Kore müzik sektöründe bir idol grup üretmek “yüksek riskli” bir çaba olarak görülüyor.
Yılda çıkış yapmaya hazırlanan grup sayısı ortalama 300. Bunlardan gerçekte 50’si çıkış yapıyor ve genellikle ilk yıllarında bir ya da iki tanesi ciddi anlamda tanınıyor.
Müzik sektöründen bir kaynak, “Gruplara giren idoller çıkış yaptıktan sonra yarışmaya başlamıyor, stajyer oldukları andan itibaren yarışmaya başlıyorlar. Şirkete girdiklerinde, para savaşı haline geliyor.”
Kaynak ayrıca albüm yapımıda dahil olmak üzere bir idol grup çıkarmanın 2 milyar won (yaklaşık 1.8 milyon dolar) ettiğine değindi. Eğer şirket maliyetleri kesse bile en az 1.5 milyar won (yaklaşık 1.3 milyon dolar) yatırım gerektiriyor. Bu stajyerlik sırasındaki masraflarıda içeriyor.
Stajyer sayısı şirkete bağlı. SM gibi büyük şirketlerin 20-30 arası, küçük şirketlerin 5 stajyeri oluyor. Stajyer masrafı pahalı olduğu için stajyer sayısı direkt şirketin büyüklüğüne bakıyor.
Stajyerlik zamanı ortalama 6 aydan bir yıla kadar. Stajyerler şirketlerle geçici bir sözleşme imzalıyor ve sözleşmenin bitme zamanı geldiğinde yenilemek ya da gitmek kendilerine bağlı.
Müzik sektöründeki kaynak, “Stajyerler eğitiliyor bu yüzden şirketin samimi üyeleri olarak çıkış yapabilirler. Ama çok sık fikirlerini değiştiriyorlar ve başka şirketlere geçmeye çalışıyorlar, bu yüzden sözleşme hazırlanıyor.”
Bir şirket eğitimi boyunca stajyerin yurdunu, yemeğini ve ders ücretini karşılıyor. Şirketin büyüklüğüne göre stajyere harcayacağı miktar değişiyor. Bir kanyak, “Hiçbir şey yapmayıp sadece nefes bile alsalar stajyerler bize bir ayda 30 milyon wona (yaklaşık 27,000 dolar) mal oluyor.” dedi.
Bu pahalı maliyet nedeniyle, ajanslar ve stajyerler arasındaki geçici sözleşmeler çok kısa oluyor. Bir kaynak, “Küçük şirketlerin genellikle uzun süre boyunca stajyerlerin masraflarını karşılama gücü yok.” dedi.
Küçük şirketler iki yıl uzatabilir, bu da büyük şirketlerden daha sık grup çıkaracaklar demek oluyor. Ama tüm şirketlerin, rakip şirketlerindeki idollerini yönetme kabiliyeti olmuyor.
Bir kaynak, ”Bir şirketin A&R, pazarlama, yönetim ve yapım masraflarını yönetmesi gerekiyor. Albüm çok başarılı olmasa bile, şirketin bunla baş etmesi gerekir. Ama bugünlerde şirketler çok çabuk kayboluyor.” dedi.
Çoğu kaynak yeni çıkış yapmış grupların başarılı olması için sadece iki yol olduğunu söyledi. Birincisi üç büyük şirketlerden birinde olmak (SM, YG ve JYP Entertainment), diğeri ise ”Produce 101” gibi yarışma programlarından yardım almak.
Bu koşullar olmadığında, çoğu grup çıkış yapmanın ardından çok çabuk kayboluyor. Sadece ”Music Bank” gibi bir programa grup koyarak piyasada bir elinin olması yaklaşık 2-3 alıyor ve şirkete ayda 100 milyon wona (yaklaşık 9,000 dolar) mal oluyor.
Müzik programdan bir kaynak, ”Herkes çıkamıyor. Kimin çıkıp kimin çıkmayacağını kontrol eden yapım ekibi ve bir set zamanı limiti var. Her Pazartesi albümler geliyor ama hepsini dinleyemiyoruz. Genellikle yayını çoktan tanınmış olan gruplar ile bitiriyoruz.” dedi.
Kaynak: soompi
Çeviri: gamzeetrn
K-POP haber kategorisi, K-POP dünyasından sıcak sıcak güncel haberlerin bulunduğu haber kategorisidir.