Geçenlerde, Kore Medya Organı “Oh My News” idol endüstrisinin değişim hızı ve idollerin neden eskisinden çok daha fazla geri dönüş yaptıklarıyla ilgili bir parça yazdı.
Rekabet:
Örneğin, kız grubu TWICE 2017’de repackage albümler dahil toplam 4 albüm yayınladı ve her biri için (“Twicecoaster: Lane 2,” “Signal,” “Twicetagram,” and “Merry & Happy”) haftalar süren promosyon yaptı. Bu geniş olarak promosyonlarını yaptıkları Japonya’da çıkardıkları parçaları kapsamıyor bile.
Benzer olarak Red Velvet, 2017’de bir çok konser ve yurt dışındaki diğer programlarıyla birlikte, Güney Kore’de 3 albüm (“Rookie,” “The Red Summer,” and “Perfect Velvet”) yayınladı. Çıkış yaptıklarından beri ikinci stüdyo albümleri olan “Perfect Velvet”ten 2 ay sonra kızlar başka bir geri dönüş için hazırlanıyor.
GFRIEND ve Lovelyz gibi kız grupları da genelde her sene 3 geri dönüş yapıyor ve her geri dönüşle fan kitlesini inşa ediyor. Her sene birden fazla geri dönüş yapan gruplara diğer örnekler: MONSTA X, Nine Muses, ve Oh My Girl. Her sene 2 geri dönüş yeni yeni bir kural haline geldi ama hız 3 ve daha fazlasına çıktı.
Oh My News, bu kadar yoğun geri dönüşlerin arkasındaki nedeni aynı derecede yoğun olan Kore müzik marketlerinde olan rekabete bağlıyor. Halk tanınmışlığını maksimuma çıkarmak için bir idol grubunun sürekli promosyon yapması gerekiyor. Her sene onlarca yeni idol grupları çıkış yapıyor ve entertainment ajanslarının sayısı yükseklerde. Bu çevrede hayatta kalabilmek için bir çok grup “daha meşgul, daha iyi” stratejisini edindi.
Geçmişte idollerin favorileri olan “gizemli” ve “ulaşılamaz” genel duruşlarının yerine şimdiki gruplar mümkün olduğunca arkadaş canlısı ve ulaşılabilir olmayı hedefliyorlar.
Kazanç:
Her sene birden fazla geri dönüş yapabilmek için, onu destekleyecek kazançla birlikte belli bir popülarite gerekli. JYP Entertainment’den Park Jin Young şovu olan “JYP’s Party People”da popüler bir şarkıcıya albüm yapmanın 150 milyon wondan 300 milyon wona (yaklaşık olarak 530,357 TL – 1,060,714 TL) kadar tutabileceğini söyledi. Bu muazzam maliyetten dolayı, genelde parası yeten ajanslar yılda birden fazla geri dönüş yapabiliyor. Başka bir deyişle, yılda birden fazla geri dönüş yapmak ajansların gücünün ve daha küçük ajanslara karşı olan “kazanma hamlelerinin” birer göstergesi.
Yılda birden fazla geri dönüşün çok fazla pozitif yanı var, özellikle albüm iyi iş çıkarırsa ama ajansın kazancı bunu destekleyemezse şirket için büyük finansal sorunlar ortaya çıkarır.
Ayrıca “arkadaş canlısı ve ulaşılabilir” duruş geliştirmek yerine halkın gruptan sıkılma ve yorulma riski de var. Bu yüzden grubun duruşunu yakından gözlemlemek fazlasıyla önem taşıyor. Tabii ki, her grup bu stratejileri izlemiyor. Bazı beşinci veya altıncı yıllarını doldurmuş olan gruplar çıkış yaptıklarından beri daha tipik bir seçenek olan her sene bir ya da iki geri dönüş yapmayı tercih ediyor. Bunlar genelde solo promosyonlar ve diğer projelerle para kazanabilen ve yılda bir geri dönüş yeten gruplar oluyor. Ama bunun fazlası grubun 7 yıllık sözleşmeleri dolduğunda ayrılmalarıyla sonuçlanabiliyor.
Varyete Şovları:
İdoller söz konusu olduğunda hızla değişime giden sadece müzik marketleri değil.
Geçmişte idollere realite şov hazırlamak büyük bir girişim gerektiriyordu ve yalnızca çok az grup buna sahip olabiliyordu. Ama internetin ve mobil içeriklerin yükselmesiyle, yeni çıkış yapmış gruplar bile realite şov yapabiliyor. Realite şovların şimdi grupların kendilerini potansiyel fanlara tanıtması için bir kural haline geldiği kabul ediliyor.
Birçok şov, televizyonda yayınlanmak yerine internet tabanlı: SK Broadband’in mobil video servisi “Oksusu”da yayınlanan Red Velvetin “Level Up! Project”i gibi. Oh My Girl de “Miracle Expedition”‘ı hazırlamak için YouTube ve diğer sitelerle birlikte UHD’nin kanalı UMAX’la iş birliği yaptı.
Hatırı sayılır bir popülariteye sahip olan Super Junir ve BLACKPINK gibi gruplar bile, kablolu kanallara taşınmadan önce ilk olarak NaverTV’de yayınlanan “SuJu Returns” ve “BLACKPINK House” programları aracaılığıyla fanlarıyla iletişimde bulunmayı tercih ediyor. Bu şovlar 40-50 dakikalık uzun programlar yerine genellikle kolay izlenen 5-10 dakikalık videolardan oluşuyor.
İdol endüstrisinin yoğun rekabet hızının nedeninin sürekli yeni şeyler arayan insanlar ve müzik marketlerini kontrol etmek ile birlikte, izleyici kitlesinin sınırlı dikkat süresi ve rekabetin yüksek seviyeleri olduğu görülüyor.
İdol endüstrisindeki geri dönüşlerin hızı hakkında siz ne düşünüyorsunuz?
Kaynak:soompi
K-Magazin haber kategorisi, Güney Kore’de magazin içerikli tüm haberlerin bulunduğu ana magazin haber kategorisidir.