Dünya BTS Rüzgarına Kapıldı
Onları ister sanatçı olarak adlandırın isterseniz de idoller. Fakat kesin olan bir şey var ki o da 2018 yılı BTS’in yılıydı. Dünya çapındaki popülaritesi 2017 yılına göre daha da yükseklere ulaşan yedi üyeli K-Pop grubu daha önce Koreli müzisyenlerin hiç ulaşamadığı başarılar elde ederek, rekorlar kırdı ve müzik dünyasına adını altın harflerle yazdırmayı başardı.
BTS‘in Dünya çapında ki popülaritesi ilk olarak 2017 yılında Billboard Müzik Ödülleri’nde En İyi Sosyal Sanatçı Ödülü‘nü alması ile taçlandı. Devamında ise sene içerisinde yayınlanan “Fake Love” ve “IDOL” müzik videoları Billboard’ın 100 Single Listesi‘nin En İyi 20 sıralamasında yer almayı başardı. Şu anda bile grubun “Love Yourself: Answer” albümü Billboard’ın 200 Listesi‘nde on altı kez üst üste yer almaya devam ediyor.
Bir diğer müzik videoları “Fake Love” 400 Milyon izlenmeyi geride bırakırken “IDOL” 300 Milyon izlenme ile hemen arkasından geliyor. Dünya çapındaki popülerlikleri gün geçtikçe artan grup Birleşmiş Milletler Genel Kurulu‘nda konuşma yapma başarısına ulaşarak daha önce K-Pop’ta eşi benzeri görülmemiş bir tarih yazdı.
11 Kasım‘da “Burn the Stage: The Movie” belgeselleri piyasaya sürüldü. 26 Ocak‘ta ise “Love Yourself in Seoul” isimli filmlerinin vizyona girmesi planlanıyor.
Grubun Ağustos ayında başlayan “Love Yourself” Dünya Turu 16 ülkede 33 gösteri ile gerçekleştirildi. BTS akılda kalıcı şarkıları ve mükemmel koreografileri ile Dünya genelindeki müzik listelerinde üst sıralarda yer almayı başarırken Hallyu Dalgasının daha da geniş kitlelere yayılmasını sağladı.
Ve onların başarısınına ek olarak bu sene K-pop starları da Dünya müzik piyasasında kendilerine yer bulmayı başardılar.
Erkek band grubu NCT 127 Billboard’ın 200 Albüm Listesi’nde seksen altıncı sırada yer alırken erkek K-pop grupları arasında bu başarıyı elde eden ikinci grup oldu. Kız grupları Blackpink ve TWICE‘da güçlü performansları ile Dünya çapında isimlerini duyurmayı başardılar. Ayrıca Super Junior, GOT7, Monsta X ve karma üyeli grup KARD yurdışında başarıları ile ön plana çıkan isimler oldular.
Bu yıl BTS için eşi benzeri görülmemiş başarılar elde etme yılı oldu. Fakat bundan önemlisi onlar K-pop’ın geleceği için güçlü temeller inşa etmeyi başardılar.
Me Too Skandalı Sektörün Önde Gelen İsimlerini Etkiledi
Bu yılın başlarında Me Too skandalı patlak verdi. Mağdurların yaşamış oldukları cinsel saldırıları ve tacizleri anlatmaları ile K-Pop, sinema, dizi ve aklınıza gelen diğer meslek gruplarının her alanında dalga dalga yayılarak birçok ünlü ismi etkisi altına aldı.
Skandal, savcı Seo Ji Hyeon‘un Adalet Bakanlığı‘nda görevli üst düzey bir yargıcın 2010 yılında birlikte katıldıkları bir cenaze esnasında kendisini taciz etmesini 29 Ocak 2018 tarihinde JTBC‘nin “Newsroom” programında anlatması ile başladı.
Ardından birçok mağdurun yaşadıkları, baskılar nedeniyle yıllarca sustukları taciz ve cinsel taciz olaylarını anlatması ile geniş bir yankı uyandırdı. Birçok mağdur cesaretlerini toplayarak mahkemelere başvurarak haklarını arama yoluna gittiler. En üst düzey suçlamalara adı karışan isimlerden biri yönetmen Lee Youn Taek oldu. Yönetmen tiyatro sahnesinde 2010 yılından itibaren cinsel taciz yaptığı iddiasıyla suçlandı. Ve geçtiğimiz Eylül ayında altı yıl hapis cezasına çarptırıldı. Senarist ve yönetmen Oh Tae Seok ve “The Last Empress” gibi müzikallerin yönetmeni Yun Ho Jin’inde cinsel tacizde bulundukları iddiaları ortaya atıldı.
Nobel Edebiyat Ödülü‘ne aday olan şair Ko Un kadınlara yönelik yapmış olduğu cinsel tacizler nedeniyle suçlamaların odağında yer aldı. Şairin ismi ve şiirleri Kore ders kitaplarından ve müfredatından çıkarıldı.
Film sektörünün önde gelen isimlerinden Oh Dal Su, Cho Jae Hyun ve Jo Min Ki de cinsel tacizle suçlandı.
Cheongju Üniversitesi‘nde profesörlük yapan aktör Jo Min Ki hakkında öğrencilerinin cinsel tacizi iddialarında bulunmasından sonra Mart ayında suçlamaları kabul eden bir mektup bırakarak intihar etti.
Suçlamalarda adı geçen diğer önemli isimler film yönetmeni Kim Ki Duk ve şarkıcı Kim Heung Gook.
Unesco Ssireum’u(Kore Güreşi) Kültür Mirası Olarak Tanıdı
Güney Kore‘nin Unesco’nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi‘nde yirmi kültür mirası yer alıyor. Fakat son olarak ssireum ya da diğer bir adıyla Kore’nin geleneksel güreşi Unesco tarafından hem Güney hemde Kuzey Kore kültür mirası olarak kabul edildi ve listeye eklendi. Bu karar iki ülkenin ilk defa ortak bir kültür mirasına sahip olduğunu kabul edilmesi oldu. Karar, UNESCO’nun Kasım ayının sonlarında Port Louis, Mauritius’ta düzenlenen Maddi Olmayan Kültürel Mirasınların Korunması’yla İlgili 13. Hükümetlerarası Komitesi’nde alındı.
24 üye devletten oluşan komite toplantının ilk gününde acil bir toplantı yaptı. Ve oy birliğiyle listeye geleneksel Kore güreşlerini eklemeyi kabul etti.
Haberin resmi olarak duyurulmasının ardından Güney Kore devlet Başkanı iki ülkenin farklı zamanlarda başvuru yaptığını nitekim geleneksel kültürlerinin listeye ortak bir şekilde kabul edildiği için memnuniyet duyduklarını kutlama mesajı ile açıkladı.
Port Louis‘de bulunan Kültürel Miras İdaresi Başkanı Chung Jae Suk, “26 Kasım’da Kuzey ve Güney Kore’nin kültürel miras vesilesiyle de olsa bir şekilde birleştiğini görmek için anlamlı bir gün.” açıklamasını yaptı.
Bu arada Güney ve Kuzey Kore’nin listede ünlü halk şarkıları “Arirang” ve kimchi yapımı da ortak kültürel miras olarak yer alıyor.
Kültürel Miras Başkanı seçimi anlamlı kılmak için Güney Koreli güreşçi Ji Dae Hwan ve Kuzey Koreli Hwang Seok‘a 20 Aralık’ta Seul Jangchung Arena‘da ssireum dostluk maçı yaptırdı.
Güney ve Kuzey Arasındaki İlişkiler Sanat Galerilerinde Devam Etti
Kore-arası ilişkilerin hızla gelişmesiyle 2018 yılı Kuzey Kore ve Güney Kore’nin sanat camiası vesilesiyle en çok temasa geçtiği yıldı. Ülkelerin sanatlarına odaklanılarak Kuzey Koreli ve Güney Koreli sanatçıların Kore’nin durumuyla ilgili çalışmalarına odaklanan iki büyük bienal(İki yılda bir düzenlenen büyük sanat etkinliği)de dahil olmak üzere birçok sergi gerçekleştirildi.
Dünya’nın önde gelen sanat bianellerinden biri olan 2018 Gwangju Biennali Eylül Kasım ayları arasında yedi takımdan oluşan 11 küratör birden fazla küratör sistemi altında yedi sergi açtı. Küratörlüğü BG Muhn tarafından yapılan “North Korean Art: Paradoxical Realism” özellikle açılım etkinliğiydi. Güney Kore’de ilk kez Pyongyang’daki Mansudae Sanat Stüdyosu‘nda bir grup sanatçı tarafından üretilen Kuzey Kore kolektif resimlerine yer verildi. Genç işçileri bir şantiyede betimleyen beş metre genişliğindeki (16.4 fit) “Youth Storm Troopers” (aşağıda yer alan) resmi de dahil olmak üzere çoğu geleneksel sosyalist gerçekçilik tarzına sahip eserler sergilendi. Eleştirmenler öncü sanat eserlerinde böyle bir edebi tarz görmenin etkileyici olduğunu söylediler.
2018 Busan Biennali, Gwangju Biennali ile aynı “Divided We Stand” temasına sahipti. Birçok sanatçı Kore Yarımadası’nın bölünmesi ve olası uzlaşma koşulları hakkında çalışmalar yaptı.
2004’te açılan ve 2016’da askıya alınan iki Kore’nin ortak sanayi kompleksi hakkında farklı bakış açıları gösteren çalışmalar sunan yaz boyunca düzenlenen “Gaeseong Industrial Complex”de dahil olmak üzere Kore ilişkilerini konu alan birçok sergi düzenlendi.
Feminizm Edebiyat Dünyasında ve Sokakta Etkili Oldu
Kore Edebiyat Dünyası 2018 yılında femizim ve kadın haklarından bahsetti. 2016’da Cho Nam Joo tarafından kaleme alınan feminist roman “Kim Ji Young Born in 1982” ülkede büyük ses getirdi ve bir milyon kopya satmayı başardı. Bir milyon kopya üzerinde satan bir diğer feminist kitap ise 2009 yılında Shin Kyung Sook tarafından kaleme alınan “Please Look After Mom”dır.
Bir kadının hayatını ve toplumdaki cinsiyet ayrımcılığından nasıl etkilendiğini anlatan kitaplar ülkedeki kadın hakları sorunlarının gündeme gelmesine neden oldu.
Bununla birlikte toplumun feminizme ilgisinin artması, eşit haklara sahip olunmaması sosyal statü bölünmelerine neden oldu. Buna ek olarak erkeklere karşı nefreti ifade etmek için “namhyeom” ve kadınlara nefreti ifade etmek için “yeohyeom” gibi yeni kelimeler sözlüklere girdi.
Tartışmaya neden olan bir diğer kelime ise Koreli bir erkeği tanımlamak için kullanılan “hannam” oldu. Bu kelime de toplumun bazı kesimleri tarafından feminizme karşı duyarsız olan Koreli erkekler için kullanılınca olumsuz bir çağrışım olarak kabul edildi.
Online kitap perakendecisi Yes24, bir yazarla yapmış olduğu röportajı “Nasıl hannam olabilirsiniz?” manşetini atarak yayınlayınca protestoların odağında yer aldı. Kısa sürede konu bir numaralı gündem maddesi haline geldi.
Sosyal medyada erkeklere karşı taraflı bir yazı olduğunu iddia ederek yazıyı tartıştı. Ve Aralık ayında yazıyı yayınlayan şirket resmi bir özür metni yayınlamak durumunda kaldı.
Olimpiyat Etkisi
2018 PyeongChang Kış Olimpiyatları sayesinde Güney Kore Dünya çapında popüler olan K-pop müziğini ve Kore dizilerini daha geniş kitlelere ulaştırmayı başardı.
Yılın unutulmaz anlarından biri Olimpiyatların açılış töreninin “insan yüzlü kuş” anlamına gelen Inmyeonjo ile yapılmasıydı. Eski Kore mitolojisinden, Goguryeo Krallığı’na kadar uzanan efsanevi büyük bir kuşun figürü olimpiyatlarda maketi yapılarak tüm Dünya’ya tanıtıldı.
Olimpiyat Organizasyon Komitesine göre, kuş “efsanevi barış kuşu” ve “cennet ile yeryüzü arasındaki arabulucu” olarak biliniyor. Törende kullanılan maket ortalama bir insandan iki kat daha uzun boyluydu ve dört kişi tarafından yönetiliyordu. Sosyal medyada bu maket bir numaralı gündem maddesi haline geldi. Ve viral hale gelen kuş hayranların çok sayıda sanatsal çalışma yapmasına neden oldu.
Olimpiyatların yapıldığı Gangwon civarında, spor faaliyetlerinin yanı sıra turistleri ağırlamak için çeşitli eğlenceler ve kültürel etkinlikler yapıldı.
Buz sporları yarışmalarının birçoğunun yapıldığı Gangneung‘taki Solhyang Arboretum‘da “Cheongsan Byeolgok” medya sanat gösterisi gerçekleştirildi. Teknoloji ile doğayı bir araya getiren gösteride ışıkların ve yıldızların yansımaları harmanlanarak gece boyunca katılımcılara görsel bir şölen sunuldu.
Kore Ulusal Balesi, oyun sırasında Joseon Dönemi’nden (1392-1910) kadın şair Heo Nan Seol Heon‘dan esinlenilmiş modern bir bale performansı sunarken, K-pop World Festa ise K-pop severlere favori şarkılarının performanslarını sergileme ve dinleme imkanı sundu.
Kore İmparatorluğu Yeniden Moda Oldu
Bu popülerliğe dönem dizisi “Mr. Sunshine”ın konusu neden olmuş olabilir. Ya da şu anda görevde bulunan hükümetin uygulamış olduğu politikalar. Fakat iki türlü de 2018 yılının özellikle ikinci yarısı Kore İmparatorluk Dönemi (1897-1910) gündemin değişmez konusu oldu.
Birçok Koreli için sadece 13 yıldan ibaret olan Kore İmparatorluğu‘nun kısa tarihi hiçbir şekilde anmak istemedikleri bir dönemden ibaret.
Çünkü Kral Gojong (1852-1919) başka bir ülkenin etkisi altında bulunmamasına rağmen ülkede imparatorluk ilan etti. Ve ilan edilen bu imparatorluk neticesinde Kore, Japonya tarafından 35 yıl boyunca koloni haline getirildi. (E.N: Bu durumun nedeni kısaca, öncelikle bu kral 11 yaşında tahta çıkmıştır. Fakat idareyi babasına bırakmıştır. Babası ölünce tekrar tahta çıkmıştır. Çin’in baskısından kurtulmak için Japonya’ya sığınmıştır. Japon baskısından kurtulmak için Rusya ile işbirliği yapmıştır. Fakat Ruslardan kurulup Kore İmparatorluğunu ilan etmiştir. Japonya ile savaşı kaybedince tekrar Japon himayesine girmiştir. Japon baskısı ile tahtan çekilcede tahtı oğluna bırakmak için Japonlarla anlaşma yapmıştır. Baskıya rağmen bağımsızlık harekatının öncüsü olmuştur. Korelilerin bir kısmı onu tarihsel olayların arka planını ele alarak gerçek bir imparator kabul ediyor. Bir kısmı ise Japon sömürüsüne sebep oldu için onu suçluyor.)
Fakat son dönemde yayınlanan bir dizi ve sayısız sanat sergisinde de ele alındığı gibi birçok kişi tarihin karanlık yüzünü yeniden gözden geçirerek bu dönemin önemini kabul etmeye başladı.
Senaritliğini Kim Eun Sook‘un üstlendiği ve başrolünde deneyimli akör Lee Byung Hun‘un rol aldığı TvN’in “Mr. Sunshine” dizisi Temmuz ayında Netflix aracılığıyla İngilizce alt yazılı olarak da yayınlandı. Toplam 24 bölüm süren dizi yayınlandığı zaman diliminde reytinglerde ilk sırada yer alırken müzikleri, çekim mekanları, geleneksel kıyafetler seyircilerin yoğun ilgisini çekmeyi başardı.
Dizinin sona ermesinden çok kısa bir süre sonra Kültür Mirası İdaresi tarafından Kral Gojong‘un 1896’da Japon birliklerinden Rus Lejyonuna sığınmak için kaçtığı rota yolunun bir parçası olan Seul’de ki Deoksu Sarayı‘nın bulunduğu “Kral Yolu”nu halka açtı.
Ulusal Modern ve Çağdaş Sanat Müzesi, Kore İmparatorluğu Sanatına ışık tutan Deoksugung ek binasında bir sergi düzenledi. Deoksu Sarayı’nın Seokjojeon Salonu’nda Kore İmparatorluğu’nun kıyafetleriyle ilgili bir sergi de yakın zamanda tamamlandı.
‘Bohemian Rhapsody’ Gişe Rekorları Kırdı
Güney Kore’de Ekim ayında vizyona giren “Bohemian Rhapsody” İngiliz rock grubu Queen ve ana vokalisti Freddie Mercury‘nin hayatının anlatıldığı biyografik sinema filmidir.
Fakat film Kore’de vizyona girdikten sonra İngiltere’den fazla gişe yapması ile hem ilgi çekti hemde şaşırttı. Film bir grubun yükselişi için verdiği mücadeleyi Mercury‘yi odak noktası yaparak anlatıyor.
31 Ekim‘de vizyona girmesi ile ilk başta olağan seyirde devam eden bir gişe bilet satışlarının aniden artması ile filminde daha çok ilgi çekmesine neden oldu. CGV gibi sinema salonlarında İngiliz grubunun şarkılarına yer verildi.
Filmin popülerliğini takiben Megabox, 24 Kasım’da Mercury’nin vefatının 27. yıl dönümü için özel anma töreni düzenledi.
Gişede yükselişe geçen film yedinci haftadan sonra merakla beklenen “Default” gibi yerli Kore filmlerini geride bırakarak Kuzey Amerika‘nın ardından Güney Kore’de en çok gişe yapan film olarak rekor kırdı.
Koreli ve yabancı izleyiciler tarafından beğeni kazanan film sinema eleştirmenleri tarafındansa zayıf senaryosu ve kalitesi nedeniyle eleştirildi. Altın Küre‘de ise kategori de aday gösterildiği açıklandı.
Filmin yönetmen koltuğunda Bryan Singer otururken Lucy Boynton, Gwilym Lee’yi ve Rami Malek ise Mercury karakterini canlandırdı.
YouTube’da Takipçi Sayısı Artan Starlar Doğdu
K-pop dans coverları, mukbanglar (bir çeşit yemek yeme ritüelli), makyajlar kısacası birbirinden farklı ilgi alanlarında insanların ilgi çekici paylaşım yaptığı video platformu YouTube.
Tüm Dünya’da olduğu gibi 2018’de Koreli YouTuberlarda izlenme rekorları kırarken, takipçi sayılarını arttırdı. Ve sektöre yepyeni starlar kazandırdı.
Ed Sheeran’ın “Shape of You” ve Luis Fonsi’nin “Despacito” gibi popüler şarkılara yapmış olduğu coverları ile tanınan J.Fla, Kasım ayında 10 Milyon takipçiye ulaşarak Kore’de bu sayıya ulaşan ilk YouTuber olmayı başardı. YouTube Kore’ye 2011 yılında ilk videosunu yükleyen J.Fla o zamandan beri güçlü vokali ile tanınıyor. Ve J.Fla’nin takipçi sayısı Mart ayında gitarist Jung Sung Ha‘nın takipçi sayısını geçmeyi başardı. Gitarist Jung, şu anda 5 Milyon takipçisi ile ikinci sırada yer alıyor.
Makyaj sanatçısı Park Hye Min namı diğer Pony üçüncü sırada yer alıyor. Eski kız grubu 2NE1 üyesi CL‘ın makyaj sanatçısı olan Pony yüksek kalitede eğitici makyaj videoları ile tanınıyor.
Öne çıkan bir başka YouTuber ise sağlıklı, kaslı bir vücuda sahip olmasına rağmen ironik bir şekilde aşırı yağlı yiyecekler tüketen mukbang videoları ile tanınan Banzz.
CreamHeroes kanalı ise bu sene YouTube’un yükselen yıldızlarından biri olmayı başardı. Yedi kedisi ile yaşamını takipçileri ile paylaşan YouTuber sevimli hayvan dostları ile kısa zamanda ilgi çekmeyi başardı. 2018 yılının ilk yarısından itibaren en fazla büyüme gösteren kanallardan biri oldu.
Ünlülerin Siyasi Duruşları Tartışmalara Neden Oldu
Popüler aktör Jung Woo Sung‘da dahil olmak üzere , birçok ünlü ismin siyasi konulardaki tutumları eleştirilere neden oldu.
Aktör Jung Woo Sung geçtiğimiz Haziran ayında Jeju Adası’na gelen yüzlerce mülteciyi desteklediğini açıkladı. Bu açıklamasının ardından Kore BM Mülteciler Yüksek Komitesi (UNHCR) başkanı olan Jung Woo Sung sert eleştirilerin odağında ki isim oldu.
Eleştiri yapanlar yorumlarında aktörün mültecilerin yaşayacağı yerlerden çok uzakta ve lüks bir muhitte yaşadığı için normal halkın durumdan nasıl etkileneceğini bilmediğini ve Jung’un düşük eğitim seviyesi nedeniyle mülteci durumunu idrak etmekte zorlandığını savundular.
Yoğun eleştirilere rağmen Jung geri adım atmadı ve “Mültecilerde korunma hakkına sahip insanlardır.” dedi.
Siyasi duruşu nedeniyle halkın tepkisini çeken bir diğer isimde Kim Je Dong oldu. Siyasi görüşünün liberalizm olduğunu söylemekten çekinmeyen sunucu Eylül ayından beri KBS‘te “Tonight” programını yaptı.
Programda sunucu ana konular etrafında görüşlerini açıklayarak olayları seyircilere daha iyi aktarımda bulunmak amacıyla yorumladı. Fakat program bir kamu kanalında yayınlanmasına rağmen sunucunun eleştirileri bir takım siyasi isimleri ve kişileri rahatsız etti. Halktan da programa karşı olumsuz eleştiriler yapıldı. Hatta öyle ki programda Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ülkesinde ekonomik ilerleme kaydettiği ve Güney Koreli siyasetçilerden farklı olduğu söylenilerek Kim Jong Un övüldü.
Seyircilerin tartışma konusu haline getirdiği bir diğer konuda Kim’in programdan kazandığı paralar oldu KBS, Kim‘e verilen ücreti açıklamayacaklarını duyurdu. Sosyal medya ise bu konuda ikiye bölündü.
Kaynak: joongang daily
K-Nedio haber kategorisi, Güney Koreli idoller, dramalar veya benzeri bir çok konuda liste haber tarzında hazırlanan paylaşımların yayınlandığı kategoridir.