2017’de Amerikanlara bir Koreli sanatçının ismini söylemeleri istense çoğunlukla cevapların yankılanan bir “BTS” olacağı ihtimali çok yüksek. Memleketleri Güney Kore’de “Bangtan Sonyeondan” olarak bilinen yedi üyeli erkek grubu, yerel bir pop akımından global fenomenlere dönüşerek daha önce muhtemelen haritada Güney Kore nerede diye bakmayanlara bile “K-Pop”ı tanıttı.
Peki nasıl imkansızı başarıp bu zor ve fazlaca rekabetçi Amerikan marketine girebildiler? Yalnızca girmekle kalmadılar; 1.6 milyon şarkı indirmesi, bir milyardan fazla online dinlenme ve son Amerika seyahatlerinde her katıldıkları şeye heyecanla yaklaşan gerçek bir hayran ordusu ile — tam olarak hayran kitlesinin adı “ARMY” (ORDU) — başarılı oldular.
Bu hayranların büyük bir çoğunluğunun, “DNA” ve “MIC Drop” gibi büyük hitlerin Korece sözlerini anlamaması önemli değil. Bu durum, BTS hayranlarını sesli bir şekilde şarkılara eşlik etmekten, grup üyelerinin adlarını hep bir ağızla “fan chant” dedikleri şekilde haykırmaktan ve belki de en önemlisi rekorları elde etmekten alıkoymuyor. Grubun 2017’de çıkan son albümü Love Yourself: Her, Güney Kore’nin Gaon listesine göre 1.5 milyona yakın fiziksel satış yaptı.
Bu da onları uzun vadede 2017’nin en çok satış yapan K-Pop albümünün sahibi ve tartışmasız en başarılı K-Pop sanatçısı yaptı — İngilizce konuşulan marketlerde rağbet gördüklerini dikkate aldığınızda bu olağanüstü bir şey.
Bu o kadar dikkate değer bir şey ki grup üyeleri Jungkook, Jimin, Jin, J-Hope, V, Suga ve RM’e; grup olarak 2018 Forbes 30 Under 30 (30 Yaş Altındaki 30 Başarılı Kişi) Asya listesinde yer verilmesini sağlayarak BTS’in destekçileriyle paylaşmaktan mutluluk duyacağı bir onur oldu.
“Birçok insanın bu noktaya gelmemize yardımcı olduğunu düşünüyoruz.” diyor grup Forbes ile yaptıkları email şeklindeki röportajda. “Günün birinde bir gazetede listeyi gördük. Bunun bir parçası olmak büyük bir onurdur.”
2013’te Güney Kore’deki az bilinen Big Hit Entertainment adlı şirket tarafından kurulan grup, müziklerini geliştirmeden önce daha çok hip hopa eğilimliydi. Üne kavuşmaları, öyle bir gecelik kitle pazarlamanın ürünü değil. BTS; planlama yaparak ve acele etmeden, birlikte “okul üçlemesi” olan 2 Cool 4 Skool, O!RUL8, 2? ve Skool Luv Affair gibi yavaş tutuşan albümlerle ününün temelini attı ve Güney Kore ile Japonya’da orta derecede bir başarı elde etti.
2016’dan itibaren BTS, ışık hızında bir uluslararası yükselişe geçti. İkinci full albümleri Wings, Amerika’da en yüksek çıkışı yapan K-Pop albümü olarak rekor kırdı ve yalnızca bir yıl gibi kısa bir sürede Love Yourself: Her albümü ile Billboard 200’de 7. sırada çıkış yaparak bu rekoru yerle bir ettiler.
Bunlar, bir anlam ifade etmeyen sayılar değil. “The Ellen DeGeneres Show”, “Jimmy Kimmel Live!” gibi büyük talk showlara çıkmaları ve tabii ki American Music Awards’taki tarihi performansları -ki burada performans sergileyen ilk K-Pop grubu oldular-, grubun Amerika’dan aldıkları delice desteği yansıtıyor. Yurt dışında elde ettikleri bu popülerlik, BTS’e bile şaşırtıcı gelmiş gibi görünüyor ancak bunu, yüksek profillerinde pozitif bir fırsat olarak görüyorlar.
“Son zamanlarda insanlardaki, özellikle hayranlarımız üzerindeki etkimizi fark etmeye başladık. Yalnızca; BTS ile, dünyadaki birçok insanın teselli edici ve iyi gelen şeyleri hissetmesini ve küçük büyük olması önemli değil, hikayelerini paylaşmalarını umuyoruz. Gerçekten de böyle fiyakalı bir dünyanın parçası olmak istiyoruz!”
BTS’in, hayranları üzerindeki etkileri karşısında afallaması mantıklı. Tam olarak “Gençliğin Sevimli Temsilcileri” anlamına gelen ve kısaltılışı ARMY olan takipçileri, herkesin bildiği gibi organize ve grubun hayran kitlesini sosyal medya platformları üzerinden etkileyici bir şekilde harekete geçirme kabiliyetine sahip; hayranlar tarafından düzenlenen kampanyalar sayesinde grubun, geçen sene Billboard Music Awards’ta En Sosyal Sanatçı’da olduğu gibi büyük endüstri ödüllerini almaya da önlerinin açılması sağlanmış oluyor. İnternet üzerindeki etkileri o kadar geniş ki BTS; Justin Bieber ve Twitter’ın en kötü şöhretli kullanıcısı Donald Trump gibi sosyal medya üzerindeki büyük isimleri geride bırakarak 2017’de hakkında en çok tweet atılan isim oldu.
Hayranlar, 15 Kasım 2017’de “Jimmy Kimmel Live”a çıkacak olan K-Pop grubu BTS’i bekliyor
Rus botlara rağmen BTS, tweet başına ortalama 252.200 retweet elde ederek Twitter etkileşimlerinde Amerikan başkanını oyun dışı bıraktı ve Guinnes rekoru kırdı. (Donald Trump, ortalama 98 bin beğeni ve retweet almıştı.)
O yüzden başkaları ne düşünürse düşünsün… konu Twitter oldu mu orası BTS’in dünyası. Yalnızca o dünyada yaşayan birisin Donald.
Kaynak: Forbes
K-Magazin haber kategorisi, Güney Kore’de magazin içerikli tüm haberlerin bulunduğu ana magazin haber kategorisidir.