1-GO STOP-HWATU-GODORİ (고스톱-화투-고도리)
Genellikle kore dizilerinde rastladığımız bu oyunu,kore halkının evlerde,sokaklarda hatta metroda bile oynadığını görebilirsiniz.İki veya daha fazla oyuncu arasında oynanır.Bildiğimiz kart oyunlarındaki strateji yani yere atılan kartları alıp puan kazanma üzerine kurulu bir oyundur.Genellikle para üzerine oynanır.Kartlar 48 tanedir.”Bright Kwang,Animals Yul,Ribbons tti ve Junk Pi ” isminde 4 çeşit kart vardır.
Bright Kwang kartları,üzerinde kırmızı bir daire ve ortasında ise beyaz desenleri olan kartlardır.Bu kartlar en çok puana sahip kartlardır ve 5 tanedir.
Animals Yul kartları, üzerinde hayvan resimlerinin olduğu kartlardır.Kartlar arasında 9 tane bu türden kart vardır ve eğer bu kartlardan üzerinde kuş reesmi olan kartların üçünü de oyun içinde elde ederseniz 5 puan kazanırsınız.Bu olaya da oyunun ismini verildiği ”Godori” denir.
Ribbons tti kartları,üzerinde kurdele resmi olan kartlardır.10 tanedir.
Junk Pi kartları ise geriye kalan üzerinde çiçek motifi olan diğer kartlardır.24 tanedir.
Kısaca kartlarımız ise şöyledir.
Kartların her aya 4 kart gelecek şekilde 12 aya bölünmüştür.Oyun başladığında oyuncular aralarında bir puan belirleyip bunu öncü alırlar ve oyun başlar.Bu hedef puanına yaklaşan kişi oyunu ele alma hakkı kazanır ve eğer devam etmek istiyorsa ”Go(ilerle)” ,eğer bitirmek istiyorsa ”Stop(dur)” der.Oyun böyle devam eder.
==Oyunu kısaca böyle anlatabildim.Eğer talep olursa başka bir konuda genişçe anlatmayı planlıyorum==
2-YUTNORİ (윷놀이)
Bu oyun iki kişi ya da iki takım arasında oynanır.Takımların taşları vardır ve ”Mal-Pan” dedikleri tahta üzerinde bir devir yapıp kazanmaya çalışırlar.Devir yapımı ise şöyle yapılır.
Oyunun asıl kuralı başa dönecek şekilde devir yapmaktır.Eğer durdurmak için için yeterince şanslıysanız,kestirmeden de gidebilirsiniz.
”Do skoru” (Taşı bir boşluk taşıyorsunuz)
Eğer yazılı olmayan taraftan biri açıkta olursa ”do” skoru olur ve bir boşluk ilerletebilirsiniz.
”Gae skoru” (İki boşluk taşıyorsunuz)
Eğer yazılı olmayan taraftan ikisi açıkta olursa ”Gae” skoru olur ve iki boşluk ilerletebilirsiniz.
”Geol skoru” (Üç boşluk taşıyorsunuz)
Eğer yazılı olmayan taraftan üçü açıkta olursa ”Geol” skoru olur ve üç boşluk ilerletebilirsiniz.
”Yut pozisyonu” (Ayrıca tekrardan atabilirsiniz)
Eğer hepsi açıksa buna ”Yut posizyonu” denir ve 4 boşluk ilerletebilirsiniz.Bu ayrıca tekrar atmanız için bir bonustur ama bazı kişiler bu kuralı dahil etmeye de bilir.
”Mo Pozisyonu” (Ayrıca tekrar atabilirsiniz)
Eğer yazılı tahtaların bütün yüzleri açıksa buna ”mo pozisyonu”denir ve 5 boşluk gidilir.Yine bonus şeklinde tekrardan atma hakkına sahip olunur.
Oyundan bir kare…
3-TUHO (투호)
Bu oyun eskiden kraliyet ailelerinde oynanan bir oyundu.Oyun kuralı tek ve çok basittir.Oyuncu sayısı sınırsız olan oyunda bir tencere veya kaba belirli bir mesafeden ok atmaya çalışma oyunudur.
4-JEGİCHAGİ (제기차기)
Bu oyun genellikle çocuklar tarafından oynanan bir oyundur.Kağıt,hafif bir tad veya başka bir nesne kullanılabilir.Kural basit.Sadece bu nesneyei sadece ayağınızı kullanarak yere düşürmemeye çalışmaktır.Birkaç çeşidi vardır.Videoda inceleyebilirsiniz.
5-NEOLTTWİGİ (널뛰기)
Bildiğimiz tahterevalli oyunudur.Ama farklı olarak kişiler ayaktadır.İki kişi de zıplar ve diğerini zıplatmaya çalışır.Eskiden tahta devrilmesin diye ortasına küçük bir çocuk oturturulurmuş.Genellikle kızlar tarafından oynanan bir oyunmuş.
6-PAENGİCHİGİ (파엔기치기)
Bildiğimiz normal topaç oyunudur.Ama çok yaygın değildir.Tek kuralı vardır.Topacı en uzun süre çeviren kazanır.Topacımız ise Koreye özgü bir topaçtır.
7-BADUK-GO ((바둑)
Asya ülkelerinde çok oynanan bir oyundur.Siyah ve beyaz taşlar vardır.Oyuna siyah başlar. Siyah taşın kim olacağını karar vermek içinse; öncelikle beyaz oyuncu eline birkaç tane taş alır sayısını bilmeden.
Siyah oyuncu ise, beyaz oyuncunun elinde bulunan taşların sayısının tek mi yoksa çift mi olduğunu bulmaya çalışır. Eğer bulursa, siyah oyuncu siyah oyuncu olarak kalır. Eğer bulamazsa beyaz oyuncu, siyah oyuncu olur. Ve siyah oyuncu oyuna başlar.Oyun böylelikle başlar.Kuralı ise sırası gelen oyuncu istediği bölgeye kendi taşını koyar.Taşlar esir alınmadığı sürece yerinden hareket etmez.Sonda kim daha fazla alana sahi plursa kazanan o olur.
PART 1’e buradan ulaşabilirsiniz!!
GÜNEY KORE’NİN EĞLENCELİ OYUNLARI
Nasıl?Beğendiniz mi? Önerilerinizi bekliyorum.DEVAMI GELECEKTİR!
HAZIRLAYAN:Özlem KT_KHJ
Sitemizin editörlerinin kişisel olarak hazırladıkları köşe yazıları.