Sekiz büyük eğlence şirketi tarafından bünyelerinde barındırılan stajyerler ile kölelik anlaşması olarak nitelendirilmekte olan anlaşmalarda düzenleme yapıldı.
07 Mart‘ta Kore Adil Ticaret Komisyonu (KFTC) araştırması sonucunda sekiz büyük eğlence şirketinin 12 Milyar Won (yaklaşık 10.5 Milyon Dolar )’lık usulleri ile sözleşmede yer alan ve stajyerler için usulsüz olarak nitelendirilen maddeler düzenlendi. Sekiz eğlence şirketi SM Entertainment, YG Entertainment, JYP Entertainment, Loen Entertainment, FNC Entertainment, Cube Entertainment, Jellyfish Entertainment, ve DSP Media anlaşmada yer alan şirketler.
İçerikte düzenlenen maddeler şu şekilde ;
1. Sözleşmenin iptali halinde uygulanan aşırı yaptırımlara düzenleme getirildi.
KFTC’ye göre YG Entertainment, JYP Entertainment, FNC Entertainment, Cube Entertainment, Jellyfish Entertainment ve DSP Media stajyerleri ile sözleşmeleri bittiği zaman aşırı yaptırımlar uyguladılar. Sözleşme süreleri üç yıl olarak belirleniyordu. Anlaşma bozma bedeli ise 150 Milyon Won (yaklaşık 130,500 $ ) olarak belirleniyordu. KFTC yapılan yeni değişiklik ile şirkette stajyer olarak başlayan kişiler sadece anlaşma dönemini ve şayet çıkış yapmış ise bu zamanı kapsayan tazminatı ödeyecektir.
2. Sanatçılara zorla tekrar anlaşma imzalatmak istenmesi son bulacak.
JYP Entertainment, Cube Entertainment, ve DSP Media sözleşmenin bitiminin ardından sanatçılara sözleşme bahane edilerek yaptırım uygulanmayacak.
KFTC iki tarafında anlaşmaya uymasını eğer uyulmazsa iki tarafında anlaşmadan çekilmesini ve devamında eşit şekillerde bitirilmesini şart koşuyor.
3. Sözleşmenin tek taraflı iptali
Şirketler canları istediği zaman tek taraflı geçerli bir mazeret sunmadan anlaşma fes edemeyecek. Araya münazara süresi konulacak. Eğer iki taraflı anlaşmaya varılamazsa o zaman iptal edilecek. Bu koşul daha önce Loen Entertainment, YG Entertainment, Cube Entertainment, JYP Entertainment ve DSP Media tarafından uygulanmaktaydı.
4. İdollerin skandalları nedeniyle sözleşmenin iptali
Şirket isimlerinin kötü olaylara karışması ya da isimlerinin lekelemesi, hisselerinin düşürülmesi gibi nedenlerden dolayı sözleşmeler fes edilemeyecek. SM Entertainment, FNC Entertainment ve DSP Media tarafından sözleşmenin belirsiz nedenlerden dolayı iptaline karşı maddeyi reddetmiştir.
5. Stajyerlere uygulanan şiddetli yaptırımlar
Kore kişisel haklar kanunu gereğince stajyerlere sözleşme imzalandıktan sonra cayma süresi göz önünde bulundurularak şirketlerin güçlü yaptırımlar uygulamasına mani olunacak. Örneğin şirketler bir stajyer sözleşmesini iptal ettikten sonra yeni reklam, dizi vb. işleri ile anlaşma imzalaması şirketin gücü tarafından engellemeyecek.
6. Stajyerlik davalarına sadece Seul Merkez Bölge Mahkemesi bakmayacak
Stajyerler için hukuk davaları Seul Merkez Bölge Mahkemesi hükmünden çıkarılarak diğer mahkemelerinde davalara bakabilecekler.
KFTC tarafından ; “Şirketler karşısında stajyerlerinin sözleşmesinin ve haklarının daha çok korunması sağlanacak. Hem şirketlerin mağdur olmaması hemde stajyerlerin mağdur olmaması için gerekli düzenlemeler yapılarak iki taraf içinde uygun ortam oluşturulacak.” açıklaması yapıldı.
Kaynak: soompi
Diğer haberler kategorisi, diğer kategorilerle eşleşmeyen tarzda genel veya siyasi haberlerin yayınlandığı kategoridir.