Dünya’nın en saygın edebiyat ödüllerinden biri olan Man Booker Ödülü’nün sahibi 2016 yılında Güney Koreli yazar Han Kang oldu.
Yazar bu ödülü ilk kez kazandıyor.Sanat Seul Enstitüsü ‘ nde başarılı bir roman yazarı ve yaratıcı bir öğretmen olarak, Kang daha önce Kore Edebiyatı Roman Ödülünü, Genç Sanatçı Ödülü ve Yi Sang Edebiyat Ödüllerini aldı.Kitap geçtiğimiz yıl ise Bağımsız Yabancı Kurgu Ödülüne layık görüldü.
Yazarın ilk kez bir kitabı İngilizceye çevrilirken çevirmen Deborah Smith ise, Korecede yeterli sayıda çevirmen olmadığını fark etmesi üzerine 2010 yılında kendi çabalarıyla Korece öğrenmeye başladı.K kendisiyle yapılan röportajda çevirmen kısa sürede Korece’ye yatkınlık gösterdiği ve öğrenme konusunda zorlanmadığını söyledi.
Kitabın yazarı Kang ve çevirmen, Deborah Smith ödül olarak 25.000 £ (50 bin pond) alacaklar.Kitap 5 jüri üyesi tarafından Türk yazarlardan Orhan Pamuk‘un da aralarında bulunduğu 155 aday arasından seçildi.
‘The Vegeterian’alie hayatı ve toplumsal normlara karşı meydan okuma bağlamında baş kahraman Yeong Hye‘nin arzu ve isteklerini ‘ Bu bestelenmiş güzel hikaye nefis ve rahatsız edici ‘ sözüyle kısaca açıklıyor.
“Ben Artık Bir Hayvan Değilim “
Özetle ; başlangıçta kocasının ifadesi ile Yeong Hye “her yönüyle tamamen değersiz” biridir.Fakat o her zaman titiz,eşine düşkün bir ev hanımı olmasına rağmen içsel dünyasında derin üzüntüleri ve büyük tutkuları var.Kocası Bay Cheong ise sıradan bir çalışan değil her zaman büyük hedefleri ve hırsları olan kişidir.
Bir gün Yeong Hye kocasına kanlı bir domuz eti parçasının ağzında olduğunu rüyasında gördüğünü ve vejetaryan olmaya karar verdiğini açıklar.Olayın sonu ise akıl hastahanesinde biter.İlk bölümde olay kocasının gözünden anlatılır.İlk zorluk.
Vejetaryanlık kitabın üç ana kısmını olaylarla bütünleştirerek anlatıyor.Vücuda takıntılı hale gelme,eşinin kendi üstünde kurduğu hakimiyet,ailesinin gözlerinin önünde akşam yemeğine patronu ile gitmeyi tercih eden bir eş tarafından terk edilmesi gibi olaylar ekseninde diyet için canlandırıcı, duygusal, sistem-şok edici bir yanın anlatılması vardır. Şehvetli, kışkırtıcı ve saldırgan, güçlü görüntüler, şaşırtıcı renkler ve rahatsız edici bir soru ile olgunluklar.
Bize toplumun en esnek olmayan yapılarının dayatılması, davranış beklentileri, kurumların işleyişini ve bizimde tek tek başarısızlıklar ile onları izlimemiz. Roman art arda çok büyük bir tutku ve soğutma dekolmanı arasındaki sürtüşmeler gösterir tatmin edilemeyen duygular bu arzular arasında beslenir. Bu karakterlerin iç dünyalarında böyle kaba, böyle çıldırtıcı bir dış vurdumduymazlık, o içsel tutkular bir şekilde dışa vuruma bağlıdır ve bu da hiç beklenildiği gibi kolay olmaz.
İkinci bölümü Vejetaryen Yeong Hye Kanunu, bir takıntılı hale gelen bir ressam ve video sanatçısını Yeong’un bakış açısından anlatılıyor, “bir erkek ve bir kadın görüntüsü, vücutları parlak boyalı çiçeklerle yapılmış, anlatılmaz sessizlikte bir arka plana karşı seks…. Çırılçıplak biri, sessiz arınmanın anı süzülüşü, ekstremite barış bir tür içine yüceltilip hapsedilmesi.” bu rüyadaki kadının Yeong olduğunu öğrenince ise yaratıcı, erotik durumlara eşitliği onun için takıntı halini geliştirir karar verdi taç yaprağı şeklindeki mavi doğum lekesinin görüntüsü vardır. Bu evliliğinin paramparça oluşu.
Kitabın son bölümü, Yeong Hye ablası gözüyle bakıldığında vejetaryenliğin tam içerisine girişi, bir otobur olma sürecinin ifşasını deliliğini ve kendinden geçmiş inancı anlatıyor.
Karakterler genellikle kendi duygularını kaynağı ya da anlamını anlamıyor olsa da, her zaman onları tespit edebilir, ve Kang ,Haruki Murakami birçok hatırlatacak basit bir tarzda onları düz konuşma eğilimi ile onun altında yatan açıklamalarla Murakami’nin eserlerinde olduu gibi temel bir direniş ile paylaşılıyor.
Her birimizin bir ilkel tarafı, sosyal normları hiçe sayan ihtiyaçları vardır, talepleri takip eden kimse yok romanda Han Kang iki canlarından arasındaki uzlaşmaz çatışmasını araştırıyor: Bir açgözlülük, ilkellik, aile ve diğer toplumsal sorumlular.
Jean-Paul Sartre Felsefesine göre ilk insan varlığı ve sonra onun özü yaratılır. Onu tanımlayan değerler ve anlamlar merkezi ilkelerinden biri “Varoluş özü önce gelir” vejetaryen’ın kahraman, Yeong-hye’de yavaş yavaş özünü tutuyor, duygusallıktan kendini izole ediyor. O bir bitki ya da hayvan gibi, anlamı olmayan bir şey haline gelmeye çalışırken bastırması gerektiren toplumsal normları göz ardı edemiyor.
Yapıtın temalardan biri kemiğe bürünmüş insan vücudundan eti aşağı sıyırmasını yansıtır. İsimler nadiren kullanılır. Akrabalar başta bireysel küçük önemi ve aile kimliği hakim olan bir kesinlikle kodlanmış toplumsal sistemi açığa koca, baba, anne olarak belirtilir. İki kız kardeş adlandırılırmasına rağmen, In-hye kocası, hikayenin dinamik erotik sürücüsüne dayanır.
Sonuç olarak ; İngilizceye çevrilen eser Güney Kore’de kadınların toplum hayatındaki yaşantısını ele alıyor.
Kitabın Türkçe’ye çevrileceği açıklandı.
KAYNAK: independent
Diğer haberler kategorisi, diğer kategorilerle eşleşmeyen tarzda genel veya siyasi haberlerin yayınlandığı kategoridir.