Çoğu dizi ve filmde görmüşsünüzdür; Gangsterler, yani en kötü adamlar bile silah taşımak yerine, sopa, zincir, bıçak gibi materyaller ile suç işler. Hatta çoğu filmde içinizden geçirmişsinizdir, “Yahu şu adamı iki saat sopayla öldüreceğine, çıkar bir el ateş et”. Herkes bunun belkide uzakdoğu geleneklerinde bulunan “düşmana hürmet” veya “adil dövüş” geleneğine bağlılık ile ilgili düşünür.
Az bir miktar bu da etkili olsa da, aslında değil. Güney Kore’de silah yasaları diğer dünya ülkelerine göre çok ağır cezalar içermektedir. Bireysel silah yasalarını çiğneyenler 10.000$ para cezası ve üzerine 10 yıl hapis cezasına çarptırılmaktadırlar. Spor ve av amaçlı silah bulundurmak bile çok güç. Bu tip amaçlar için kullanılan silahlar bile polis merkezlerinde tutulmaktadır ve bir tür sertifika ile alınabilmektedir.
Oyuncak silahlar dahi, gerçek silah statüsüne sahiptir. Güney Kore’de ki silah yasaklarına en büyük etki aşağıda tanıtacağımız Uiryeong Katliamı‘dır.
Uiryeong Katliamı
Bu katliam, 2011 yılında yaşanan Norveç Katliamı olana kadar ki yaşanan dünya çapında en büyük bireysel olarak işlenen bir katliamdır. 1982 yılında bir polis memuru olan Woo Bum-kon tarafından işlenen toplu katliam tüm dünyanın gözünü Güney Kore’ye çevirmesine sebep olmuştur. Polis memuru Woo Bum-kon çalışmakta olduğu polis merkezinden edindiği silahlarla büyük bir katliam gerçekleştirmiştir ve 57 kişiyi öldürüp 37 kişiyi de yaralamıştır.
Sevgilisinin, annesi ile tartışma yaşayan ve sevgilisini darp eden adam hızını alamamış ve sonra içki içmiştir. Ardından cinnet getirmiş, polis merkezinden silah ve mühimmatları alıp bir posta ofisini basmıştır. Posta ofisinde hızını alamayan adam çevredeki bir çok kişiyi aile, çoluk çocuk demeden katletmiştir. Yaptığı saldırılarda el bombası dahi kullanmıştır.
Olayların sonunda intihar eden adam Güney Kore’nin ve dünyanın o yıla kadar ki en büyük bireysel katliamını gerçekleştirmiştir.
Bu olaydan sonra Güney Kore’de ki silah taşıma yasakları olabildiğince ağır, olabildiğince sert hale getirilmiştir. Şu an Güney Kore silah ile işlenen suçlar bakımından en düşük orana sahip ülkelerden biri konumundadır.
Dizi ve Filmlere Yansıması
Dizi ve filmlerde hepimizin dikkat ettiği gibi, polisler dahil silah kullanımını en aza indirgemiştir. Polisler son çare olarak silah kullanırken çoğu kez suçlularla bireysel olarak dövüş içine girmektedirler. Dizi ve filmlerin gerçek hayattan esinlendiğini düşünürsek bu tip bir durumun olması da aslında çok normal. A Man from No Where isimli film buna en iyi örneklerden olabilir. Gerçi yer yer silah da kullanılan bir filmdi, yine de çoğunluk dövüş sahneleri bıçak kullanılan bir filmdi.
Kaynak: anksiklopedi
Çeviri ve anlatım: Carpathia
Sitemizin editörlerinin kişisel olarak hazırladıkları köşe yazıları.