Güney Kore dizi ve filmlerinde artık “klişe” olarak adlandırdığımız konulardan birisi ,okullarda yaşanan şiddet olayları.Dizi ve film dünyasından sıyrılarak konuya geniş bir çerçeveden bakıldığında senaristlerin bu konuları sadece hayal ürünü olarak yazdığını ve ürettiklerini düşünmek pek mümkün olmuyor.
Dizilerde ve filmlerde kullanılan bu tema birilerinin hikayesi değilde yaraları olan hiç tanımadığımız insanların eğlenceli hale getirilerek izlettirilen yaşantısıysa eğer kendinizi nasıl hissedersiniz ?
Gerçek hayatta hiçbirşey dizilerdeki gibi güllük gülistanlık olmuyor ,yaşanan travmaların etkisi hemen silinip gitmiyor.Özellikle lise çağında gelişiminin önemli bir evresinde olan bireyler üzerinde hem sosyal hemde fiziki baskılar Güney Kore’de oldukça yaygın.2000’li yılların başında yayınlanan bir raporda ülkede okullarda şiddetin 25 kat arttığı kayıtlara geçti.
Güney Kore hükümeti artan şiddet olaylarına karşı çeşitli önlemler aldı.Mezuniyet törenleri dahil olmak üzere birçok polis liselerin çevrelerinde güvenlik için görevlendirildi.
Yapılan psikolojik baskılar,eğitim sistemindeki zorluklar nedeniyle ülkede gençler bunalıma giriyor, intihara kadar sürüklenen bir süreçten geçiyorlar.
Her ülke kendi kültürüne ve yaşam tarzına bağlı olarak çekilen dizilerde farklı farklı sorunlar işlerken Güney Kore dizilerinde,filmlerinde yapımcıların da konuya duyarsız kalmayarak dikkat çekmeye çalıştığı konuların başında “şiddet olayları” geliyor.
Boys Over Flowers ,School 2015,Angry Mom,The Youth,Heirs,Sunny,Once Upon A Time İn Hıgh School,Hot Young Bloods,The Commitment gibi daha birçok yapım ana konu olarak yer vermesede konuya mutlaka değinmeye çalışıyor.Özellikle dizilerin finalinde kavga eden gruplar ya da kişiler bir şekilde sorunlarını çözme yoluna gidiyor.
Dizilerde ve filmlerde sürekli gördüğümüz birkaç başlık ;
1-DIŞLANMA
“Ya topluluğa uy ,ya da yok ol ! ” mantığıyla hareket eden gençler.Gruplaşma konusunda oldukça sert tutuma sahip.Kendi fikirlerine, zevklerine uymayan,pasif gördükleri insanlara bedel ödetme konusunda üstlerine yok.Sıraların üzerine yazılan yazılar,dolapların içine bırakılan notlar,küfürler.Sorunlu olan kişinin sırasının başka bir yere konulması.Yemek yerken yanına hiç kimsenin oturmaması.
2-ŞİDDET
Kız-erkek fark etmeden hepsinin içinde bulunduğu,bazen insanın kanını donduran görüntülerin yaşandığı,bu kadar da olmaz dedirtecek türden olaylar dizilerde hafifletilmiş bir şekilde işlense de filmlerde oldukça realist ele alnıyor.Özellikle çeteler para toplama konusunda ısrarlı ve kendilerine karşı gelenlere şiddet uyguluyorlar.
Once Upon A Time İn High School Filminden bir sahne :
3-OKUL TRANSFERİ
Sorun yaşayan kişi geldiği yerde de gittiği yerde de rahat bulamıyor.Kişinin adının bir çeşit olayla anılması,neden transfer olmuş ki ? sorusu kişilerin yeni gelen öğrencilere bakış açısını değiştiriyor.Durum kişi için içinden çıkılmaz bir hale dönüyor.
The Youth Filmi :
4-FİZİKSEL TACİZ VE TECAVÜZ
En çok izlenen yapımlardan biri olan Boys Over Flowers dizisinde hatırlanacağı üzere baş karakter ile yaşanan sürtüşmelerde,yapılan tüm eziyetler yetmezmiş gibi başrol kızımızı taciz edici davranışlarda bulunmaktan,ahlak değerleriyle oynamaktan geri kalınmamıştı.Filmlerde işlenen konular ise daha dramatik.Yayınlanan haberler ise burada yazamayacağım kadar ağır.
5-SOSYAL AYRIMCILIK
“Fakirsen,eziksin,zenginler kulübünde sana yer yok.” belki her toplumda belli tabakalaşmalar vardır ama bu durum insanlıklarını unutacak dereceye gelince olayın boyutu değişiyor.Sadece bu nedenle toplum tarafından dışlanma söz konusu olabiliyor.Marka kıyafetler giymediği için ya da sadece kırsal bir bölgeden geldiği için alay edilip,küçük düşürülen pek çok kişi var.Tabi bununda işlendiği bir çok yapım.
Sunny Filminden Bir Sahne
Sanatçılarda konuya duyarsız kalmayarak yapılan kampanyalara destek veriyorlar.
Bunlardan birisi Girls Day , Adalet Bakanlığı ile işbirliği yaparak , şarkılarıyla aynı adı taşıyan kampanyanın tanıtıcısı oldular.
NOT : “Yazılar tamamen kişisel fikir ve düşüncelerimin beyanıdır.”
KAYNAK : photios + scourt.go.kr + Youtube
HABER&DÜZENLEME : korezin
MarMonteL
Sitemizin editörlerinin kişisel olarak hazırladıkları köşe yazıları.