Müzik ve siyaset genellikle iç içedir ve K-Pop’ın da bir farkı yok. Güney Kore’nin pop müzik endüstrisi, hükümet tarafından destekleniyor ve ünlüler düzenli olarak hükümetle ilişkili olaylarda merkeze ve önlere konuluyor. Ancak K-Pop, siyasete bu kadar yakınken çok nadir gönderme yapıyor. Şarkılar genelde romantizm, parti, ara sıra arkadaşlık ve günlük hayat etrafında dönüyor. Ancak sosyo-ekonomik durum ve politikayı hedef alan şarkılar da yok değil ve BTS de müziklerinde Güney Kore toplumunu düzenli olarak eleştiren sanatçılardan biri.
Dil ve coğrafya bariyerlerine rağmen Amerika’da son derece popüler olan BTS’in ARMY veya Gençliğin Sevimli Temsilcisi olarak bilinen hayranları, erkek grubunun şarkı sözlerinin kendilerine ilham verdiğini söylüyor. Diskografileri boyunca toplumsal sıkıntılarla ilgili mesajlar veren grup, genç insanların üzerinden gelmesi gereken mücadeleleri ve Güney Kore gençlik kültürü içindeki kendi deneyimlerini sık sık referans almaktan çekinmiyor.
BTS’in birçok şarkısı derin anlamlarla dolu. İşte en etkili beş parçalarına bir göz atalım.
“No More Dream” (2 Cool 4 Skool, 2013) & “N.O” ( O!RUL8,2?, 2013)
BTS’in ilk teklisi “No More Dream” grubun, hayranlarına toplumun beklentilerine kurban olmaktansa kendi hayallerinin peşinden gitmelerini söyledikleri bir şarkı. Grubun çoğu üyesinin delikanlı olduğu bir dönemde yayınlanan şarkı, gençlik kültürünün büyük oranda ülkenin eğitime verdiği önem çerçevesinde döndüğüne, birçok öğrencinin -anaokulundakiler de dahil- okuldaki derslerden sonra özel derslere katıldığına ve bunu pretijli SKY üniversitelerine (Seul, Kore, Yonsei) gitmek için yaptıklarına güçlü bir şekilde değiniyor.
Şarkının tamamı genel olarak güdüsel bir temayı takip ediyor ancak göze çarpan birkaç an bulunmakta. J-Hope’un dinleyicilerin ‘cehennem gibi olan topluma başkaldırmasını’ ifade eden rapinde, birçok kişi tarafından ülkenin geçmişi için kullanılan “Joseon Cehennemi” lakabını günümüz Kore’sini ifade etmek için kullanması ne kadar dolu bir anlam taşıdığını gösteriyor. Bu terim, eğitimin katılığı ve mevcut neslin yüzleşmek zorunda olduğu eksik kariyer umutları gibi çeşitli nedenlerle ortaya çıkmış. J-Hope, “Joseon Cehennemi”ndeki ‘cehennemin’ romanizasyonlu söylenişi yerine “지옥” / “jiok” terimini kullanıyor ancak şarkı, Güney Kore’nin modern gençlik kültürünün durumunda bir değişiklik olmasını ifade ettiğinden anlamı hala apaçık ortada.
Grubun 2013’te yayınladığı bir başka şarkı olan “N.O” da çift anlam taşıdığından (“SKY’a (gökyüzüne) doğru uzanmak”) benzer bir mesaj içeriyor. Grup kendilerinin ve yaşıtlarının yüzleştikleri zorluklara gönderme yapıyor. “Bizi kim ders çalışma makinesi yaptı?” diyor rapinde Suga. “Kukla hayatı yaşamamızın sorumluluğunu kim alacak?” diye soruyor RM ve daha önceki, “Bu gerçekten de ailelerimizi mutlu edecek mi?” sorusuna cevap veriyor. Şarkının tamamı benzer bir şekilde Güney Koreli öğrencilerin yaşam tarzını sorguluyor ve “No More Dream” gibi bir değişim isteğini ifade ediyor.
“Dope” (The Most Beautiful Moment in Life: Part 1, 2015)
“Dope” size başta tamamen swag, grubun kendince eğlendiği bir şarkı gibi gelebilir: şarkı Jungkook’un diğer çocuklardan farklı olduklarını ifade ettiği ve Jimin’in grubun zirveye ulaşmak için ne kadar sıkı çalıştığını anlatmasıyla başlıyor (“Her gün, her gece çalıştım sen kulüplerde parti yaparken”).
Ancak RM’in nakarat sonrası yaptığı rapte “Sampo”, “Ohpo” ve “Yookpo” nesillerine değinmesi Dope’un BTS’in Kore’den en açık bahsettikleri şarkılardan biri olmasını sağlıyor. Korecede “sam”, “oh” ve “yook” üç, beş ve altı anlamına geliyor ve burada ekonomik zorluklar ve toplumsal sıkıntılarda insanların vazgeçmek zorunda kaldıkları şeyleri anlatan popüler bir ifade. “Sampo nesli”ndekiler romantik ilişkilerden, evlilikten ve çocuktan vazgeçiyor; genç “ohpo nesli” düzgün bir işe veya kendi evlerine sahip olamayan, ilk üçe giremeyen kişileri ifade ediyor; “yookpo nesli” ise genel ilişkilerden ve sosyal hayattan, önceki tüm arzularından vazgeçen kişileri kapsıyor. Yookpo aynı zamanda “sığır eti” ile sesteş ve RM de, “Sığır etini sevdiğimden benim için yookpo nesli geçerli.” lafını kullanıyor.
“Bizi neden çabalamamızdan önce öldürüyorsunuz?” diye soruyor RM yeterince çalışmadıklarını söyleyen kişilere atıfta bulunarak. Ayrıca genç nesli küçük düşüren medya ve yetişkinleri de kınıyor (“Medya ve yetişkinler hiç irademiz olmadığını söylüyor ve bir yatırımmışız gibi bakıyor bize”) ve bu kısımda Suga öne atlayarak “düşman” diye haykırıyor.
“Silver Spoon (Crow-Tit/Parrotbill)” (The Most Beautiful Moment in Life: Part 2, 2015)
BTS’in sözlerinde en sık kullandığı iki motif şarkının isminde yer alıyor. Öncelikle “kaşık” kelimesi Güney Kore’de çok popüler bir mecaz. İnsanların sosyo-ekonomik durumları ve nesilleri bakımından altın kaşık, gümüş kaşık, paslı kaşık, kirli kaşıkla vb. doğduğu söyleniyor; birçok genç Güney Koreli ve milenyumlu (milenyumda yetişkinliğe adım atmış olanlar) bir önceki neslin, şimdiki nesle dengesiz bir çevre miras bıraktığını düşünüyor. İkinci olarak hayvan hiyerarşisinde kargalar (crow-tit), kuş dünyasında tepeye ulaşmak isterler ama bunu başaramazlar. “Karga leylek gibi yürürse bacaklarını kırar” (“뱁새가 황새 걸음을 걸으면 가랑이 가 찢어진다”) Kore deyimi, insanlara kendi sınırlarında kalmalarını hatırlatan bir sözdür ve genellikle alt sınıftan birinin toplumun üst sınıflarına ulaşmaya çalışmasına dair kullanılır. Karga kimliğini benimseyen BTS kariyer yollarının mazlum doğasını ve yaşıtlarının kendilerine karşı olan bir dünyada başarılı olmaya çalışmasını sahipleniyor.
Şarkı aynı zamanda birçok genç işçinin “tutku ödeneği” olarak bilinen “deneyim” kazanmak için bedava çalışmayı kabul etmek zorunda bırakılmasına karşı duydukları öfkeyi de ifade ediyor.
“Am I Wrong” (Wings, 2016)
Keb’ Mo’nun “Am I Wrong”unun sample’ı olsa da BTS’in, Güney Kore kimliğini en şekillendirdiği şarkılardan biridir: “Hepimiz köpek ve domuzuz / sinirli olduğumuzda köpek oluruz” diyor Suga. “Karga leyleğe karşı savaşıyor her gün” Suga Silver Spoon’da olduğu gibi burada da hayatında daha fazlasına ulaşmak isteyen insanları kuş metaforunu kullanarak ifade ediyor ancak gerçek düğüm noktası “köpek ve domuz” kelimelerini kullanması: 2016 yapımı şarkı, Eğitim Bakanlığı görevlisi Na Hyang-Wook’un Güney Kore’nin kast sistemine ihtiyacı olduğunu ve sıradan insanların “köpek ve domuz” olarak nitelendirilmesi ve öyle davranılması gerektiğini ifade etmesinden kısa bir süre sonra geldi. Suga’nın rapi duruma açık açık gönderme yapmıyor ancak Güney Koreli dinleyicilerin gözünden bu gönderme kaçmadı ve grubun en politik anlarından biri oldu.
Aynı şarkı tüm dünyanın çıldırdığını belirtiyor ve RM bu gün bu yaşta insanların nasıl haberlere ve medyaya güçlü tepkiler vermediğini sorguluyor. “Am I Wrong” mesajının kehanet gibi bir şey olduğu da kanıtlandı, Wings albümünün yayınladığı ay, çok katmanlı yolsuzluk skandalının patlamasıyla eski Güney Kore Başkanı Park Geun Hye görevinden alındı.
“Am I Wrong”u BTS’in en politik şarkılarından biri yapan üçüncü öge ise, hem denizde yardım çağrısı olan hem de 1 Mayıs’taki İşçi Bayramı (May Day) / Uluslararası İşçi Bayramına referans olan, şarkıda geçen”mayday, mayday” sözü. İkisi de 2014 Güney Kore Sewol Feribot kazasında yardım çağrısının düzgün çalışmaması sonucu 250’si ortaokul öğrencisi olmak üzere 300 yolcunun vefat etmesiyle alakalı. Daha sonra kaptan ve kurtulan mürettebatı ağır ihmal ve Sewol ve yolcularını terk etmeye bağlı cinayetten suçlandı. Nisanda yaşanan olayda feribota yük kargosunun düzgün olmayan ve haddinden fazla bir şekilde yüklendiğinin anlaşılması ticaret yasalarının uygulanmasındaki eksikliği gösterdi ve bunun sonucunda onu takip eden 1 Mayıs’ta Güney Koreli ticaret sendikaları protesto yaptı. Hayranlar, grubun “Spring Day” klibinin de Sewol Feribot kazasıyla ilgili olduğu şeklinde yorumlarda bulundu, gerçi RM bunun kasıtlı olarak yapılmadığını söyledi ve BTS, “Am I Wrong”daki sözler konusunda herhangi bir açıklama yapmadı.
Bonus: “518-062”, Suga tarafından yapılan bir parça ve BTS oluşmadan önce Nakshun adında bir rapçiyle yaptığı işbirliği. Şarkı dinleyicilere, kent sakinlerinin Chun Doo-Hwan’ın darbesini ve askeri kurallarını protesto ettiği 1980 Gwangju Demokratikleşme Hareketini hatırlatıyor. Şarkıda dinleyicilere, demokrasi protestosunu yapanların büyük bir çoğunluğunun öğrenciler olduğunu unutmamaları çağrısını yapıyor.
Kaynak: Billboard
K-Nedio haber kategorisi, Güney Koreli idoller, dramalar veya benzeri bir çok konuda liste haber tarzında hazırlanan paylaşımların yayınlandığı kategoridir.