2016 genel olarak lanet bir yıl oldu. Yine de bolca kötü an barındırmasına rağmen, K-Pop için yeni bir başlangıç olarak da sayılabilir. Üzücü sonlar, mutlu başlangıçlar… Geçen yıl K-Pop dünyasında neler olup bittiğine kısaca göz atalım!
1. 2000’li K-POP Gruplarının Dağılışı
2016 vedaların hakim olduğu bir yıl gibi görünüyor. Ne yazık ki, sevdiğimiz birçok K-Pop grubuna da elveda demek zorunda kaldık.
4MINUTE
KARA
2NE1
Önce 4MINUTE ardından da KARA ve 2NE1’ın dağılması; DAY6, BEAST, Miss A, Secret gibi grupların üye ayrılıkları artık K-Pop’ta bir dönemin sonuna geldiğimizi gösteriyordu. Tüm bu gruplar K-Pop’ın küresel etkisine katkı yapmış, Kore müziğini ve kültürünü hiç olmadığı kadar uzak ülkelere taşımışlardı. Bu kıdemli gruplar K-Pop’a yeni tarzlar getirip, geleneksel Kore popunu yavaşça çeşitli tarzlarla renklendirmeye başladılar.
Ne yazık ki, efsaneler bile sonsuza dek sürmüyormuş.
Işık hızıyla ortaya çıkan yeni gruplarla ikinci ve üçüncü jenerasyon grupları yavaşça kayboluyor ve yeni jenerasyon karşımıza çıkyor: Dördüncü jenerasyon.
Ancak garip bir şekilde birinci jenerasyon grupları da yeniden birleşiyor.
2. İlk Jenerasyon Grupların Yeniden Bir Araya Gelmeleri
Şimdiye kadar SECHSKIES bir araya geldi
Se7en geri döndü
S.E.S yeniden birleşti
Rain’in 2017’de geri döneceği kesinleşti
Ve SHINHWA birkaç ay önce geri döndü ve 2 Ocak’ta da yeni albümlerini yayınladı
MAMAMOO’nun ‘Melting’ ve SHINee’nin ‘1of1’ gibi retro/90’lar albümlerine değinmiyoruz bile. Tüm bunlara ek olarak; saçma altyazı tarzıyla ‘Gayo Top10’ MusicBank’e geri döndü, 2016 KBS Song Festival’da ‘geçmişe saygı’ performansları gerçekleşti. Şimdiye değin gerçekleşen olaylara bakacak olursak ’90lar sevimli bir şekilde geri dönüyor olmalı.
’90ların geri döndüğü bu trend 2017’de de devam eder mi dersiniz?
3. BTS’in (Devam Eden) Yükselişi
BTS’in durdurulamaz yükselişi K-Pop’ta yeni bir dönemin başlangıcı sayılabilir. Küçük şirketlerden çıkış yapan gruplar için BTS gibi iki daesang kazanmaktan tutun da Billboard listesinde böylesi iyi durumda olmaya kadar çok zordur.
Bu çocuklar iş müziğe geldiğinde risk almaktan korkmuyorlar. Üyelerin hip-hop geçmişini bir avantaj olarak kullanıyor ve ekstra bir adım daha atıyorlar: farklı konseptler deniyorlar ve aşk ya da sevgili sorunları gibi güvenli konulardan uzaklaşıyorlar. Bu da doğal olarak genç neslin ilgisini çekmelerini sağlıyor.
BTS, aşkın her şey olmadığının farkında: BTS’in ‘Most Beautiful Moment In Life’ albümü gençliğe adanmıştı ve ‘Most Beautiful Moment In Life Part 2’daki ‘Whalien 52’ şarkısı kimseye sesini duyuramayan 52-Hertz balinasından esinlenilerek yazılmıştı.
Klasik konuların dışına çıkan ilk grup BTS değil. Seo Taiji and Boys, H.O.T, TVXQ! ve hatta f(x) gibi gruplar da gelenekselleşmiş K-Pop kurallarını yıkmışlardı. (Seo Taiji and Boys bu konuda ilk olmasına rağmen böylesine efsane bir grup sadece K-Pop ile sınırlanamaz.) TVXQ’nun en büyük hitlerinden bazıları, dünya ve insan doğası üzerine yapılan yorumlarla ilgiliydi, ayrıca bu grup altın çağındayken inanılmazdı.
4. TWICE Ateşi
Ve tabii ki TWICE.
Bu kızlar, tıpkı BTS gibi, 2016’da turnayı gözünden vurdular. Çekici dansları ve eğlenceli şarkılarıyla listeleri silip süpürdüler ve yakın zamanda duracak gibi de değiller.
Şimdi yalan yok: Gerçekten çekiciler.
TWICE, Wonder Girls’ün popülerlik kazanma aşamalarını takip ediyor gibi görünüyor, özellikle ‘Shy Shy Shy’ ve ‘Omona’ akımları benzerlik gösteriyor. Adil olalım, bu diğer çaylak kız grupları için de söylenebilir: BLACKPINK’in 2NE1 ile benzeyen bir imajı var, aynı şekilde Red Velvet de f(x)’i andırıyor. Sonuçta bu gruplar aynı şirketlerin çatısı altında çıkış yaptılar. TWICE’a dönersek, tarzları farklı olsa da tıpkı Wonder Girls’ün ‘Tell Me’, ‘So Hot’ ve ‘Nobody’ ile yaptığı gibi ardı ardına listeleri sürüyorlar.
5. Kore ‘Underground’ Sahnesinin Yükselişi
Bu durum sadece hip-hop için değil aynı zamanda R&B, soul ve fazlası için de geçerli. Sanırım indie ya da K-Pop olmayan her müzik bu gruba dahil edilebilir. Hiphop; BIGBANG, Block B ve şarkılardaki rap bölümlerinin sayesinde uzun zamandır K-Pop’ın bir parçasıydı. Fakat son zamanlarda ‘Unpretty Rapstar’ ve ‘Show Me The Money’ gibi programlarla popülaritesi iyice yükselen hip-hop kendisiyle birlikte diğer ‘underground’ müzik türlerinin de önünü açtı, özellikle de yurtdışında.
R&B sanatçısı Samuel Seo
2016’da, Dean ve Crush gibi R&B sanatçıları K-Pop piyasasında, Korede ve yurtdışında, büyük iz bıraktılar. Zico, Dean ve Crush’ın şarkısı ‘Bermuda Triangle’ Billboard Dünya Dijital Şarkıları listesine üçüncü sıradan giriş yaptı.
Bu durum akıllara ilginç bir soruyu getiriyor: ‘underground’un yükselişi mi K-Pop’taki tarzların çeşitlenmesini mi sağladı, yoksa K-Pop’taki tarzların çeşitlenmesi ‘underground’un yükselmesinin önünü mü açtı? (Tavuk mu yumurtadan, yumurta mı tavuktan çıkar?)
6. BIGBANG’in Geri Dönüşü
Bunun geleceğini eminim ki hepiniz biliyordunuz. Bu geri dönüş, birkaç sebepten dolayı önemli. Hepsinden önce, bu büyük ihtimalle, bir süreliğine BIGBANG’in bir bütün olarak yaptığı son geri dönüş olacak.
Önemli promosyonlarla vaktini geçiren son gruplardan biri BIGBANG. Son zamanlarda; TVXQ, 2PM, Super Junior, SS501 gibi BIGBANG ile aynı zamanda çıkış yapmış gruplardan birçoğu askerlik, üye eksiklikleri vb. sebeplerden ötürü halkın ilgisini BIGBANG kadar üstlerine çekemiyorlar. BIGBANG’in bunca zamandır ayakta kalması inanılmaz ve bunun için teşekkür ederiz.
‘Secret Garden’ parodisini unutmayın. SMEELLLL~~
7. ‘Produce 101’ Heyecanı
Produce 101 ve I.O.I bu yıl her yerdeydi.
K-Pop grubu oluşturmak için bir yarışma programı yapmak K-Pop’ta yeni bir şey değil. VIXX, 2PM ve birkaç grup daha sektöre bu şekilde atıldı. Yine de bu, birkaç yıl önce YG’nin bize WINNER’ı getiren programına kadar pek de popüler bir tercih sayılmazdı.
TWICE da hayatta kalma programıyla kurulmuş bir grup. Görünüşe göre ‘Produce 101’ diğer tüm hayatta kalma programlarını sona erdiren ultimate program oldu. Peki ‘Produce 101’ı böylesine başarılı kılan formül neydi?
Sonraki bölümü aynen bu şekilde bekliyorduk.
İzleyicilerine sadece bir idol grubunun yapım aşamalarını göstermekle kalmayıp onları da bu grubu oluşturma işlemine dahil etti. ‘American Idol’ programıyla aynı mantıkla oluşturulmuştu. Ve tabii ki, bir kez kendinize destekleyecek birini bulduğunuzda (ki ‘Produce 101’da çok fazla tercihiniz vardı), yarışmanın heyecanından kopmak kolay olmuyor.
8. Dijital Platformların Yükselişi
K-Pop artık hiç olmadığı kadar ulaşılabilir; sadece daha fazla içerik olduğu için değil, daha çeşitli ve daha iyi içerik olduğu için.
SM Station
Düetlerin hakim olduğu bir yıldı. Tabii ki, sektörde her zaman düetler gerçekleşiyor fakat geçtiğimiz yıl SM Station bize şirketler-arası Vibe x Chen x Heize, Boa x Beenzino, Yoo Jae Suk x EXO, Joy x Seulong gibi çok fazla düet verdi.
Jellybox
Jellybox da Jellyfish Entertainment tarafından yaratılan bir dijital kanal. Geçtiğimiz yıl Park Yoon Ha ve Yoo Seung Woo, VIXX Ravi, Kim Sejeong, Seo In Guk, VIXX, gugudan ve daha fazla sanatçının şarkıları Jellybox üzerinden yayınlanmıştı.
V Live
V Live, 2015’in sonlarında yayınlandığından beri idollerin geri dönüş zamanlarında hayranlarıyla interaktif iletişim kurabildiği bir platform olarak popülaritesini yükseltmeye devam ediyor. K-Pop ve K-Drama yıldızları tarafından kullanılan program sayesinde hayran olduğumuz ünlüler hakkında her geçen gün daha fazla şey öğreniyoruz.
Siz 2016’yı tanımlayan anların hangileri olduğunu düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı paylaşmayı unutmayın!
Herkese yeniden mutlu yıllar!
Kaynak: Soompi
Çeviren: Mercury
-Burada yazan düşünceler tamamen Soompi sitesindeki editörün kendi düşünceleridir. Dikkate alırsanız sevinirim.
K-Magazin haber kategorisi, Güney Kore’de magazin içerikli tüm haberlerin bulunduğu ana magazin haber kategorisidir.