Asya’nın en güçlü ülkelerinden ikisinin, eğlence sektörünün ihracı konusunda uzun ve soğuk bir tarihi var.
9 Kasım Cuma günü ana haber kuruluşları ve müzik haber kaynaklarında, 2017 yılında BTS üyesi Jimin‘in, 2. Dünya Savaşı sırasında Kore’nin Japon istilasından kurtulmasını kutlayan yazılarla birlikte, Japonya’ya atılan atom bombasının resminin yer aldığı bir tişört giymesi üzerine BTS‘in Japon televizyon şovuna çıkışının iptal olmasıyla ilgili manşetler atıldı. Moda anlayışı bir yana, anlatılan hikayelerde büyük ölçüde farkına varılmayan şey, yıllardır politik olayların yol açtığı gerginliklerin Japonya’da Kore’nin girişimlerinin önünü kesmesiyle beraber, zaten sıkıntılı olan ilişkide bunun son sürtüşme olması.
K-Pop’un uluslararası ilerlemesi büyük ölçüde, Amerika’dan sonra dünyanın en büyük ikinci müzik marketi olan Japonya’daki başarılar sayesinde oldu. 2000’lerin başında, solo diva BoA, Japon çıkış albümü Listen to My Heart ile Japonya listelerinin üstünde yer alan ilk Koreli şarkıcı oldu. Bu durum ikinci jenerasyonun TVXQ!, BIGBANG ve SHINee gibi erkek ve Girls Generation ve Kara gibi kız K-Pop gruplarına müzik marketinde yeni zirvelere ulaşmaları ve Japon medya sahnesinin müdavimleri haline gelmeleri için yol açtı — 2010’ların başına gelinmesiyle de denizaşırı kazançlarda yeni bir başarı yakalandı. Bununla beraber, büyük ölçüde birçok grup (özellikle TVXQ!) endüstride zaten popüler olan bir trendde varlığını sürdürmek yerine sıfırdan zirveye çıkmalarıyla dikkatleri üzerlerine çektiler.
Yine de, tamamen kendinin olan idol sahnesiyle, Japonya görünürde Koreli sanatçılara kıyasla kendi yerli sanatçılarının popülarite dengesini kurmakta zorlanıyordu. 2011 yılında, bir aktörün popüler TV kanallarında Kore içeriği miktarıyla “beyin yıkandığını” hissettiğini söylemesi ve akabinde (promosyon ajansından) kovulmasından sonra binlerce insan Tokyo’da Kore dalgasını protesto etmek için toplandı. 2013 yılında, Wall Street Journal, küçük ama ülke çapında her hafta sonu gerçekleşen “ülkenin Koreli vatandaşlarına karşı düşmanca eylemler” hakkında haber yayımladı. Bu süre zarfında, yayımcıların K-Pop’u yavaşlatmak adına genel bir görüşte oldukları ortaya çıkınca K-Pop Japonya’da daha az sıklıkla promosyon yapmaya başladı. BTS ve TWICE gibi yeni nesil liderlerinin son zamanlardaki başarılarıyla birlikte K-Pop’un Japonya geri dönüşünün zamanı gibiydi.
Aynı zamanda bu soğuk ilişkinin, uzun zamandır devam eden siyasal tarihle de büyük ölçüde bütünleşmiş olduğunu kabul etmek önemlidir. 2. Dünya Savaşı sırasında, Japon imparatorluğu tüm Koreyi ve Çin’in bazı bölgelerini işgal ederek güneydoğu Asya’da ilerledi. Japonların bilinen acımasız yönetimi ile birlikte, Japon ordusu genelevlerine satılan Güney Koreli kadınlar (comfort women olarak da bilinir) için tazminat ve Seul’un “Yükselen Güneş” (eski Japon imparatorluğunun zihniyetini somutlaştırmasıyla bilinen bir sembol) bayrağının denizcilik denetlemesinde kullanılmasını kabul etmemesi gibi Kore ve Japonya arasında savaş zamanından kalma hala çözülmemiş sorunlar var.
Kore de Japon medyasının hoş karşılamadığı bir noktaya değindi. Japon yönetiminin 1945’de Kore’de sona ermesinden sonra, 90’lara kadar hiçbir Japon ürününe yasal erişim vermeyen Güney Kore, ana odağı Japonya olmasıyla birlikte diğer ülkelerden gelen müzik, videolar, oyunlar ve daha fazlasına ceza kanunları ve kısıtlamalar getirerek engelledi. Kore radyo ve televizyon kuruluşları hala Japon müziklerini ve dizilerini yayımlayamasalar bile, ülkeyi kabullenmenin küçük adımları, K-Pop’un umut vadeden gençleri ve Japon idollerin yeni bir kız grubunda yer almak için yarıştığı popüler ses yarışması Produce 48 aracılığıyla atıldı.
Tüm bunlara rağmen, K-Pop Japonya’da hala trend ve tartışmasız başka bir seviyede. Bu hafta başında, Japon Nikkei Entertainment dergisine göre TVXQ!, tüm Japon ve uluslararası sanatçıları geçerek, 1,3 Milyon izleyiciyle ülkedeki 1 numaralı turne sanatçısı olarak açıklandı. Aynı zamanda, TVXQ!, SHINee, BTS, TWICE, EXO ve iKON sadece bu yıl içerisinde Japonya’nın başlıca listesi Oricon Albüm Listesinde 1 numara oldu. Bu, 2011’den sonra en çok zirveye yerleşen Koreli sanatçı miktarı.
Geçtiğimiz günlerde Asya medyasında, BTS ve TWICE‘ın (üç Japon üyeye sahip) Japonya’nın prestijli ve popüler yıl sonu müzik festivali Kohaku Uta Gassen‘e, sektördeki başarılarına rağmen davet edilmeyeceklerine dair söylentiler yayıldı. BTS Face Yourself albümü ile Koreli bir sanatçı olarak ilk hafta satış rekorunu kırarken TWICE, Billboard Japonya Hot 100 listesinde iki kere 1. sıraya yerleşti. Yine de sorun esasen, Güney Kore yüksek mahkemesinin, Japonya’nın Nippon Steel & Sumitomo Metal Şirketi’nin İkinci Dünya Savaşı sırasında dört Koreliyi zorla çalıştırmasını telafi etmesi kararına varması ve, Reuters’e göre, Japonya’nın “düşünülemez” olarak karar vermesi üzerine artan gerginliklere bağlı.
BTS’in tişört olayı kesinlikle olayı daha iyiye götürmedi, ama ülkeler arasında uzun zamandır devam eden, siyasal ve kültürel duruşlarda büyük ölçüde kökleşmiş sorunlar arasında iptalin tek nedeni bir tişört değil. Aslında, tek sorun buysa eğer BTS’in daha önceleri katıldığı Japon televizyon programları (Aralık 2017’de Japan Music Station Super Live’deki performans da dahil olmak üzere) mantıken iptal edilmiş olurdu. BTS’in ön plana çıkmasından daha uzun süredir durumu izleyenlere göre, bu kültür ve siyasetin bir moda parçasından daha ağır bastığı, sıkıntılı bir şekilde devam eden gergin vaziyetteki başka bir sürçmedir.
Kaynak: Billboard
K-POP haber kategorisi, K-POP dünyasından sıcak sıcak güncel haberlerin bulunduğu haber kategorisidir.