Maeil Business Gazetesi, değişen idol piyasasında SM Entertainment‘ın K-pop stratejisinin incelendiği bir makale yayınladı.
SM Entertainment, Güney Kore’de idol grubu sistemini oluşturan, şimdiki erkek grubu formasyonlarını belirleyen birinci nesil idol grubu H.O.T.‘nin yanı sıra birinci nesil kız grubu S.E.S. i de oluşturan ilk ajanstır. SM Entertainment o zamandan beri, Asya piyasasına hakim olan TVXQ ve 10’dan fazla üyeye sahip ilk Koreli grup Super Junior gibi başarılı ve yenilikçi idol grupları oluşturmaya devam etti.
Eskiden popüler bir laf vardı. “SM’in yarattığı şey kısa zamanda trend olur.” O zamandan sonra SM Entertainment sektördeki hakimiyetinin bir kısmını kaybetti.
Bir zamanların geçilmez Kuzey Amerika piyasasına SM Entertainment’a ait olmayan BTS, GOT7, MONSTA X gibi gruplar tarafından nüfuz edildi. Diğer küçük eğlence grupları da sosyal medya gibi yeni araçlar sayesinde küresel pazara girebildi.
Üstelik 29 Ağustos’ta bir numaralı eğlence ajansı olmadan birkaç gün önce JYP Entertainment’ın piyasa değeri 1 trilyon won’a (Yaklaşık 895.2 milyon dolar) ulaştı. Birçok raporda, Big Entertainment halka açıldığında piyasa sermayesinin 1 trilyon wona ulaşacağı ve SM Entertainment’ın bir zamanlar tartışmasız olan pozisyonunun daha da çalkalanacağı tahmin ediliyor.
Maeil Business Gazetesi yayınladığı raporda, idol piyasasına dördüncü sanayi devrimini getirme konusunda SM Entertainment’ın stratejisini inceleyebilmek adına “franchise” ve “avatar” gibi kelimelere odaklandı.
Franchise Formatındaki Idol Grubu NCT’nin Doğuşu
“SM Entertainment nereye gidiyor böyle?” sorusuna cevap bulmak için bakacağımız ilk grup NCT olacaktır.
Bu takım NCT adı altında NCT Dream, NCT U ve NCT 127 gruplarına ayrıldı. Idol grupları kuruldu ve yıllarca birimler olarak terfi etti fakat NCT’nin konsepti daha farklı. Takımların her biri NCT markasını paylaşabilir ama hep birlikte terfi edemezler. Takım isimleri boylamsal dereceler baz alınarak belirlendi. Örneğin NCT 127’ın adı, Seul’un 127 derecelik boylamı için seçildi. Gelecekte aynı formatta bir Vietnam takımı için Hanoi’nin boylamı baz alınarak NCT 105, bir Tayvan takımı için Taipei’nin boylamı baz alınarak NCT 121 grubu oluşturulabilir.
NCT, her bölgeyi temsil etmek için franchise tipinde idol grupları oluşturmak adına marka gücünün kullanılmasının bir örneği olarak gösterilebilir. Bir sanatçının kazaları ve olayları, askerlik görevi, popülaritesindeki düşüş gibi ajans sınırlarını aşabilecek idol markası oluşturma isteğinin sonucu olabilir bu.
Haziran ayında Amerikalı medya kuruluşu “Variety”, ‘2018 Uluslararası Müzik Liderleri’ listesinde “Tasarlanmasına yardımcı olduğu K-Pop estetiğini yerelleştirmek istiyor.” diyerek SM Entertainment kurucusu Lee Soo Man‘a da yer verdi.
SM Entertainment’ın yenilikçi idol konsepti burada bitmiyor. Lee Soo Man çeşitli etkinliklerde, gelecekte insanların evlerindeki Al robotlar sayesinde kültürel içeriklere sahip olabileceğini ve eğlenebileceğini söyledi. Ajans, tüm dünyada franchise formatında idol grupları oluşturmakla kalmayıp, onları her ev için bir Al robotu ve ‘avatar’a dönüştürmeyi amaçlıyor.
Geçtiğimiz yıl SM Entertainment, hisselerini birleştirmek için SKT ile büyük ölçekli yatırımlar yaptı. Ayrıca ‘Al robotu yıldızı’ olarak bilinen bir Amerikan şirketle ‘Ünlü Avatarı’ döneminin temelini atmak adına bir ortaklık kurdu. (E/N: Baya baya robot dönemi.)
SKT, bu yılın başlarında 2018 Mobil Dünya Kongresi’nde hologram tekniklerini kullanarak Red Velvet’den Wendy’nin bir avatarını ortaya çıkardı. Oluşturulan cihazda holobox aracılığıyla Wendy karakteri başını eğerek kullanıcının sesini dinliyor ve kendi sesiyle cevap veriyor. Bu olay oldukça dikkat çekmiş ve ‘Ünlü Avatarı’ fikrinin o kadar da saçma olmadığını göstermişti.
K-Pop 4.0
Eğlence sektörü, SM Entertainment’ın K-Pop 4.0 teknolojisine öncülük edip edemeyeceğini izliyor. SM, K-Pop 1.0’da yalnızca yerel sektörü hedeflerken; BoA ve TVXQ gibi popüler sanatçılarıyla K-Pop 2.0’da Asya piyasasını hedef aldı. K-Pop 3.0’ı oluşturan -şu anki popüler gruplar BTS ve EXO gibi- çoğu K-Pop grubunu küresel hedeflemenin mevcut trendi olarak tanımlayabiliriz.
Eğer SM Entertainment K-Pop 4.0’a öncülük ederse ileride Billboard’larda bir numara olmak için uğraşan NCT 127 ve NCT Brezilya rekabetini görebiliriz. Ayrıca ajans bir ‘Ünlü Avatarı‘ oluşturma konusunda başarılı olursa Gana’daki bir aile evlerine K-Pop idol avatarı sipariş etme keyfine varabilecek.
Ancak endüstri SM’in idol yenilikçiliğini ‘alışılmadık’ olarak sınıflandırıyor. NCT hızla hayran kitlesi oluşturma başarısını müzik listelerinde elde edemedi.
Popüler kültür eleştirmeni Kim Hyun Sik “Bir franchise’da ana mağaza, marka gücünün büyümesi için başarılı olmalıdır. Sırasıyla, NCT’nin merkezi olan bir takım geliştirmek ve oluşturulan takımları etkisi altına alıp genişleyerek ilerlemek doğru olacaktır.” dedi.
Kaynak: soompi
K-POP haber kategorisi, K-POP dünyasından sıcak sıcak güncel haberlerin bulunduğu haber kategorisidir.