Bu yazımda netizen terimi ile ilgili detaylardan, bazı yanlış bilinen veya hiç bilinmeyen bazı şeylerden söz edeceğim.
Netizen sözlük anlamı ve tarihçesi olarak 1980 yıllarında ortaya çıkmış bir terimdir. Bu terimi ortaya atmış kişi Michael F. Hauben olarak bilinir. İngilizce “citizen” (vatandaş) kelimesinden türetilmiştir. Ansiklopedik olarak ise interneti aktif olarak kullanan, internetin gelişimi için çalışmalar ve yazılı yorumlarda bulunan, özellikle sosyal medya ve siyasi olaylarda özgür ve hür iradesi ile internet üzerinden sesini duyuran kişilere netizen denmektedir.
Netizenler hakkında yanlış bilinen en büyük şey ise netizenlerin sadece Güney Kore’li olduklarının sanılmasıdır. Netizen kavramı evrenseldir ve tüm internet kullanıcılarını kapsar. Dünyanın herhangi bir yerinde bir kişi internet kullanıyorsa ve internet üzerinden yorumlar, görüşler, dünya gündemine ait sesini duyuracak hareketler içerisine giriyorsa bu onu netizen yapar.
Aylar önce Enes Kaya ile ilgili skandal hakkında Türk yorumcuların paylaşımları Güney Kore medyasında yer almıştı. (kaynak) Bu olaydan sonra insanlar “Türk Netizen ne ola ki?” şeklinde bir takım şaşkınlık ifadeleri kullandılar. Bu ifadelerin temelinde ise yine netizen kavramının sadece Güney Kore’ya ait olması kanısı vardı. Bizler her gün Güney Koreli netizenlerin yorumlarını internet üzerinden okurken, Türk netizenlerin yorumlarının Güney Kore’de haber yapılması herkesi şoke etmişti.
Güney Koreli netizenlerin, Güney Kore medyasında ve dünya genelinde bu kadar güçlü seslerinin çıkmasının bazı sebepleri var. Sesleri o kadar güçlü ki, insanlar netizen kavramını dahi “Sadece Güney Kore ile ilgili birşey herhalde” şeklinde düşünür duruma geldi.
Güney Koreli Netizenler bir siyasetçiyi veya bir idolü mahvedebilecek kadar güçlülerdir. Blog ve diğer sosyal medya kaynaklarında bir konu hakkında binlerce makale ve araştırma yayınlarlar. Çok basit bir mevzu bile büyüyebilir ve ülke gündemine oturabilir. Bunun bazen asılsız veya doğru olması da önemli değildir. Kişiler suçlanır ve çoktan halkın gözünden düşmüş duruma gelir.
İnsanlar, Güney Kore’de ki bu netizen akımının, internetin ve diğer teknolojik imkanların çok yüksek seviyede gelişmiş bir toplum olmasından kaynaklandığını düşünüyor. Her ortamda yüksek imkanlar dahilinde verilen ücretsiz internet politikası sosyal anlamda interneti ülkenin merkez noktasına taşımış durumda. Bunun yanında KPOP ve KDRAMA sektörünün büyümesi, her gün onlarca idol grubun medya önüne çıkması, ülkede bitmek bilmeyen bir magazinsel arenaya ortam sağladığı görülmekte. İnsanlar cafelerde, iş yerlerinde sürekli gündemi takip eder ve mutlaka yorumlarını esirgemez.
Netizen akımı ülkede genel anlamda sorgulamanın üst düzeyde olmasını sağlayıp halkın ülke gündemine katılım sağlaması açısından faydalı gözükse de, aynı zamanda insanların iftiralara maruz kalıp karalandığı insafsız bir ortamı da beraberinde getirmektedir.
Son söz; Kontrolsüz güç, güç değildir 🙂
(Sizde eksik bulduğunuz ve paylaşmak istediğiniz bilgileri yorum olarak girebilirsiniz.)
Haberi yapan: Carpathia
Sitemizin editörlerinin kişisel olarak hazırladıkları köşe yazıları.