K Pop tarihini yeniden yazan bir idol grubu var.
Sadece bir şarkıları ya da albümleri ile başarılı olmadılar. Yeni albümleri “WINGS Extension: You Never Walk Alone“da yer alan tüm şarkılar ile “Billboard 200” listesine bütün şarkıları ile girdiler. Ve listede dört albümü ile üst üste yer almayı başaran Koreli ilk erkek grubu oldular. Aynı zamanda Bilboard’ın haftalık listesi “Bubbling Under Hot 100“da 15. sırada yer aldılar. Aynı zamanda yine bir başka müzik verilerinin değerlendirdildiği Billboard Hot 100 Listesi’nde de 25. sırada yer almayı başardılar. Bu nedenle BTS’ in K-Pop tarihinde eşine az rastlanır bir rekor kırdığını söylemek yanlış olmaz.
“K Pop tarihini yeniden yazan grup” geçtiğimiz yıldan bu yana popülerliklerini arttırıyor. BTS’ nin Ekim 2016’da çıkan ikinci albümü “WINGS“, Billboard 200 listesinde 26. sırada yer alarak Koreli şarkıcılar içerisinde en yüksek rekoru kırdı. Bunun yanı sıra grup İngiltere’nin Resmi Albüm Listesi’ nde 62. sırada yer aldı. Müzik sektörünün “Standart Endeksi” olarak bilinen ABD ve İngiltere albüm listelerinde grup tarihi başarılara imza attı.
Ayrıca grup online kanallarda da tarih yazdılar. “Not Today” müzik videosu Youtube’da sadece 66 saat ve 25 dakikada 20 Milyon izlenmeye ulaşarak KPOP grupları içerisinde en hızlı izlenme elde eden müzik videosu olma başarısını elde etti. Aynı zamanda
“Spring Day” ve “Not Today” müzik videoları da 37 Milyon üzerinde izlenme sayısına ulaştı. Ve Ekim 2016′ da yayınlanan “Blood Sweat & Tears” müzik videosu 07 Şubat’ ta 100 Milyon izlenme sayısına ulaştı.
Üstelik, BTS “Naver V APP” canlı yayınlarında uluslararası yayınlarda dahil olmak üzere 4.2 Milyon hayranına hitap ederek V App ‘in sosyal yıldızları olarak zirvede yer aldılar. Big Bang, 3.5 Milyon hayran sayısı ile ikinci sırada yer alırken EXO, 3.3 Milyon hayran ile üçüncü sırada yer aldı. BTS’ in birincilikleri sadece bununla sınırlı kalmadı tabiki grup artan popülerliği ile doğru orantılı olarak Şubat 2017 Erkek Grupları ve Sanatçıları Marka İtibar Sıralamasında ilk sırada yer aldı.
Peki çıkışının üzerinden henüz 5 yıl geçen BTS KPOP tarihini yeniden nasıl yazdı ?
1. Neden : SM + YG + JYP Stratejilerini Kombinlediler
BTS, 2005 yılında kurulan “BigHit Entertainment” altında Bang Sihyuk yapımcılığında şarkılarını üretmeye başladı. Nitekim BigHit Entertainment’ın Kore’de yer alan diğer şirketlere nazaran daha küçük bir şirket olduğu biliniyor. Big Hit Entertainment bünyesinde Homme ikilisi, 8eight’dan Lee Hyun ve 2AM’den Lee Changmin gibi sanatçıları barındırıyordu. Böylesine küçük bir şirketin BTS gibi “büyük” sanatçıları çıkarmış olması kolay bir iş olmasa gerek. Küçük şirketlerin dezavantajları ; sanatçı eğitim sistemi, uluslararası altyapı ve pazarlama kabiliyetleri gibi faktörlerden büyük şirketlere göre eksikliği olmasıdır. Bu nedenle, Yapımcı Bang Sihyuk ” 3 büyük şirketin avantajlarını birleştirelim !” seçeneğini tercih ederek yola çıktı.
Peki bu seçenekler nelerdir?
– YG Entertainment: Sanatçılarının haklarına saygılı olması.
– SM Entertainment: “Tek Kaynaklı Çoklu Kullanım ” stratejisine sahip olması.
– JYP Entertainment: Müzik üretimlerinin evrenselliğe dayanması.
Bu üç maddeyi açmak gerekirse ; Öncelikle
hepimizin bildiği gibi YG Entertainment her kararı sanatçılarına emanet etmektedir. Onların kararlarına saygı duymaktadır. Sanatçı kendi şarkılarının bestesini yapıyor, albüm konseptini seçiyor, şarkıları / albümü üretiyor ve sanatçılarının kendi programlarını seçmelerine izin veriyorlar. YG, sanatçının bireysellik ve yeteneklerini vurgulayarak sanatçının müzikal etkinliklerine tam destek sağlıyor.
Yapımcı Bang Sihyuk’ da YG’nin sanatçılarına saygı kültürünü kendisine örnek aldı. BTS üyeleri kendi şarkılarının bestesini yaparlar ve üzerinde çalışırlar. Böylece hem kendi kendilerine öğrenme imkanı buluyorlar hemde müzikal renklerini geliştiriyorlar . Grubun çıkışından bu yana geçen 5 yıl içinde tüm üyeler kendi şarkılarının sözlerini besteleyip yazabilecek sanatçılar haline geldiler ve geçen yıl yayınlanan ikinci tam albümleri ile adeta devleştiler. Üyelerin her birinin ayrı ayrı müzikal gelişimini kendi besteledikleri şarkıların muazzamlığı ile göstermelerine imkan tanındı.
İkinci olarak Güney Kore’nin en eski eğlence şirketlerinden biri olan SM Entertainment, bir içeriği türlerde nasıl kullanacağını konusunda uzmanlaşmıştır. Buna “Tek Kaynaklı Çoklu Kullanım” stratejisi denilmektedir. Bu stratejinin temel ilkesi çeşitli ürünlerin bir öğeye dayalı kullanılması ile oluşturulan pazarlama tekniğidir. SM, sanatçılarını yönetir, sanatçıların gelirleri biçiminde (performans ücreti, etkinlik ücreti, reklam ücreti vb.) kar elde etmek için sanatçılarının diğer markalarla işbirliği yapmasında yardımcı olur. Bu konuda oldukça yetenekli bir şirket olduğu için kısa zamanda geniş kitlelere ulaşabilir.
BTS’de SM’nin iş mantığını kullanarak her yönüyle performans göstermektedir ve her geçen gün biraz daha büyümektedir. Konserde kullanılan özel eşyalarının satışa sunulması ve sanatsal marka değerlerini sosyal medya kanallarıyla etkileşime girerek arttırmak için Big Hit Entertainment’a yoğun çalışmalarını sürdürmektedir.
Son olarak JYP Entertainment. Şirketin temel ilkesi “evrenselliktir”. Evrensellik üzerine kurulu bu şirket Wonder Girls, God ve TWICE gibi özelikle halk tarafından sevilen birçok sanatçının çıkışını yaptırmışlardır. JYP’nin bu üretim stratejisini anlayan Yapımcı Bang Sihyuk, bu stratejiden yola çıkarak kısa zamanda dünyanın dört bir yanındaki insanlar tarafından en çok sevilen evrensel öğeyi bulmayı başardı. Batılıların mevcut KPOP şarkılarına kıyasla dinlemeyi kolay bulduğu hip hop türünde şarkıları üzerinde çalışarak BTS’in hızla uluslararası hayranlarını cezbetmesini ve BTS albümlerinde benzersiz koreografiler oluşturarak kısa sürede BTS’i özgün kişisel ve evrensel bir grup yapmayı başardı.
2. Neden : Kore’nin Yurtdışında Tanınan İlk Idolleri ve “Geri planda kalma stratejisi”
BTS, yurtdışında Kore’den önce tanınan bir idol grubudur. Korelilerin birçoğunun BTS hakkında bilgi sahibi olmadığı zamanlarda bile grup Tayland, Endonezya, Tayvan gibi ülkelerde KPOP’ı temsil ediyordu. Youtube ve Facebook gibi platformlarda sürekli içerik yayınlayarak küresel hayranlara yönelmek onlar için önem taşıyordu. Uluslararası hayranlar Big Bang ve EXO gibi gruplar aracılığıyla zaten KPOP hakkında bilgi sahibiylerdi. BTS’nin “keskin ve senkronize grup koreografisi” ise hayranları mest etti. Sonunda, BTS’nin uluslararası fandomu “DOPE in 2014” den beri hızla büyümeye başladı.
Bu kapsamda BigHit Entertainment, “yeniden içe aktarma stratejisi” ni uyguladı. Çeşitli koşullar ve nesnel endeksi kullanarak, BTS’yi Kore pazarında “KPOP’ı temsil eden Dünya Idolleri ” sıfatıyla teşvik ediyorlar. Onları Kore’de yavaş yavaş tanıtmaya devam ettiler ve hayranlarda kendilerini göstermeye başladı.
Twitter’da 2015 yılı ilk yarısında “En Çok Aranan Anahtar Müzik Kelimeleri” = 1. BTS, 10. Jungkook
Kore basını BTS’nin küresel faaliyetine büyük ilgi gösterdi ve BTS’nin Kore’deki uluslararası haberlerini biliyorlardı. Bu da doğal olarak grubun Kore’de ki hayran sayısını arttırdı. Çünkü şirket birçok idol grubunun seçtiği bilindik metodu tersine çevirmeyi başarmıştı. Yani önce; yurt dışında tanınırlık ardından Kore’de tanınırlık.
Ayrıca ve son olarak ; BTS’nin birçok yeni idol grubu ile sektördeki “yoğun rekabet” e farklı bir yaklaşım denediğini başarılı olmasındaki bir başka neden olarak söyleyebiliriz.
Kaynak : Peachisoda
K-POP haber kategorisi, K-POP dünyasından sıcak sıcak güncel haberlerin bulunduğu haber kategorisidir.