Şirketlerinin izlediği yanlış politikalar sebebiyle popülerlikleri ve ardından müzik kariyerleri zedelenen 15 K-Pop grubunu sizin için derledik.
[E/N]: Listemizde olmayan grupları bize yorum yoluyla ulaştırabilirsiniz.1. RANIA – DR Music Company
Güncel olarak bir orjinal üyeye sahip olan grup şu ana kadar tam altı üye eskitti. Yapılan kalıcı değişikliklerin yanı sıra grubun eski üyelerinden biri olan Riley şirketi hakkında ”Yöneticimiz beni müziğim için kullanarak kanuna aykırı işler yapıyordu. Grubum RANIA‘yı seviyordum ama şirketin yürüttüğü işleri değil.” şeklinde konuştu.
Son zamanlarda RANIA grubunun üyelerinden biri olan Alex‘in bir sebep gösterilmeden şirketi tarafından koreografi dışında bırakıldığı söylentisi dolaşmakta.
DR Music, baştan savma bir şirket olmakla beraber kesinlikle tavsiye edilmiyor.
2. A-JAX – DSP Media
Şirket başlangıçta A-Jax‘ı Japonya ve Kore’de SS501 gibi eş zamanlı olarak tanıtmak için oldukça çaba sarf etti fakat popülerlikleri istenilen seviyeye ulaşamayınca DSP Media grubun promosyonlarını durdurma kararı aldı.
4 yıl boyunca tek bir kez bile geri dönüş yapmayan grup bu süre zarfı içinde üye kayıpları yaşamaya başladı ve A-Jax’ın bir grup olarak şansı kalmadı.
3. 9MUSES – STAR Empire Entertainment
Grubu dağıtmak yerine genellikle üye değişikliğine giden şirket, bir daha üye değişiklikleri yapmayacağına dair verdiği sözlere rağmen 9MUSES‘ta dokuz üye değişikliği yaptı.
Kötü promosyonlar ve üyelerin maruz kaldığı kötü davranışlar sebebiyle grup çok yara aldı ve istediği potansiyele ulaşamadı.
4. ZE:A – STAR Empire Entertainment
Kötü promosyon sistemi sebebiyle harcanan ZE:A çıkış yaptıktan kısa bir süre sonra ilgileri üzerine çekmeyi başardı. Zaman içinde ertelenen geri dönüşleri ve 3 yıl boyunca herhangi bir çalışma yapamamak, ZE:A için grup olarak devam etmeyi zorlaştırdı.
Kim bilir kaç umut parçası STAR Empire Entertainment yüzünden öylece yok olup gitti.
5. RAINBOW – DSP Media
Her yeni geri dönüşlerinde popülerliklerini arttırarak müzik kariyerlerine devam eden Rainbow, DSP Media‘nin yeteri kadar promosyon hakkı vermemesi sebebiyle sabit fan kitlesini yeteri kadar genişletemedi.
Sürekli konsept değişikliğine gitmeleri fanları kendilerinden uzaklaştırdı ve bu da gruba vurulan son darbe oldu.
6. CO-ED School (SPEED + 5 Dolls) – MBK Entertainment
Üç grubun birleşiminden oluşturulan bu grubun dağılmasıyla diğer gruplar da zarar gördü (Coed School, Speed & 5 Dolls).
5 Dolls, yetersiz promosyonlar ve şirketin yürütmüş olduğu berbat yönetimden dolayı sayısız üye değişikliğine gitti. Eş zamanlı olarak Speed grubu da yetersiz promosyonlardan dolayı aynı kaderi paylaştı.
7. TOPPDOGG – Stardom & HUNUS Entertainment
Block B‘yi mağdur eden ve hakkında bir çok söylenti çıkan şirketin çıkarmış olduğu bu yetenekli grup yaptıkları geri dönüşlerle istikrarlı bir şekilde fan kitlelerini büyütürken, şirketleri tarafından beş parasız bir şekilde Amerika ve Avrupa turuna gönderildiler. Ülkelerine geri döndüklerinde sahip oldukları fan kitlesi gittikçe küçülmeye başlamıştı.
Birçok üye değişikliği yaşayan bu grup, üyelerden Hansol‘ün part time bir işinin olmasına rağmen müzik piyasasına Topp Dogg olarak tutunmak için hala çaba gösteriyor.
8. NU’EST – Pledis Entertainment
Üyelerin çakışan programlarla uğraşmaları, yurt dışında birçok promosyon yürütmelerine rağmen Kore’de ki promosyonlarının kısıtlı tutulması ve üyelerin promosyonlara gidebilmeleri için otobüse binmek zorunda kalmaları fanlar tarafından ortaya çıkarıldı.
Ayrıca Japonya’daki promosyonları sırasında Japon fanlarla fazla samimi pozlar vermeye zorlanmaları üyeleri oldukça yıprattı.
Üyelerden dördünün Produce 101 adlı yarışma programına katılması sebebiyle grup aktivitelerini donduran Nu’est son bir umutla müzik kariyerlerine beraber devam etmek için çabalamaya devam ediyor.
9. EvoL – Stardom Entertainment
Şirketin CEO’sunun, Block B‘nin ailesinden para alarak ve bir yıl boyunca aldığı borcu geri ödemediği tespit edildikten sonra EvoL‘da istemeyerek bu işin içine çekildi.
Son geri dönüşleri 2013 yılında olsa da toplam iki şarkı yayımladıktan sonra resmi olarak 2015 yılında dağıldılar.
10. BOYFRIEND – Starship Entertainment
Yeni çıkış yaptıkları zamanlarda oldukça popüler bir gruptu ve genellikle tatlı imajlarıyla biliniyordu. Ani bir konsept değişikliğine giden şirket istediği ilgiyi yakalayamayınca grubu Japonya’ya yolladı ve yeni çıkaracağı gruba odaklandı.
Neredeyse 2 yıldır geri dönüş yapmayan grubun üyelerinden biri olan Jeongmin bu süre zarfı içinde grubu için birçok şarkı besteledi fakat yayımlanamadı. Şirketin isteği doğrultusunda Jeongmin sadece Monsta X için şarkı yazdı ve besteledi.
11. MBLAQ – J. Tune Entertainment
Gruba birçok albüm sözü verilmesine rağmen bu sözlerin hiç biri tutulmadı ve üyelerden G.O kendi parasıyla kendi için bir hayran buluşması düzenlemek istedi çünkü hayranlarına karşı borçlu olduğunu hissediyordu fakat şirketi bu fikrine karşı çıktı.
Şirketin fanlardan resmi grup eşyaları için para toplamasına rağmen bu sözünü de tutmadı ve MBLAQ konserlerini ertelemeye devam etti.
12. B.A.P – TS Entertainment
B.A.P, haksız muamele, az ödenen paylar ve daha birçok sebep yüzünden şirketleri TS Entertainment‘e dava açtı ve grup daha sonra önlenemez bir düşüşe geçti.
Uluslararası bir fan kitlesine sahip olan grubun fanları zamanla farklı grupların hayran kitlelerine kaydı. Sorun yaşadıkları şirketleriyle bir anlaşmaya varsalar da eski popüleritelerini geri kazanabilecekler mi, bunu zaman gösterecek.
13. After School – Pledis Entertainment
2013 yılından beri promosyon yapmayan After School da şirketinin azizliğine uğramış gruplar arasında yer alıyor. After School üyelerinden Lizzy dört yıllık bir boşluğun ardından, ”Geri dönüş yapabilmek için paraya ihtiyacımız var fakat maalesef hiç paramız yok. Geri dönüş yapmak istiyorum…” şeklinde yorum yaptı.
Üyeler ne kadar çaresiz bir durumda olduklarını defalarca kez anlatmalarına rağmen her seferinde şirketleri tarafından susturuldular. Ayrıca üyelerin ”Bang!” adlı şarkılarının altı ay süren promosyonlarından sonra sadece $300 kazandıkları ortaya çıktı. K-Pop’a yön veren grupların başında gelen After School, yetersiz fon ve şirket yönetimi tarafından harcandı.
14. BEAST/HIGHLIGHT – Cube Entertainment
K-Pop’a yön veren diğer bir grup, şirketinden gördüğü haksız muameleden dolayı sözleşmelerini yenilememeye karar verdi. Cube Entertainment, onlar için önemli bir yer teşkil eden bu grubu elinde tutmak için isimlerinin patent hakkından dolayı dava açtı.
Gruba yeni bir isim arayışına giren üyeler, adlarını ”HIGLIGHT” olarak değiştirerek müzik piyasasına bomba gibi bir giriş yaptı. Cube, BEAST’i her ne kadar yok etse de HIGLIGHT bizler için sadece bir başlangıç.
15. T-ARA – MBK Entertainment
Başarılı bir grup olduğu halde üye değişikliğine gitme kararı alan şirket, en popüler kız gruplarından biri olan T-ara‘nın sonunu getirdi fakat onların asıl sonunu hazırlayan olay zorbalık yaptıkları şeklinde çıkan dedikodulardı. Grubunu korumak yerine sessiz kalmayı seçen şirket, grubun önlemez olan düşüş sürecini hızlandırdı.
Kaynak: Kpop Viral
Çeviri: Aihara
K-Nedio haber kategorisi, Güney Koreli idoller, dramalar veya benzeri bir çok konuda liste haber tarzında hazırlanan paylaşımların yayınlandığı kategoridir.