Moda tasarımcısı Lee Jin Hee, Kore‘nin geleneksel kıyafeti hanbokları modernize ederek tasarlayabilmek için antik dönemlerden Joseon Hanedanlığı zamanına kadar Kore tarihini inceledi. Kore’nin popüler tarihi dizileri 2010 KBS2 “Sungkyunkwan Scandal”, “The Treacherous” (2015) ve “The Great Battle” (2018) için tasarımlar yaptı.
Ünlü tasarımcı 20 yıl boyunca tarihi film ve diziler için tasarımlar yaptıktan sonra kendi markası HAMU‘yu çıkardı. Lee liseden itibaren çeşitli güzel sanatlarla ilgilendi. Lise boyunca yapmış olduğu çalışmalar Kore Ulusal Sanat Üniversitesi‘ne gitmesine ve sahne tasarımıyla ilgili bir resim yarışması düzenlemesine neden oldu. Bu yarışma onun gelecekteki kariyerini şekillendiren küçük bir etkiydi.
Lee, 1999 yılında “Waiting for Godot” isimli bir yapımda sahne oyunları için kostüm tasarladı. 2006 yılından itibaren OCN dizisi “Someday“de rol alan Bae Doo Na için kostümler tasarlayarak televizyon ekranına adım atmış oldu.
Onun ünlü eserlerinin bir çoğu eşsiz şekilde tasarlanmış hanboklardan oluşuyor.
Lee, “Kostümlerin tarihini ilk öğrendiğimde, rokoko ve barok gibi renkli ve abartılı tarzları ilgimi çekti. Ancak zamanla, gereksiz süslemelere ihtiyaç duymadan daha basit tasarımlar yapmaya başladım. Böylece kostümleri giyen kişiler için kendi bedenleri ön plana çıkarken kıyafetlerin süslü ise göze çarpıyor. Bir oyun için tasarladığı hanbokta zarif renkler ve sadeliğine büyülenmiştim. Düşündüğümde aslında bu tüm giysilerin özü, doğasıdır; Bu benim gelecekteki tasarımlarımda takip etmem gereken formattır..” dedi.
Lee, hanbok tarihini de bu şekilde araştırmaya başladığını söyledi. Dankook Üniversitesi’ndeki Seokjuseon Anıt Müzesi‘ni ziyaret ederek geleneksel hanbokların fotoğraflarını çekmeye başladı. Ve bu fotoğrafların baskısını aldı. Joseon Dönemi‘nden (1392-1910) hanboka benzer boyamalar yaptı ve hatta kendi renk kitabını çıkardı. Bu arada, tarihi filmlerde ve dizilerde de birçok karakter için kıyafet tasarlama görevini üstlendi. Ve hanboka olan tutkusu yıllar içinde büyüdü. Hanboku kendi yorumlamaya başladı.
Lee, oyuncu Song Joong Ki‘nin “Sungkyunkwan Scandal” dizisinde giydiği hanbok için ressam Shin Yun Bok’un popüler sanat eseri “Scenery on Dano Day”de gördüğü sahnenin dijital baskısını uyguladı. Bunun ilk denemesi olduğunu ve oyuncu Yoo Ah In’in kıyafeti için [daha yaratıcı] kalıpları uyguladığını söyledi.
“Bazı insanlar bana hanbok tasarımının “Sungkyunkwan Scandal” serisinin galasından bu yana radikal bir değişim geçirdiğini söyledi. Bazıları da bana şovu izleyerek, hanbok tasarımlarının çeşitli renklerini karıştırmanın mümkün olduğunu söylediler.” dedi.
Lee’nin yeni markası HAMU‘nun kıyafetleri de Lee’nin hanbokunun yeniden yorumlanması.
Lee, “Antik çağlardan Joseon Hanedanlığı’na kadar her dönemin geleneksel kıyafetlerinin özelliklerini analiz ettim ve daha modern bir dokunuşla tasarımlarıma uyguladım” dedi.
Hanbokların birçoğu geniş giysiler, yıkanabilir kumaşlardan, kapitone katlardan ve çiçek desenli gömlekler ile yeleklerin karakterize edilişidir. Bunların birçoğu antik hanbok stillerini andırır – elbisenin şekli basittir, ancak altın iplikle işlenmiştir, bu da onları şık görünmelerini sağlar.
Ancak, birçok kişi Lee’nin tasarımlarını yanlış anladı ve stillerini Japonya’nın ya da Çin’in geleneksel kıyafetlerine benzediğini söyleyerek eleştirdi. “The Great Battle” filmindeki karakterler tarafından giyilen hanboklarda aynı sebepten dolayı eleştirildi.
Çok sayıda [negatif] yorum aldım. Bir çok kişi “Karakterler ne türde hanboklar giyiyor?” diye sordu. “Bu beni zorlayan bir şeydi.” Goryeo Dönemi’ne (M.Ö 37-MS 668) uygun bir hanbok yapmak istiyorsanız, “The Kingdom of the Winds” dizisini seyredin. [Üzgünüm çünkü] 2008’de bu seri için kostüm tasarlamaya karar verdim. Kore’de Goryeo Dönemi’nden kalan kıyafetler hakkında pek fazla bilgi bulamadım, bu yüzden eski kostümler için birçok Çinli uzmanla görüşmem gerekti. [Filmin yönetmenleri] “The Great Battle” için kullanılacak tasarımların şık olmasını istedi, bu yüzden o dönemdeki giysiler kadar makul görünen kostümler yapmaya çalıştım.” diyerek durumu açıkladı.
Sözlerinin devamında ise; “Antik çağda göçebelik vardı. Birçok kişi kıtalar arasında hareket ederek kültürel alışverişler yaptı. Goryeo’daki hanboklar muhtemelen Japonya’ya kadar bu yollarla gitti. Bu yüzden antik çağlardaki geleneksel kıyafetlerin Japonlarınkine benzemesi doğal.” dedi.
Lee’yi en çok üzen şey ise “kayıp dönem”. Çünkü Joseon Hanedanlığı’ndan önceki dönemlerden çok fazla kalıntı ve eser kalmadı. Bu nedenle bir çok insan Joseon Dönemi hanbok tasarımlarına aşina. Bununla birlikte hanbokların tasarımları yıllar içinde renk, şekil ve boyut bakımından değişikliklere uğradı.
“Akromatik renkler ve ve düz yakalılar ile karakterize edilen geleneksel Japon kıyafetleri, uzun bir süre boyunca “Japanized” tarzını oluşturmuştur. Japon hükümeti, vatandaşlarının geleneksel kıyafetlerinin temel özellikleri olduğunu düşünmeleri için -DNA’lar-belirleyerek onları eğitti. Akromatik ambalaj kağıdını görüyoruz ve doğal olarak, “Japon tarzı” diye düşünüyoruz. Aslında gerçek olansa bizim Goryeo Dönemi hanboklarımızın renklerinin çok benzerlerinin kullanılmış olması. İnsanlar, “Japon kıyafetleriyle aynı” diye düşünüyorlar ve tasarımcıları da bunun için eleştiriyorlar. Oysa bu durum oldukça elem verici. Eğer insanlar sadece bizim tarihimiz ve kültürümüzle daha yakından ilgilenip, gerçekten bilgi sahibi olsalardı kültürümüzle gurur duyarlardı.” dedi.
Lee, Kore’nin hanboklarının “DNA”sını, Kore’nin kayıp dönemini ortaya çıkararak ve HAMU’da çeşitli tasarımlar deneyerek çözmeyi hedefliyor. Son zamanlarda, altın iplikle dokunan kumaşları ve daha yumuşak hale getirmek için sade dikim yelekleri tercih ediyor. Ayrıca pamuk, ipek ve kaz tüyü kullanarak yastıklı bir eşarpda yapıldı. .
Tasarımcı Lee, “Gençliğimden beri sahile gitmekten her zaman zevk almışımdır. Memleketim Busan’dı, bu yüzden zamanım oldukça sahilde vakit geçirirdim. Oraya gittiğimde çok mutlu oldum. Bir tayfun karşısında suyun sakinliğini seviyorum; Oradaki enerjiyi ve gücü hissediyorum. Bu yüzden markanın ismini HAMU olarak seçtim. Kıyafetleri özgürce tasarlayacağım, tıpkı dalgalarla dans eden sular gibi.” dedi.
Kaynak: JoonGang Daily
K-Magazin haber kategorisi, Güney Kore’de magazin içerikli tüm haberlerin bulunduğu ana magazin haber kategorisidir.