. Sınırlı sayıda üretilen BTS ürünleri etkileyici bir şekilde kısa sürede tükeniyor. 200.000’den fazla kişinin bilet almak için beklemesinin ardından Wembley Stadyumu’ndaki iki günlük konser biletlerinin hepsi satıldı. Bu, Asya bölgesindeki mevcut dijital müzik, fiziksel müzik ve şovlardan beklenen gelirden başka bir düzeyde olan, farklı bir gelir yapısıdır. Bununla birlikte, Kore medyası nadiren böyle bir şeyin nasıl mümkün olabileceğini tartışmaktadır. Bunun yerine, yalnızca rekor düzeyde albüm satışları ve konser satışları gibi nicel başarılar bildirildi veya yabancı makalelerin kısaca çevrilmiş sürümlerine yer verildi. Yalnızca görünen şeylerden hala aynı şekilde bahsediyorlar ama Big Hit Entertainment görünmez bir bölgede değişiklikler yaptı. Hiç kimsenin konuşmadığı bir alanda, ARMY’den oluşan bir dünyayla bağlantı kurdular. Ancak, bu aynı zamanda onların trajedisidir de. Kitle iletişim araçları gerçeği analiz etmediği ve değerlendirme için bir standart oluşturmadığı sürece başarıları azaltılabilir ve hatta şansa bağlanabilir. BTS’in önceki dönemlerde tv programlarında yer alamadığı için sosyal medyaya odaklanması ve bunun da şans eseri başarıyı getirmiş olması gibi asılsız söylentiler hala şehir efsanesi gibi yayılmaktadır.
BTS’in, geçen yılın sonunda, kablolu tv kanallarındaki müzik programlarında kapanış sahnesi yapmamasının sembolik bir anlamı var. 2018’de, bir Koreli müzisyenin yapabileceği her şeyi yapmış gibi göründükleri zaman bile, kablolu tv kanalları onlara kapanış sahnesini vermedi. Bununla birlikte, artık BTS gibi bir grubun statüsünün, kapanış sahnesi yapıp yapmamasından etkilenmediği de bir gerçektir. Dünya çoktan değişti, ancak kitle iletişim araçları bunu kabul etmiyor. Ve birçok prodüksiyon şirketi, bu ikisi arasında kendilerini sakince konumlandırırken, yalnızca yüzeysel olarak, en son çıkan trendlere göre içerik oluşturmaya odaklanmıştır. Tüm bu inkar, ihmal, yanlış anlama ve ön yargı, K-Pop endüstrisini, başarı ve üstünlüğü, piyasa değerine ve Melon’da #1 numara olmaya bağlayan, kör ve acınası bir endüstri haline getirmektedir.
Big Hit Entertainment’in 2017 yılında faaliyet karı, ‘3 Büyük’ yönetim şirketi olan SM, JYP ve YG Entertainment’inkinden daha yüksekti. Birçok menkul kıymet şirketi ve uzmanı, Big Hit’in gelirinin ve faaliyet karının 2019’da neredeyse üç katına çıkacağını tahmin ediyor. Durum buysa, Big Hit Entertainment ya ‘3 Büyük’ün birincisi olacak ya da ‘4 Büyük’ oluşacak. Bununla birlikte şirket, geçmişte üç büyük şirketin yaptığı gibi piyasanın yeni itici gücünü bulmuş ama buna onlardan farklı bir şekilde yanıt vermiştir. Big Hit Entertainment, hakimiyet alanını üç büyük şirketten farklı bir zaman ve mekanda kurmuştur.
Big Hit, bir yerden bir gelecek getirdi:
– Bu gerçeği nasıl kabul edeceğiz?
– Ya da kabul etmeyecek miyiz?
K-Pop’un geleceği bu sorulardan başlayacak.
Türkçe Çeviri: Yoongi’nin Kahvesi
İngilizce Çeviri: doolsetbangtan, BTSARMY_Salon
Kaynak: ize magazine by Kang Myungseok
Güney Kore’de sanat hayatı başta olmak üzere, makale türüne girebilecek her içerik bu kategoride.