Hikaye anlatıcılığı, erkek grubu BTS’in kimliklerinden biri. İki “HwaYangYeonHwa” albümüyle başlayarak şarkıları, klipleri ve kısa filmleri üzerinden grubun dünya görüşünü tam teşekküllü gösterdiler ve kurgusal bir hikaye şekillendirdiler. İçeriklerin dışında gerçek hayatla ilgili başka bir hikayeleri de bulunmakta. Twitter üzerinden günlük yaşamlarını gösteriyor ve YouTube, Naver V uygulaması ve daha başka yerlerde, kliplerindeki ve televizyondaki müzik programları dışında kalan gerçek kendilerini dışa vuruyorlar. Grubun internet üzerindeki tarihini bir kenara koyarsak bu Koreli yedili , Billboard Albüm listesine zirvede giriş yaptı.
Billboard albüm listesinde zirvede yer almış olan “LOVE YOURSELF 轉 Tear albümü, yüzeysel olarak “HwaYangYeonHwa”yı anlatıyor. Üyeler, albümün ana şarkısı “FAKE LOVE”ın ilk tanıtım videosunda “HwaYangYeonHwa” ile alakalı eşyalarla karşımıza çıkıyor. Albümdeki şarkılardan biri olan “Magic Shop”, ilk tanıtım videosunda yer alan, “Sihir dükkanı, korkuyu pozitif bir davranışa dönüştüren psikodrama tekniğidir.” sözüyle açıklanabilir. HwaYangYeonHwa karakterleri, Sihir Dükkanı vasıtasıyla içsel acılarını çözümlemeye çalışıyor. Intro: Singularity’de acı çeken karakter “Bu acı gerçek değilse bile söyle bana, ne yapmalıydım o zaman”, Sihir Dükkanında çözüm buluyor; “Kendin olmaktan nefret ettiğin günlerde, sonsuza dek yok olmak istediğin günlerde bir kapı inşa edelim kalbinde. O kapıyı açtığında bu yeri göreceksin, Sihir Dükkanını”.
Ancak Sihir Dükkanındaki iyi gelen eşyalar “HwaYangYeonHwa”ya ait değil. BTS, HwaYangYeonHwa sahnesi üzerinden gerçek hikayelerini paylaşıyor. Magic Shop’tan sonraki ‘Airplane pt.2’da, “Kim Namjoon mu RM mi?” gibi gerçek isimlerini kullanıyor ve ‘Anpanman’da, “İyi yaşıyoz, iyi yaşıyoz hala aynı Bangtan’ız” diyerek gerçek kimliklerine sesleniyorlar. Ayrıca BTS, HwaYangYeonHwa serisinde daima kendileri hakkında konuşuyor. Ancak burada önemli olan şey, her şeyi birbirine bağlayan durum. Magic Shop’taki adam, “Ne dedik biz? Kazanacağımızı söyledik. Gerçekten kazanabilir miydik? / Bu gerçekçi olmayan mucizeyi biz mi yarattık?” diye paylaşıyor. Bu kısım, HwaYangYeonHwa’da bayağı ağır bir şekilde tasvir edilen karakterlerden çok BTS’in şu anki durumunu anlatıyor.
Ana şarkı FAKE LOVE, “Üzgünken mutlu gibi davranabilirdim senin için.” diye başlıyor ve The Truth Untold, “Bir kez daha takıyorum maskemi ve görmeye geliyorum seni” diyor. Bu, albümdeki asıl hikaye olarak kabul edilebilir. Intro: Singularity’de ortaya çıkan maske, HwaYangYeonHwa uzantısındaki dünya bakışına (BTS U) dair bir ipucu olabilir. Ancak LOVE YOURSELF 轉 Tear BTS’in şu anki gerçekliğinin de hikayesiyse maske, bir yıldız olarak onları simgeliyor olabilir. Intro: Singularity klibinde maskesini takan yıldız, gerçek kendini ve acılarını saklayarak hayranlarıyla buluşuyor, The Truth Untold’da neden gerçekliğini saklaması gerektiğini itiraf ediyor ve 134340’ta en kişisel hislerini anlatıyor. Çıkışlarını yaptıklarında “No More Dream” (Daha Fazla Hayal Kurmak Yok) demiş ve gençlerin umutsuz yaşamlarıyla ilgili haykırmışlardı ancak şu anda Paradise’daki, “Kim demiş hayallerin gerçekleştirilmesi gereken şeyler olduğunu? Herhangi biri ol işte”, “Bir hayatı hak ediyoruz. Büyük veya küçük ne fark eder, sen sensin sonuçta” sözleriyle mantıklı cevaplar bulmaya çalışıyorlar. Dünyanın en popüler erkek grubu olarak yaşayan insanların kaygılarını, sevgilerini ve hayallerini ifade ediyorlar şarkıda, daha sonrasında bu Paradise’da, “Ellerimi bırakmayın.” sözleriyle hayranlara bağlanıyor ve Magic Shop’ta hayranlara bir kapı inşa etme sözü veriyor. “Magic Shop”, BTS’in kurgusal dünyasında önemli bir tema ve aynı zamanda ‘hayranlara ithaf edilen bir şarkı’.
Bu açıdan Anpanman yeni bir anlama sahip oluyor. Bu şarkı, BTS’in sanal dünya bakışına (BTS U) katılamaz. Ancak LOVE YOURSELF: Tear, BTS’in mental sorunlarını ortadan kaldırma yolculuğuysa Anpanman, idol olarak “kim olduklarını” ifade eden bir şarkı. RM, Naver V uygulamasındaki canlı yayınında Anpanman’ı, “bize en çok benzeyen şarkı” ve “en zayıf kahraman” olarak açıklıyor. Bir şekilde tüm kaygılarının ve acılarının üstesinden gelirken yavaş yavaş umudu bulan idoller hayranlarına, bir yandan “Güven bana” derken diğer yandan “Düşmekten korkuyorum.” diyor.
İşte bu an, bir ‘idol’ olarak doğmuş birçok korkusu olan kişinin kendini iyileştirme süreci. LOVE YOURSELF 轉 Tear, bir film gibi derin krizlerin eşiğine düşmüş ve umut arama yolunda büyüyen bir kişinin gelişimini resmediyor. “HwaYangYeonHwa” dünyasındaki karakterler ve BTS’in aslında deneyimledikleri hikayeler, bu albümle bütünleşmiş ve hayatları, “Gi-Seung-Jeon-Gyul” (giriş, gelişme, dönüm noktası ve sonuç) yapısıyla oluşan bir albümde özetleniyor. Eğer LOVE YOURSELF 轉 Tear’daki Intro: Singularity, Gi (giriş) ise RM’in yoğun bir şekilde vurguladığı 3 ve 7 arasındaki şarkılar The Truth Untold’dan Love Maze’e kadar Seung (gelişme), aydınlanmanın başladığı Magic Shop’tan Anpanman’a kadar Jeon (dönüm noktası) ve Outro: Tear ise Gyul (sonuç). Bu akışta albümün melodileri kademeli olarak canlılaşıyor. Intro: Singularity tamamen düşük tonlarda ve V’nin sesi kafanızda yankılanacak kadar da yoğun ve bununla birlikte saat tik takı gibi yalın ve tekrarlayan ritim ağır ve kasvetli bir havanın hakim olmasını sağlıyor. Ancak 134340’taki ritmik bas ve gitar ile albüm ilk defa canlanıyor ve Love Maze git gide albümün havasını canlı bir tarafa çekiyor. Magic Shop, havayı biraz daha aydınlatıyor ve etkileyici nakaratın dönüşüm süreci, albümün havasını değiştiren önceki şarkıların bir sonucu.
Özellikle 134340, LOVE YOURSELF 轉 Tear’ın albümdeki hikayeyi aktarmak için melodiyi nasıl iz bırakıcı yaptığını açıklıyor. Bir konsept olarak güzel bir maske ile başlamış olan albüm, vokallerin etrafı sarıp yayılmasıyla sanal bir ortam yaratıyor, karanlık bir ortam. Ancak 134340, gerçekçi bir aşk hikayesinden bahsederken aslında bas ve RM’in vokaliyle yönlenen aranjman canlı bir şekilde yakalanıyor. Suga’nın ortaya çıktığı kısımda sesi, hayali bir atmosferde yayılıyor ve sonra enerjik bir tona dönüşüyor. O anda ayrıldığı sevgilisiyle tekrar buluşuyor. Hayalden gerçeğe sadece kafasında kurduğu ayrılık anı, gözlerinin önünde beliriyor. O şoktan sonra melodi parçalara dağılıyor ve ses, başka bir melodinin içinde gömülüyor. Bu andan sonra albümdeki kişi veya BTS, hayalini sorgulamaya ve cevabı bulmaya başlıyor. LOVE YOURSELF 轉 Tear’da müzik, hikayeyi tamamlamak için bir araç. Kaydın amacı sesleri veya aranjmanı daha iyi hale getirmek değil, şarkının hikayesine uyan dünyayı yaratmak ve o dünyadaki kişinin hislerini iletmek. Neo Soul ve Old School Hip Hop veya pop, R&B ve EDM… Her şarkıdaki tür, farklılık gösteriyor ancak albümün tamamının duygularını hesaba katarak miksleme ve mastering üzerinden doğal değişimleri taşıyor.
Albümün ilk yarısında güçlü bir izlenim bırakan “FAKE LOVE”, başlangıçtaki büyük aksiyon sahnesiyle ilgileri üzerine çeken gişe rekorları kıran bir filme benziyor. Bugünkü FAKE LOVE, görkemli bir melodiyle başlıyor, RM’in V uygulamasındaki canlı yayınında çaldığı ve neredeyse deneysel bir beat gibi hissetmek için yeterince sade olan FAKE LOVE’ın orijinal beatinden farklı olarak. Tüm albümü dinlemeyen birinin bile, “FAKE LOVE”ın girişinde üyelerin tek bir bedenmişçesine yaptıkları hareketin koreografisini unutması zor olacaktır. Ancak FAKE LOVE, girişteki kısmı daha kederli ve depresif söyleyerek bitiyor. “FAKE LOVE”, ilgiyi üzerine çeken “Üzgünken mutlu gibi davranabilirdim senin için” girişinin tersine ikinci ve üçüncü dörtlüklerde başka bir melodiyi devreye sokarak patlayıcı güce son veriyor. Ondan sonra tek ses ve piyano, albümü daha da kasvetli hale getiren “The Turth Untold”a yöneliyor. “Love Maze” de genel yapıdan sapıyor ve ilk ve ikinci kısımlarının ikisinin de melodi ve rap açısından tamamen farklı bir yapısı bulunmakta, mümkün olduğunca bestenin tekrarlamasından kaçınmaya odaklanıyor ve şarkı sözlerine göre değişen duyguları aktarıyor. Genel bir şarkı olsaydı başından itibaren ilgiyi çekmeye çalışır ve en başında melodiyi ortaya atardı ancak Love Maze’de bu, bir dakika sonra ortaya çıkıyor. “LOVE YOURSELF 轉 Tear, alışılageldik bir bütünle dinleyicileri kendine çekmeye çalışmıyor. Bunun yerine melodinin hikayesine göre duruşunu değiştiriyor ve hikayenin, şarkı sözleri vasıtasıyla kulağa ulaşmasını sağlıyor.
Çıkışlarından bugüne hikayeyi albüme dahil etmek adına “Gi-Seung-Jeon-Gyul”u içeren bir öykü yaptılar ve öykü için dahil edilen şarkılar, tekrar genel yapıyı değiştiriyor ve albümün hikayesinin tamamının parçası oluyor. LOVE YOURSELF 轉 Tear, BTS’in kendisi tarafından yaratılan hikayeyi inceliyor ve yeniden içine yeni bir hikaye koyuyor. Sonuç olarak hayal kırıklıkları içinde olan gençlerin umut arama çabalarının karardığı “HwaYangYeonHwa” hikayesi, BTS’in gerçekliği oluyor ve albümün hikayesi haline geliyor. İşte bu yüzden BTS, bir yandan hayranlardan olağanüstü yanıtlar alırken diğer yandan da genel halkla arasında belirli bir çizgi oluşturuyor. Grubun ve hayranlarının etkileşimler üzerinden yarattığı kendi dünyalarını ve hikayeyi takip etmek zor şayet insanlar BTS’in hikayelerini takip etmez veya bir albümü derinlemesine dinlemez ise.
Ancak LOVE YOURSELF 轉 Tear’a uzandıklarında, gerçekliğin içinde birlikte var olamayacak çelişkileri ortaya çıkarıp dünyalarının dışında anlam dolu sonuçlar ürettiler. Idollere karşı dünya görüşleri, maskelerini takıp kendilerinin arkalarına saklanarak yaşıyor gibi olan idollere kendi gerçeklerini paylaşma imkanı sunuyor. Maske sadece konsepti açıklamak için kullanılan bir sembol değil aynı zamanda sanal dünyada BTS ile aslında bağ kurabilecekleri büyü dükkanının bir anahtarı. Sonuç olarak müzik sektöründe en ticarileşmiş varlık olarak görülen idoller, streamlemenin moda olduğu bir dönemde hikayelerini tüm bir albüm şeklinde ifade etmeyi tercih etti.
Ve Billboard albüm listesinde zirvede yer aldılar, fandoma coşku getirerek. Bu coşkunun etkisi Billboard, Rolling Stone ve Pitchfork’un LOVE YOURSELF 轉 Tear’a bir inceleme yapmasını sağladı. Rolling Stone, “Bu albümün izlenimi, Amerika’da şu andaki ana akım pop marketindeki sıkıntı ve buhrana kıyasla şok edici.” diye yorumda bulunuyor. Grubun bugününü ve hikayesini somutlaştırmayı seçme şekli, streamleme çağına beklenmedik bir cevap oluyor.
Bu, BTS’in hikayesini takip etmek için fazlasıyla üşengeç olan birinin cümlesi. BTS, doğdukları sektörün görünmez duvarını ve yargısını eritti. Her şeyin yıkıldığı ve yok olduğu “FAKE LOVE” klibinde olduğu gibi. 26 yıldır süregelen bir dönemin başlangıcı bu ve henüz tanımlanamaz. Bu yüzden BTS’in albümü hakkında konuşmalıyız. Başarının içerdiği anlam da başarının kendisi kadar önemlidir.
Makale: Kang Myung Suk
Kaynak: Naver
İngilizce Çeviri: SUGAfull
K-POP haber kategorisi, K-POP dünyasından sıcak sıcak güncel haberlerin bulunduğu haber kategorisidir.