Sektörde her hafta bir başka şahane müzik videosu yayınlanıyor ve yeni gruplar doğuyor gibi gözüküyor. Yeni fandomlar oluşuyor, grupların şarkıları grafiklerde üst sıralara yerleşiyor ve bizler bu döngüyü devam ettirmek için başka stajyerlerin çıkışını hevesle bekliyor oluyoruz. Neredeyse her saniye birçok grup çıkış yapıyor, değişiyor ya da dağılıyor, fakat neden kadın erkek karışık grupları çok nadir görüyoruz?
Karışık gruplar başarısız oluyor değiller. Urban Zakapa, Clazziquai Project, Koyote, 8Eight ve MFBTY; karma grupların da sektörde başarı yakalabildiklerinin örnekleri. Bu grupların hiçbiri ana akım ‘k-pop’ etiketini gerçekten taşımıyor olsalar da, karma gruplar olarak, kendi yaptıkları müzik türlerinde büyük başarılar elde ettiler.
Elimizde referans olarak bu grupların başarıları varken, karma idol grubu olarak yola çıkan gruplar eskiye nazaran daha fazla başarısızlığa uğruyor.
F1RST’e bir göz atalım, 3 kadın ve 4 erkekten oluşan bu idol grubu ilk single’ları ‘Ma Ma My’dan hemen sonra dağıldı.
Sunny Hill ile devam edersek, onlar tek erkek üyelerini 2014’te kaybettikten sonra güçlenmeye başladılar.
4 kız 6 erkek üyeden oluşan Co-Ed School grubunun sonu da pek farklı olmadı. F-ve Dolls ve SPEED adında karma olmayan, iki birbirinden bağımsız gruba bölündüler.
Karma idol gruplarının henüz uzun bir başarı geçmişleri yok. K-pop hayranları karma olmayan grupları görmeyi tercih ederek, karma grupları desteklemediklerini tekrar tekrar gösteriyorlar; fakat bu demek değil ki daha fazla karma grup görmek inanılmaz olmazdı. Şunu kabul edelim ki; k-pop şarkı ve sanatçıları diğerlerinden farklılaştırabilmek için güçlü konseptlere dayanan bir müzik kanalı. Ve karma gruplar, kolayca tanınabilir hale gelme potansiyeline sahip bir konsepte sahipler.
Yeni konseptlerde olduğu gibi, herkes iyi düetleri de sever. Karma gruplar, dinleyicilere sonu gelmeyen düet fırsatları sunar; aynı parçada hem kadın hem erkek seslerini duymak her zaman daha rahatlatıcıdır. Lucky J, aşağıdaki ‘No Love’ parçasıyla, sağladıkları rap ve vokal dengesiyle bunu kanıtlamışlardır.
Performanslara gelecek olursak, Troublemaker bize uyumlu kimya, çift dansı ve biraz da ‘skinship’ sayesinde nasıl etkili bir sahne yapılabileceğini gösteriyor.
Karma gruplar, karma olmayan gruplarda olmayan farklı bir potansiyele sahipler. Sunny Hill, çok tutmayan ‘The Grasshopper Song’ müzik videosuyla bize bunu gösterir.
Bir diğer örnek SM’in dans grubu Younique’ten Maxstep:
Karma ortak çalışmalardan Triple T, Nasty Nasty ve JIMIN N J.DON da karma sahnelerle geniş bir kitlede başarı yakalabilmenin mümkün olduğunu kanıtlar.
Nadir olsalar da, karma gruplar oldukça eğlencelidir ve idol gruplarına yeni bir soluk getirirler. Onların başarısız olmalarında birçok sebep olabilir ama bu durum her idol grubu için geçerlidir.
Şuana kadar hangimiz farklı şirketlerden stajyerlerin aynı grupta çıkış yaptığını duymuştuk? Bu duyulmamaış bir şeydi, fakat I.O.I piyasaya girdi ve bunun yapılabilir olduğunu kanıtladı.
Karma gruplar için de aynı durum söz konusu, siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? K-pop’ta daha fazla karma grup görmek ister misiniz?
Kaynak: soompi
K-POP haber kategorisi, K-POP dünyasından sıcak sıcak güncel haberlerin bulunduğu haber kategorisidir.